Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.9° 17.5°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 17.4°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.3° 16.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.4°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.0° 16.8°
2 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 15.6°
3 BF
34%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 18.8°
5 BF
36%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 20.1°
4 BF
60%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
72%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 20.1°
4 BF
69%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
3 BF
87%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
40%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
2 BF
60%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 17.7°
3 BF
49%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
20.0° 17.5°
1 BF
94%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Από την αυτοψία Κικίλια στη Ραφήνα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από την αυτοψία Κικίλια στη Ραφήνα | Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Τι είδε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στη Ραφήνα

Πινγκ πονγκ οι ευθύνες για το χάλι στο Μεγάλο Ρέμα

Επικριτικός ο Βασίλης Κικίλιας για τη δραματική κατάσταση των ακαθάριστων ρεμάτων ● Αιχμές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ● Η απάντηση του Γ. Πατούλη, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, ενώ ο καθαρισμός είναι ευθύνη του εργολάβου, την επίβλεψη του οποίου έχει το υπουργείο Υποδομών ● Το «χάλι» των αντιπεριβαλλοντικών αντιπλημμυρικών με ξεπερασμένες μελέτες, που δεν προχωράνε ούτε επανασχεδιάζονται.

Στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας βρέθηκε χθες ο Βασίλης Κικίλιας που συνεχίζει τις επικοινωνιακού χαρακτήρα αυτοψίες. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης άφησε άλλη μια φορά αιχμές και καταλόγισε ευθύνες στους δήμους, την Περιφέρεια Αττικής και τα υπόλοιπα υπουργεία, πλην του δικού του, που έχουν αρμοδιότητες για τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σήκωσε το γάντι επιρρίπτοντας στην απάντησή του ευθύνες στο υπουργείο Υποδομών. Την ίδια ώρα, σύλλογοι υπέρ των ρεμάτων και επιστημονικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τελευταία φυσικά τμήματα των ποταμών.

Ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «χάλι» την κατάσταση που επικρατεί στο ρέμα της Ραφήνας και άλλα ρέματα, τονίζοντας ότι δουλειά και υποχρέωση όλων των συναρμόδιων φορέων είναι να προασπίζουν τους πολίτες σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, διαχώρισε τα αντιπλημμυρικά έργα, το πώς έχουν δρομολογηθεί και τα χρονοδιαγράμματά τους, από τους καθαρισμούς που, όπως είπε, «σωστά προχώρησαν» στον Κηφισό, λέγοντας ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και στην ανατολική Αττική.

Στην απάντησή του με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης συνεχίζει τη «γαλάζια» κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι στο Μεγάλο Ρέμα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας (ύψους 104 εκατ. ευρώ), το οποίο υλοποιείται με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών κι έχει χαρακτηριστεί ως «έργο εθνικού επιπέδου». Σημειώνει ότι είναι ευθύνη του ανάδοχου εργολάβου ο καθαρισμός και η συντήρηση της κοίτης του ρέματος, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην μπορούν να παρέμβουν, βάζοντας στο κάδρο και το υπουργείο Υποδομών. Αφήνει όμως και αιχμές έναντι του Β. Κικίλια για ελλιπή ενημέρωση, καλώντας τον να αναζητήσει ευθύνες από τους πραγματικούς υπεύθυνους για τον (μη) καθαρισμό του ρέματος.

Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος από τον Σύλλογο Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή» οι επισκέψεις του Βασίλη Κικίλια στα συγκεκριμένα σημεία όπου βρίσκονται τα τελευταία φυσικά ποτάμια στην Αττική δεν είναι άσχετες: «Με το πρόσχημα της Πολιτικής Προστασίας και της κλιματικής αλλαγής προωθούνται προβληματικά έργα τα οποία έχουν αντιπεριβαλλοντικό σχεδιασμό όπως εκείνα του Κηφισού στον Κόκκινο Μύλο, του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του Ερασίνου στην περιοχή της Βραυρώνας. Ετσι, βάλλονται από την πολιτεία τα τελευταία φυσικά τμήματα των ποταμών». Ως τέτοιο παράδειγμα αναφέρει το έργο στον Κόκκινο Μύλο, το οποίο θα οχετοποιήσει το τελευταίο τμήμα της φυσικής κοίτης του Κηφισού που έχει παραμείνει ανοιχτό. «Το πρόβλημα με τον Κηφισό είναι με το υπόγειο κομμάτι και όχι το ανοιχτό. Εκεί υπάρχει θέμα στατικότητας, υγειονομικό θέμα με τις παράνομες ρίψεις λυμάτων και πλημμυρικός κίνδυνος, καθώς έχει γεμίσει με μπάζα και φερτά υλικά και απαιτούνται παρεμβάσεις καθαρισμού», συμπληρώνει.

Οσον αφορά το Μεγάλο Ρεμά της Ραφήνας που ξεκινάει από τις πλαγιές της Πεντέλης, διασχίζει τα Μεσόγεια και κινείται παράλληλα με τη Μαραθώνος και εκβάλλει νότια του λιμανιού της Ραφήνας, αρκετά προβλήματα, εκτιμά, οφείλονται σε ανθρώπινες επεμβάσεις. «Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε 15 χιλιόμετρα φυσικής κοίτης και να κοπούν χιλιάδες δέντρα για να προχωρήσει ένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης», συνεχίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος. Για τα σχεδιαζόμενα έργα στο Μεγάλο Ρέμα αντιδρούν και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ φορείς όπως ο σύλλογος «Ροή», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η «Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εκ μέρους της «Κίνησης», η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Εμμανουέλα Τερζοπούλου αναφέρεται και αυτή σε μια απόπειρα επανεκκίνησης ενός αντιπλημμυρικού έργου στο οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία και εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ που εκδικάζεται στις 8 Νοεμβρίου. Μάλιστα, η κ. Τερζοπούλου εκτιμά ότι, εάν το έργο προχωρήσει στην παρούσα μορφή, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα αποσοβήσει, ζητώντας τη ματαίωση του έργου και τον επανασχεδιασμό του με τη χρήση φυσικών λύσεων κατά μήκους της κοίτης του Μεγάλου Ρέματος.

● Σε συγκέντρωση για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος στη γέφυρα νεκροταφείου στη συμβολή των Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης & Αύρας καλεί σήμερα στις 7.45 το πρωί η «Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πινγκ πονγκ οι ευθύνες για το χάλι στο Μεγάλο Ρέμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας