Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
18.5° 12.8°
1 BF
92%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
12.6° 5.9°
4 BF
62%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 14.0°
1 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
9°C
11.3° 8.9°
6 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.0° 6.2°
0 BF
77%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 4.5°
4 BF
70%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 14.7°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
3 BF
84%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.7° 17.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
6 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
4 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.0° 11.9°
0 BF
76%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 13.5°
1 BF
71%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.8° 17.1°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
17.7° 10.8°
0 BF
89%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
0 BF
85%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
12.7° 7.0°
2 BF
76%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.6° 6.6°
2 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου, 2023
ekthesi fotografias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κολάζ από εικόνες της έκθεσης | Φωτ.: Galatia Ιatraki

Κλικ στις ετερόκλητες χρονικότητες του ελληνικού τουρισμού

Στην έκθεση συμμετέχουν 14 φωτογράφοι.

Στον απόηχο του φετινού καλοκαιριού όπου γιγαντώθηκε το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες, η συγκυρία μιας έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Souvenirs: οι ετερόκλητες χρονικότητες του ελληνικού τουρισμού» αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Πρόκειται για τη συλλογική δουλειά που παρουσιάζουν στον πολυχώρο «Ρομάντσο» η φωτογραφική ομάδα Αλως και το Reporters United, απόσταγμα των επισκέψεων της ομάδας στις λουτροπόλεις που συνιστούσαν τουριστικούς προορισμούς παλιότερων εποχών. Οπως εξηγούν οι 14 φωτογράφοι της ομάδας, «η αφαιρετική και άχρονη αναπαράσταση αυτών των περιοχών μάς έδωσε τη δυνατότητα να διερωτηθούμε για τη σύγχρονη κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του τουρισμού. Ετσι, η διαδικασία της επιμέλειας έγινε μια σύνθετη πράξη, εμπλέκοντας φωτογράφους και θεωρητικούς της φωτογραφίας, καθώς και επιστήμονες στο πεδίο του τουρισμού, που έκαναν τη δική τους ανάγνωση στο υλικό της ομάδας».

Με έναυσμα την έκθεση και στο έδαφος του αυξημένου ερευνητικού ενδιαφέροντος για τις λειτουργίες και τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, οι διοργανωτές της έκθεσης φιλοδοξούν να ανοίξουν «τη συζήτηση σε μια ιστορικοποιημένη βάση, βλέποντας δηλαδή πώς εξελίχθηκε το τουριστικό μοντέλο στον ελλαδικό χώρο, πώς επιδρά στους τόπους η άναρχη και ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, ποιες ιδεολογίες εγγράφονται στις κοινότητες, μ’ ένα βλέμμα στο σήμερα. Στον πυρήνα του προβληματισμού μας είναι τα ζητήματα της βιωσιμότητας, του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών, του πολιτισμικού κεφαλαίου, των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κινημάτων».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση για τον τουρισμό αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, στο «Ρομάντσο» (Aναξαγόρα 3). Ομιλητές/ τριες:

Μιχάλης Νικολακάκης, δρ Κοινωνιολογίας, διδάσκων Κοινωνιολογίας του Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος Inside Story

Σοφία Τσάδαρη, δρ Αρχ. Μηχ.-πολεοδόμος ΕΜΠ, μέλος της Commonspace και του Δ.Σ. Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)

Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος «Καθημερινή»

Ιωάννα Λουλούδη, δημοσιογράφος MIIR – Reporters United

Τη συζήτηση θα συντονίσει η σεναριογράφος-δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστεί και μέρος της δημοσιογραφικής έρευνας της ομάδας του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR), «Το σκοτεινό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού», η οποία δημοσιεύτηκε σε ειδικό ένθετο στην «Εφ.Συν.».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλικ στις ετερόκλητες χρονικότητες του ελληνικού τουρισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας