Δεδομένων, λοιπόν, των προφανών δυσλειτουργιών, των παρενεργειών στον κρατικό προϋπολογισμό, των αυτοεξυπηρετήσεων και των καθυστερήσεων στην απονομή της ελληνικής δικαιοσύνης, οι υπογράφοντες -μέλη της ομάδας «Δικαιοσύνης Ώση» ή «Δικαί-Ωση»- προτείνουμε τις παρακάτω θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε πρόσφορες να βελτιώσουν τη λειτουργία των δικαιοδοτικών μηχανισμών της χώρας μας.
- Νομοθετική απαγόρευση στους αφυπηρετούντες δικαστές, επί διετία ή τριετία από τη συνταξιοδότησή τους να καταλαμβάνουν αμειβόμενες δημόσιες θέσεις. Ενδεχομένως και να παρέχουν νομικές ή άλλες υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, υποθέσεις των οποίων χειρίστηκαν κατά την τελευταία 5ετία.
- Επιλογή των δικαστικών ηγεσιών από το Υπουργικό Συμβούλιο μόνο μεταξύ εκείνων των δικαστικών λειτουργών για τους οποίους η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει παράσχει θετική κρίση με πλειοψηφία τουλάχιστον των 3/5 του όλου αριθμού των μελών της. Πρόβλεψη μεταβατικών προεδριών κ.λπ. μέχρι την επίτευξη της συγκεκριμένης αυξημένης πλειοψηφίας.
- Αφαίρεση με ρητή συνταγματική πρόβλεψη της δυνατότητας των δικαστηρίων να ανατρέπουν τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους δια παροχών σε διάφορους κλάδους. Ειδική, δε, πρόβλεψη οι απολαβές των δικαστικών να καθορίζονται με βάση τον μέσο όρο των αντίστοιχων των ομολόγων τους στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ως προς το τελευταίο, εναλλακτικά…
- Συμμετοχή στη σύνθεση τόσο του λεγόμενου «μισθοδικείου» του άρθρου 88.2, αλλά και του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, δικηγόρων όχι εν ενεργεία (άρα επαγγελματικά εξαρτώμενων από τους δικαστές), αλλά συνταξιούχων.
- Επαναφορά μιας παλαιότερης πρόβλεψης, σύμφωνα προς την οποία, επί αναβολής υπόθεσης, ιδίως ποινικής, την υποχρέωση της εκδίκασης να έχει υποχρεωτικά η σύνθεση που αποφάσισε την αναβολή. Παράλληλα εισαγωγή ρυθμίσεων προσανατολισμένων στη δυσχέρανση της αναβολής υπό εκδίκαση υποθέσεων. Επίσης θεσμοθέτηση ουσιαστικών και επώδυνων κυρώσεων για τους δικαστές που δεν εκδίδουν απόφαση εντός οκταμήνου από την εκδίκαση της υπόθεσης.
- Πρόβλεψη ενιαίας -ενδεχομένως στο μέτρο του δυνατού και προληπτικής- κρίσης της συνταγματικότητας των νόμων από ειδικό δικαιοδοτικό όργανο.
Υπογράφουν 45 μέχρι στιγμής προσωπικότητες -το κείμενο είναι ανοικτό για περαιτέρω υπογραφές- από τους χώρους της επιστήμης, της οικονομίας, της δημοσιογραφίας, της κοινωνίας των πολιτών και της πολιτικής. Μεταξύ αυτών οι Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Βότσης, Βαγγέλης Γαζής, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ηλίας Κανέλλης, Νίκος Καραγεωργίου, Δημήτρης Μαθιός, Θανάσης Παπανδρόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Πάσχος Μανδραβέλης, Μιχάλης Τσινισιζέλης, Γιώργος Χρούσος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας