Φαινόμενο που αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των φοιτητών νέων είναι η συγκατοίκηση, με κυριότερο κίνητρο το μοίρασμα των εξόδων στο ενοίκιο και τους λογαριασμούς. Μιλήσαμε με δύο υπεύθυνους από ιστοσελίδες αναζήτησης συγκατοίκου που μας ανέδειξαν τις πιο πρόσφατες τάσεις.
Χρ. Ζιάκης: «Κατακόρυφη αύξηση»
Από το 2010 που έκανα την ιστοσελίδα το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, δεν μπορώ να μην το συσχετίσω με την κρίση. Φέτος, μόλις ανακοινώθηκαν οι βάσεις, οι αγγελίες για συγκατοίκηση εκτοξεύτηκαν.
Γενικά, ο Σεπτέμβριος είναι το διάστημα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Δεν είναι τόσο οι πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Ο κύριος λόγος είναι ασφαλώς ο οικονομικός για 9 στους 10, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αναζητάνε παρέα. Υπάρχουν και κάποιοι φοιτητές/νέοι που έχουν δικό τους σπίτι από τους γονείς ή τους παππούδες τους και διαθέτουν χώρο σε κάποιο συγκάτοικο για ένα έξτρα εισόδημα.
Εχουμε δει και περιπτώσεις με άτομο να λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο, αλλά προτίθεται να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Οσον αφορά τον αριθμό των συγκατοίκων, συνήθως μιλάμε για δύο, αλλά σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια έχουμε μέχρι και συγκατοικήσεις τεσσάρων ατόμων.
Τ. Καπερνέκας: «Λόγοι οικονομίας»
Ξεκινήσαμε την ιστοσελίδα μας το 2013 και βλέπω ότι το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση αυξάνεται. Το μεγαλύτερο γκρουπ ενδιαφερόμενων είναι νέοι και νέες από 25 έως 35 ετών, αλλά και το φοιτητικό ενδιαφέρον ανεβαίνει.
Οι περισσότεροι φοιτητές, τουλάχιστον στην αρχή, ψάχνουν σπίτι μόνοι τους, ίσως και επηρεασμένοι από την οικογένεια.
Η συγκατοίκηση δεν είναι τόσο στην ελληνική κουλτούρα, αλλά βλέπουμε κινητικότητα και αγγελίες από 20άρηδες φοιτητές.
Η πλειονότητα προκρίνει τη συγκατοίκηση για οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχουν και νέοι που λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι και θέλουν να μοιράζονται τις δουλειές.
Με την κρίση επιταχύνεται πάντως η αλλαγή αντιλήψεων των νέων και η συγκατοίκηση γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική, είτε για τους φοιτητές είτε για την έξοδο από την πατρική στέγη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας