Μπορεί σήμερα να αμφισβητείται η πατρότητα και η εγκυρότητα της φράσης του Αϊνστάιν «εάν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής», δείχνει όμως τη σημαντική θέση της μελισσοκομίας σε ένα οικολογικό σύστημα. Ακριβώς λοιπόν μ’ αυτόν τον κίνδυνο αφανισμού των μελισσών από τον Εβρο μετά την καταστροφική μεγα-πυρκαγιά έρχονται αντιμέτωποι οι λιγοστοί μελισσοκόμοι που έχουν απομείνει στην περιοχή.
Την κατάσταση χαρακτήρισε τραγική ο Πασχάλης Χριστοδούλου, πρόεδρος των μελισσοκόμων του Εβρου, μιλώντας στην ΕΡΤ3. Αυτήν την εποχή κανονικά οι μέλισσες ετοιμάζονται για τον χειμώνα, αλλά φέτος δεν υπάρχει τίποτα για να τραφούν! Ο κ. Χριστοδούλου ζήτησε την άμεση χορήγηση μελισσοτροφών, όπως γυρεόπιτες (υποκατάστατα γύρης) και ζαχαροζύμαρα για το νέκταρ, αλλιώς σε 15-20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μέλισσες!
Ευχολόγια
Ερωτώμενος για ενδεχόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνον τα καμένα μελίσσια, ενώ αυτήν την ώρα υπάρχουν 18.000-19.000 κυψέλες που δεν έχουν να τραφούν! Η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί ο Εβρος μετά τις φωτιές του προηγούμενου μήνα δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε όλη της την έκταση.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της αρκούνται σε ευχολόγια και διαπιστώσεις, με ενδεικτικότερη όλων την πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον νομό, ο οποίος δεν δίστασε να πει πως «όλα θα τα φτιάξουμε καλύτερα» και πως έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Εβρο, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο!... Ετσι και ο Εβρίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης μάς ενημέρωσε ότι παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έγινε η «Παρουσίαση του Πλαισίου Δράσεων» του Πανεπιστημίου για τη Θεσσαλία. Μεταξύ άλλων, έγραψε στο facebook: «Ζήτησα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ένα παρόμοιο σχέδιο να εκπονήσουν και για τον Εβρο, πράγμα που ο πρύτανης μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει. Από την πλευρά μου τόνισα ότι τόσο στον Εβρο όσο και στη Θεσσαλία πρέπει να δούμε την καταστροφή ως μια ευκαιρία. Ωστε να στήσουμε την αγροτική μας οικονομία, γεωργία και κτηνοτροφία σε νέες, σύγχρονες βάσεις!». Η καταστροφή ως ευκαιρία, λοιπόν, και ευχολόγια στην ατζέντα, τη στιγμή που δεν μπορούν να φροντίσουν έστω για τα ελάχιστα, προτού η καταστροφή καταστεί μη αναστρέψιμη!
Στις 30 Αυγούστου 2023 ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, το συνηθισμένο πακέτο μέτρων στήριξης για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, μεταξύ αυτών και για τη στήριξη του Εβρου που καιγόταν επί 17 ημέρες. Τα τρία συνήθη μέτρα είναι: α) αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, β) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, γ) αναστολή συμβάσεων εργασίας.
Εκτός μέτρων
Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά το «επιτελικό» κράτος μάλλον αγνοεί τη γεωγραφία, καθώς δεν οριοθέτησε ορθά τις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με καταγγελία του πρώην προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης, Μενέλαου Μαλτέζου, οι αναφορές στις εκδοθείσες αποφάσεις αποκλείουν από την «Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2023» τις υπόλοιπες πυρόπληκτες κοινότητες του Δήμου Σουφλίου.
Μάλιστα, στις αποκλειόμενες κοινότητες συμπεριλαμβάνεται η Κοινότητα Δαδιάς, η περιοχή που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη. Παράλληλα, αποκλείεται και η Σαμοθράκη παρότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στην Αλεξανδρούπολη, το νησί έμεινε τρεις μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να δεχτεί τεράστιο πλήγμα η οικονομική δραστηριότητά του, σε συνδυασμό με τη διακοπή της συγκοινωνίας μετά την επίταξη του πλοίου ως «πλωτού νοσοκομείου».
Οπως σκωπτικά σχολιάζει, μάλιστα, ο κ. Μαλτέζος, ενδεικτικό της προχειρότητας της κυβέρνησης είναι πως η ταβέρνα όπου δείπνησε ο κ. Μητσοτάκης στη Δαδιά για να στηρίξει συμβολικά τους κατοίκους της περιοχής δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης. Πέραν τούτων, ταυτόχρονα η συγκεκριμένη απόφαση παρασύρει και το market pass. Δηλαδή οι κάτοικοι τη Δαδιάς δεν θα πάρουν market pass.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας