«Δύο χρόνια απόγνωσης και κοροϊδίας». Ετσι περιγράφουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου, «γιορτάζοντας» σήμερα την επέτειο από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
Τουλάχιστον 600 άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν στα κοντέινερ, ενώ μόνο για 29 από τα περίπου 1.000 σπίτια που κρίθηκαν ακατοίκητα έχει ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης για την ανακατασκευή τους, την οποία υποσχέθηκε πριν από δύο χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», καταγγέλλει πως δεν προχωράει σχεδόν τίποτα, ενώ εκτός από τις καταστροφές του σεισμού οι πληγέντες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναλγησία των τραπεζών. Καθημερινά ανακοινώνονται νέες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 18 στην έκταση του δήμου που αφορούν σεισμόπληκτες οικογένειες και ακίνητα που έχουν πληγεί, ενώ και για σήμερα, ημέρα της «επετείου», έχουν οριστεί ακόμα δύο» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».
«Ζητήσαμε επανειλημμένα από την κυβέρνηση και μας είχαν υποσχεθεί ότι θα δοθεί παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών αλλά δεν έγινε τίποτα. Δόθηκε μόνο ένα εξάμηνο μετά τον σεισμό και μετά άρχισαν κανονικά οι κατασχέσεις, ενώ οι τράπεζες έφτασαν να δεσμεύουν για χρέη ακόμα και χρήματα που είχαν πάρει στους λογαριασμούς τους οι σεισμόπληκτοι ως πρώτη αρωγή για οικοσκευή», αναφέρει ο κ. Γκαντάτσιος, ενώ προσθέτει πως ακόμα και η υπόσχεση για άτοκα δάνεια (έστω και στο 20% της αξίας) που είχε δώσει ο πρωθυπουργός αποδείχτηκε απάτη όταν έφτασαν στα γκισέ των τραπεζών.
«Οι τράπεζες τώρα μας λένε πως το να δοθεί άτοκα το 20% είναι στην κρίση των τραπεζών και πως πλέον έχουν αλλάξει οι όροι στην αγορά. Το παράδοξο όμως ήταν ότι ακούσαμε το ίδιο ακριβώς μέτρο να υπόσχεται ο πρωθυπουργός και στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας».
Η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία είχε επίπτωση και στο Αρκαλοχώρι καθώς προσωπικό (κυρίως μηχανικοί) που είχε στελεχώσει τα γραφεία για τον έλεγχο των φακέλων στο Αρκαλοχώρι μετακινήθηκε εκεί. «Καλώς μετακινήθηκαν, ασφαλώς και εκεί χρειάζονται βοήθεια οι συνάνθρωποί μας, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσουν πίσω και πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι όχι μόνο για τα 1.000 κατεστραμμένα σπίτια αλλά και για τα σχεδόν 8.000 που έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές και περιμένουν αποζημιώσεις. Εχουμε την αίσθηση ότι το Αρκαλοχώρι δεν “πουλάει” πια και μονιμοποιείται η κατάσταση που ζούμε» λέει ο κ. Γκαντάτσιος.
Ερήμωση
Σύμφωνα με επίσημες καταγραφές, 150 παιδιά έχουν αποχωρήσει από τα Δημοτικά σχολεία της περιοχής μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τρία σχολεία με 700 μαθητές στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερ και θα στεγάζονται για χρόνια καθώς δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για την κατασκευή νέων κτιρίων. Συνολικά 3.500 πολίτες έχουν εγκαταλείψει μόνιμα το Αρκαλοχώρι, ενώ όσοι παραμένουν ζουν ακόμα μέσα στα χαλάσματα. Δύο χρόνια μετά, στα χωριά της περιοχής υπάρχουν ακόμα γκρεμίσματα και μπάζα που δεν έχουν απομακρυνθεί καθώς δεν δόθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
Τεράστιο είναι το πλήγμα στον εμπορικό κόσμο και στην οικονομία της περιοχής. Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές προεκλογικά δόθηκαν ελπίδες από κυβερνητικούς βουλευτές ότι θα μετατραπούν σε «μη επιστρεπτέες». Ωστόσο οι υποσχέσεις «πέταξαν» μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Καμία συζήτηση επίσης δεν γίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη για το μείζον ζήτημα του ορίου των 150 τετραγωνικών για τα οποία δικαιούται να κάνει αίτηση κάθε σεισμόπληκτος. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να διαλέξουν ακόμα και ανάμεσα στο σπίτι το δικό τους ή των παιδιών τους επειδή την ημέρα του σεισμού ήταν στο όνομά τους και τα δύο ακίνητα ή να ξεγράψουν οποιαδήποτε πιθανότητα αποζημίωσης για αποθήκες και αγροτικές εγκαταστάσεις αν έχουν ταυτόχρονα υποβάλει φάκελο και για την κύρια κατοικία τους.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», οι σεισμόπληκτοι έχουν πλέον αρχίσει να απελπίζονται. «Βλέποντας ότι σε δύο χρόνια έχουν εγκριθεί οι μελέτες για να αποζημιωθούν μόλις 29 από τα 1.000 ολοσχερώς κατεστραμμένα σπίτια, κανένας δεν ελπίζει πως θα δει αποζημιώσεις για μικρότερες ζημιές, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός» αναφέρει. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προεκλογικά πέρασε πολλές φορές από την Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι δεν έχει εμφανιστεί μετά την επομένη του σεισμού (28.09.2021). Τότε έδωσε υποσχέσεις, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για πλήρη αποκατάσταση και για τη δημιουργία ενός νέου Αρκαλοχωρίου «σε σωστές βάσεις».
«Τώρα, ακόμα και για να χρηματοδοτήσουν τις επισκευές σε οικογένειες που έχουν μόνο μερεμέτια κόστους 600-700 ευρώ, ζητάνε την υποβολή φακέλου και γραφειοκρατία που μπορεί να κοστίζει και περισσότερο. Οπότε ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί από το υστέρημά του ή ζουν σε σπίτια με ζημιές και υπό τον φόβο ενός νέου σεισμού» λέει ο κ. Γκαντάτσιος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας