Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 14.2°
2 BF
92%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.0° 7.0°
4 BF
65%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
2 BF
89%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Θύελλα
14°C
13.9° 11.9°
5 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
12.0° 7.3°
1 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.4° 5.1°
4 BF
61%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 14.7°
4 BF
63%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
4 BF
83%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.3°
2 BF
77%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
5 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
4 BF
71%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
15.1° 12.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 14.5°
1 BF
68%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
2 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.7° 12.8°
0 BF
88%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
3 BF
84%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.7° 8.1°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.6° 8.6°
2 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου, 2023
prosfygika-poreia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Aπό την πορεία υπεράσπισης των Προσφυγικών σε Αμπελόκηπους, Γκύζη και Πολύγωνο το Σάββατο, εν μέσω μπαράζ εκκενώσεων καταλήψεων

Τριήμερο για την υπεράσπιση της αυτοοργανωμένης κοινότητας Προσφυγικών της Αλεξάνδρας

Σε πορεία υπεράσπισης της αυτοοργανωμένης κοινότητας Προσφυγικών της Αλεξάνδρας προχώρησαν το Σάββατο στις γύρω γειτονιές εκατοντάδες πολίτες και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση στήριξης της κατάληψης, η οποία μπροστά στον κίνδυνο εκκένωσής της καταγγέλλει πως ο στόχος μιας τέτοιας επιχείρησης είναι διπλός: η διάλυση ενός υπαρκτού αντιπαραδείγματος στον καπιταλιστικό τρόπο ζωής και η οικονομική αξιοποίηση ενός «φιλέτου» 14,5 στρεμμάτων.

Από την Παρασκευή ώς την Κυριακή έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα του εξευγενισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, στις οποίες αναδείχτηκε η ανάγκη για κοινούς και συντονισμένους αγώνες απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, στο πλαίσιο τριήμερου εκδηλώσεων με τη συμμετοχή της ΒΙΟΜΕ και της καμπάνιας RiseUp4Rojava Greece, με συλλογικές κουζίνες, μουσικά γλέντια και με παιδιά που μένουν στα Προσφυγικά και φοιτούν στα γειτονικά σχολεία να παίζουν ανάμεσα στα κτίρια του ιστορικού συγκροτήματος.

Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι που απαρτίζουν την «Επιτροπή για την ανάδειξη και την υπεράσπιση της Κοινότητας των Προσφυγικών και της συλλογικής μνήμης» απηύθυναν κάλεσμα συστράτευσης σε συναδέλφους/-ισσες και όσους/όσες θέλουν να συμβάλουν στις δράσεις για την προστασία της κοινότητας.

«Κάθε περιφερειακό συμβούλιο αλλάζει πλάνο και θέλει να εξυπηρετήσει τους δικούς του ολιγάρχες» υποστήριξε στη λήξη του τριημέρου μέλος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι και οι τελευταίοι σχεδιασμοί εξακολουθούν να σκοντάφτουν σε ρυμοτομικά και νομικά κωλύματα, όπως η απουσία ομόφωνης συμφωνίας των ιδιοκτητών των 51 από τα 228 διαμερίσματα, η οποία απαιτείται για αλλαγή της χρήσης. Τα υπόλοιπα 177 διαμερίσματα είχαν απαλλοτριωθεί τη δεκαετία του 1990 και ανήκουν από το 2018 στην «Ανάπλαση Α.Ε.».

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα για τη Διπλή Ανάπλαση στην Αθήνα με το γήπεδο του Βοτανικού και το γκρέμισμα της Λεωφόρου, ο Κώστας Μπακογιάννης ισχυρίστηκε εκ νέου πως σκοπός είναι ο «μετασχηματισμός» των διατηρητέων μνημείων (βάσει των δύο αποφάσεων του ΣτΕ, το 2004 και το 2009) σε ξενώνες φιλοξενίας οικογενειών των καρκινοπαθών του «Αγίου Σάββα» και σε μουσείο για τον προσφυγικό ελληνισμό, το οποίο «εκατό χρόνια λείπει από την πρωτεύουσα». Από την Επιτροπή απαντούν ότι το νοσοκομείο διαθέτει κτίρια στην Αθήνα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εδώ και χρόνια, πως η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας στην περιοχή δεν έχει μπει στη συζήτηση, πως η κατάληψη προτείνει τη δημιουργία μικρού μουσείου στο συγκρότημα αλλά και πως μετανάστες πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων βρίσκονται ανάμεσα στους σχεδόν 400 κατοίκους, μαζί με ευάλωτες ομάδες: μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους, ανάπηρα και τοξικοεξαρτημένα άτομα.

Από δραστηριότητες των ομάδων φούρνου, παιδικού στεκιού, αυτομόρφωσης και τεχνικής υπηρεσίας της κοινότητας

 

Η Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών (ΣυΚαΠρο) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δύσκολη προσπάθειά της απέναντι στην υποβάθμισή τους από το 2010, κατά την οποία εκδίωξε οργανωμένες μαφίες που εκμεταλλεύονταν άδειους χώρους για σωματεμπορία, παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών. Ακόμα, στην αστυνομική καταστολή που αντιμετωπίζουν συχνά οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας από αναίτιους ελέγχους, προσαγωγές και παρακολουθήσεις μέχρι επιθέσεις και περιστατικά με αστυνομικούς να τραβούν όπλο.Η τακτική της υποβάθμισης ολόκληρων γειτονιών για χάρη της τουριστικής και επενδυτικής ανάπτυξης εθίγη στη συζήτηση για τις διαφορετικές αφετηρίες, φάσεις και επιδράσεις του εξευγενισμού από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πάντα την εκδίωξη λαϊκών στρωμάτων.

Μέλη της ανοιχτής συνέλευσης υπεράσπισης του πάρκου Δρακοπούλου, της ανοιχτής συνέλευσης για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη, της πρωτοβουλίας «Οχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», του συντονιστικού δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων, του κοινωνικού χώρου Αλτάι και της ΣυΚαΠρο έκαναν αναδρομή στις κινητοποιήσεις τους και ιδιαίτερα στην απόπειρα μετάλλαξης της φυσιογνωμίας των Εξαρχείων από το 1980, πριν από την εμπορευματοποίηση των περιοχών της Πλάκας, του Ψυρρή, του Μεταξουργείου, του Γκαζιού, τις οποίες ακολουθούν πλέον τα Πετράλωνα και ο λόφος Φιλοπάππου. Σε ό,τι αφορά το συνεπακόλουθο της στεγαστικής κρίσης, ακούστηκαν οι προτάσεις για θεσμοθέτηση απαγόρευσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλαφόν στο ύψος των δυσθεώρητων ενοικίων, για διάθεση εγκαταλειμμένων κτιρίων και δημιουργία συλλογικών κατοικιών.

Mαρμελάδες από τη δομή στήριξης γυναικών και θηλυκοτήτων της κοινότητας

Η αλλαγή χρήσης κτιρίων της Αθήνας ως όχημα, στο παρελθόν, για την απάλειψη ναζιστικών εγκλημάτων από τη συλλογική μνήμη επισημάνθηκε σε συζήτηση με τη συμμετοχή της συλλογικότητας Solidarity with Μigrants, της κατάληψης στέγης Νοταρά 26 και της ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στις επαναπροωθήσεις και τη συνοριακή βία. Στο σήμερα, κατήγγειλαν τη ΝΑΤΟϊκή βάση στην Αλεξανδρούπολη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους για τη χώρα, τις υπέρογκες δαπάνες σε εξοπλιστικά και τα επιχειρηματικά κέρδη από τα κέντρα κράτησης.

Και κυρίως τις επαναπροωθήσεις, τις απαγωγές και τις διώξεις προσφύγων, σημειώνοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα των πολιτικοφυλακών στον ακριτικό νομό δεν είναι καινοφανή, αλλά πατούν πάνω στην περιθωριοποίηση μειονοτήτων, Εβραίων, μουσουλμάνων, Πομάκων κ.ά. και ευρύτερα στο εθνικιστικό αφήγημα του μετανάστη ως επίπλαστου εχθρού, όπως στο Δάσος της Δαδιάς το καλοκαίρι, όταν ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ως εισβολείς τούς πρόσφυγες που απανθρακώθηκαν. Στη διάρκεια του τριημέρου έγινε η έναρξη της καμπάνιας αλληλεγγύης στον κρατούμενο Κώστα Δημαλέξη, ο οποίος έμενε στα Προσφυγικά, συνελήφθη κατά τη βίαιη αστυνομική επιχείρηση στις 22 Νοεμβρίου του 2022 και δικάζεται τον ερχόμενο μήνα, στις 3 Νοεμβρίου.

• Πορεία θα γίνει σήμερα, στον έναν χρόνο από την περίφραξη του Στρέφη (7 μ.μ., αφετηρία το μπασκετάκι του λόφου).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τριήμερο για την υπεράσπιση της αυτοοργανωμένης κοινότητας Προσφυγικών της Αλεξάνδρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας