Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 13.6°
2 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 10.6°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 10.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.7° 12.0°
0 BF
86%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.0° 8.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.1° 11.8°
3 BF
94%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
0 BF
70%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 12.7°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
2 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
3 BF
72%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
14.1° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 14.4°
0 BF
89%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 13.8°
2 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
16.0° 13.8°
2 BF
85%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 10.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
syllalitirio-prespes
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Νέα έρευνα του Eteron για την «ακτινογραφία της ακροδεξιάς»

Η κολεγιά του μίσους και οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι

Η μεγάλη πανελλαδική έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου Eteron μάς δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την ανθρωπογεωγραφία στην ελληνική Ακροδεξιά, την ιδεολογική συγγένεια αλλά και τις διαφορές μεταξύ των τριών ακραίων κομμάτων («Σπαρτιάτες», Ελληνική Λύση, Νίκη) και την –όχι και τόσο μακρινή– θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε αυτές τις ιδεολογίες.

Μα ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι; Σε ποιο παράλληλο σύμπαν κατοικούν, σε ποιο χωρόχρονο; Και τι πιστεύουν, τι φοβούνται, τι ελπίζουν; Οι ψηφοφόροι της Ακροδεξιάς είναι ένα «μαύρο κουτί» για τη δημοκρατία, ένα αίνιγμα για το πολιτικό σύστημα, μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους – σε πολλές από τις απορίες για τους ανθρώπους που ψηφίζουν κηραλοιφές, τον Αγιο Παΐσιο και την περικεφαλαία του Λεωνίδα απαντά η «Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς», η μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, που δημοσιεύτηκε χθες.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αποτελείται από δύο έρευνες για την ιδεολογική ταυτότητα και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων των ακροδεξιών κομμάτων. Η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου, σε πανελλαδικό δείγμα 3.058 ατόμων, από τις 17 ώς τις 20 Οκτωβρίου, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν 4 Focus Groups ώστε να κατανοηθούν σε βάθος οι απόψεις των συγκεκριμένων κοινών.

Ποιες είναι οι βασικές ιδεολογικές τοποθετήσεις των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών» και της Νίκης;

Συγκροτούν κάποιου είδους ιδεολογική και πολιτική κοινότητα; Ποια είναι η σχέση τους με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που πυροδοτούν όλες τις ερωτήσεις της ποσοτικής έρευνας, ενώ οι οργανωμένες και εστιασμένες 4 συζητήσεις αποκαλύπτουν τα χρώματα και τις φωτοσκιάσεις της ακροδεξιάς πλευράς της πραγματικότητας.

Αγχος, αβεβαιότητα και ανασφάλεια επικρατούν στους/στις ερωτώμενους/ες, λένε οι ερευνητές, σημειώνοντας πως «δεν προκύπτουν θυμός, οργή, συναισθήματα ρήξης, δηλαδή, και περιθωριοποίησης από τα κεντρικά αφηγήματα». Πώς βλέπουν την Ελλάδα; Αναφέρει η έρευνα: «Το παρελθόν εξιδανικεύεται συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα συντηρητικό πλαίσιο στο οποίο η χαμένη αλήθεια τού σήμερα, οι κώδικες ηθικής και η αυθεντικότητα αναζητούνται στο χθες. Το παρόν περιγράφεται με μελανά χρώματα, γιατί ορίζεται από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε. Η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση, η καθημερινή ζωή δυσκολεύει και όλο αυτό υποθηκεύει τις προβολές που κάνουν για το μέλλον. Σήμερα βιώνουν μια παρατεταμένη περίοδο μεγάλων αλλαγών που προκαλεί ανασφάλεια, διαταράσσει τις σταθερές της ζωής τους και κυρίως μειώνει τις ελπίδες τους για το μέλλον που προοιωνίζεται αβέβαιο. Το κύμα ακρίβειας και η μείωση του εισοδήματος πιέζουν διαρκώς. Η αίσθηση απουσίας ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους που νιώθουν ορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους. Τι χρειάζονται; Ενα περιβάλλον ασφάλειας, ένα κράτος που να τους προστατεύει, σχέδιο για το μέλλον και ισχυρή ηγεσία που την αναζητούν σε όλα τα επίπεδα».

Αναμενόμενα, πιστεύουν πως «οι Ελληνες είναι ένας σημαντικός λαός που ξεχωρίζει για την ευφυΐα και τον πολιτισμό του», «οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά προωθούν τα συμφέροντα των ξένων» και, φυσικά, συμφωνούν με ένα κόμμα που υπερασπίζεται το τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «το προσδιόρισαν ως ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, όμως πιστεύουν ότι θα πρέπει και η θεματολογία του να είναι ευρύτερη».

Ως προς το πολίτευμα, η πλειοψηφία όσων ρωτήθηκαν θεωρεί ότι η Δημοκρατία είναι προτιμότερη της Δικτατορίας, ωστόσο επιθυμούν «μια Δημοκρατία με “μέτρο”, εκεί δημιουργείται μια γκρίζα ζώνη, και με την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή ηγεσία που μπορεί να επιβάλλει αναγκαίες αλλαγές. Επίσης θέλουν καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας. Βασικό ρόλο στη στάση υπέρ της δημοκρατίας παίζει και το γεγονός ότι αυτή γεννήθηκε στην Ελλάδα». Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων των «Σπαρτιατών» και της Ελληνικής Λύσης δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα (μόνο το 4,9% και το 7,8% αντίστοιχα δηλώνουν ικανοποίηση), σε αντίθεση με τη Νίκη όπου περίπου έξι στους δέκα είναι εντάξει με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος, 57,6%.

Στην ερώτηση αν είναι θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., μόνο ένας στους τρεις από εκείνους που ψηφίζουν «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση απαντά θετικά και από τους ψηφοφόρους της Νίκης ο ένας στους δύο.

«Από την έρευνα παρατηρούμε ότι είναι κοινά τα βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων, με κάποιες διαφοροποιήσεις στους ψηφοφόρους της Νίκης. Ωστόσο, μελετώντας την κλίμακα συμπάθειας, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι τα τρία κόμματα συγκροτούν κάποιου είδους πολιτική κοινότητα. Το κάθε κόμμα έχει το δικό του ακροατήριο», σημειώνει στην ανάλυσή του ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής της aboutpeople, και υπογραμμίζει: «Αν και καταγράφονται πεδία συγκλίσεων μεταξύ των οπαδών της Ν.Δ. και αυτών των κομμάτων (με προεξάρχον το μεταναστευτικό), οι διαφορές τους σε σειρά μειζόνων ζητημάτων (Ε.Ε., παγκοσμιοποίηση, λειτουργία δημοκρατίας, κινητοποιήσεις) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει λόγος για “γαλάζια πολυκατοικία”».

Τελειωμένη η εγκληματική οργάνωση

Ειδικά για την καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ευτυχώς οι περισσότεροι διαφωνούν με τη φράση «η Χρυσή Αυγή ήταν ένα τίμιο πατριωτικό κόμμα και όχι εγκληματική οργάνωση». Και αυτό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «είναι συνεπές με τη γενικότερη στάση τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Θεωρούν ότι είναι μια “τελειωμένη υπόθεση” που είχε στον πυρήνα της τη βία και τον εξτρεμισμό. Οι κατά δήλωση ψηφοφόροι των “Σπαρτιατών” δίνουν ένα άλλοθι ότι αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε το κόμμα αυτό». Στην ερώτηση αν συμφωνείτε με την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή θα ήταν χρήσιμο κόμμα στην περίπτωση που δεν έκανε εγκληματικές ενέργειες, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: στο σύνολο του δείγματος των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, θετικά απαντάει το 19,5%, ενώ ένα 2,8% τη χαρακτηρίζει πατριωτικό κόμμα με σημαντική προσφορά.

● Στους/στις ψηφοφόρους της Ν.Δ. 20,5% (1,4% πατριωτικό κόμμα)

● ΣΥΡΙΖΑ 8,2% (0,6%)

● ΠΑΣΟΚ 10,6% (1,9%)

● ΚΚΕ 0% (3,9%)

● «Σπαρτιάτες» 66,6% (24%)

● Ελληνική Λύση 56,9% (12,3%)

● Νίκη 41,3% (6,9%)

● Πλεύση Ελευθερίας 17% (5,9%)

EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών!

Πατρίς - θρησκεία - οικογένεια και πίσω ολοταχώς. Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της Ακροδεξιάς ως προς τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ δεν προκαλούν ουδεμία έκπληξη. Φυσικά, όλες γεννιόμαστε για να γεννήσουμε και ο πρώτος ρόλος μιας γυναίκας πρέπει να είναι αυτός της μητέρας, λένε εκείνοι που ψηφίζουν «Σπαρτιάτες» (64,7%), Ελληνική Λύση (67,7%) και Νίκη (53,7%). Ωστόσο η έκπληξη δεν είναι σε αυτούς, ούτε στο 38,6% του δείγματος των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων που απαντούν θετικά. Η έκπληξη έρχεται από το κέντρο και την Αριστερά: πρώτα μανούλες μάς λέει το 24,9% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, το 36,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και ένας στους 4 του ΚΚΕ, όπως και ένας στους τρεις της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ακόμα χειρότερα, ένας στους πέντε ψηφοφόρους του γενικού δείγματος πιστεύει πως πρέπει να απαγορευτούν οι αμβλώσεις (ΣΥΡΙΖΑ 9,2%, ΠΑΣΟΚ 19,3%, ΚΚΕ 11,6%, Πλεύση Ελευθερίας 12%) και, φυσικά, στην Ακροδεξιά το ποσοστό εκείνων που θέλουν να κάνουν τον μπάτσο στις μήτρες των άλλων εκτοξεύεται («Σπαρτιάτες» 47,3%, Ελληνική Λύση 57,8%, Νίκη 60,6%).

Στην ερώτηση αν πρέπει να επιτραπούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, στο σύνολο του δείγματος θετικά απαντάει το 56,2%. Θετικά απαντά η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (85,8%), του ΚΚΕ (79,1%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (59,5%). Θετική και η πλειονότητα των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος (46,21%) και του ΠΑΣΟΚ (57,9%). Οπως είναι αναμενόμενο, εντελώς αντεστραμμένη είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς. Ελάχιστοι απαντούν θετικά στο ερώτημα («Σπαρτιάτες» 18,3%, Ελληνική Λύση 21,9%, Νίκη 26%).

Στην ερώτηση αν πρέπει να επιτραπεί η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, στο σύνολο του δείγματος θετικά απαντά το 37,2% και, φυσικά, οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς δίνουν τον προοδευτικό τόνο (ΣΥΡΙΖΑ 68,1%, ΚΚΕ 60,5%, Πλεύση Ελευθερίας 46,6% – ωστόσο μόνο 32,2% του ΠΑΣΟΚ). Στη Νέα Δημοκρατία θετικά απαντά μόνο ένας στους 4, στη δε Ακροδεξιά η έκπληξη δεν είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί, αλλά ότι υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι που συμφωνούν («Σπαρτιάτες» 7,3%, Ελληνική Λύση 4,1%, Νίκη 14,6%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η κολεγιά του μίσους και οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας