Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κομβικό σημείο το δημοψήφισμα»

Ζωγράφου-Πανεπιστημιούπολη

EUROKINISS/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Κομβικό σημείο το δημοψήφισμα»

  • A-
  • A+

Με αδιαφορία αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι την εκλογική αναμέτρηση που θα λάβει χώρα σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Στα μαγαζιά του Ζωγράφου, που τους συναντάμε, οι περισσότεροι γελούν και μας λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει.

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που αποτιμούν τη σύντομη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μας μιλούν γι’ αυτά που περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση.

«Παρά το γεγονός ότι διατυπώνονται ορισμένες σοβαρές προτάσεις, ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος παρουσιάζεται μάλλον αδιάφορο μπροστά στις εκλογές. Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό προφανώς έχουν και τα ίδια τα κόμματα, τα οποία κατ’ επανάληψιν έχουν προδώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους», μας λέει ο Μανώλης, 22 ετών, τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τη νέα κυβέρνηση περιμένει «μια ισχυρότερη διαπραγματευτική τακτική στα ενωσιακά κυρίως θέματα, αλλά και μεγαλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή συνεργασία, εφόσον βέβαια αυτή πραγματοποιείται σ’ ένα πλαίσιο ισονομίας. Η κυβέρνηση που θα προκύψει, οφείλει να διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Αυτός ενδεχομένως να είναι ο δρόμος, ώστε να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από την άλλη, πρέπει να φανεί επιτέλους στην πράξη, και όχι μόνο στις προγραμματικές δηλώσεις, η στήριξη προς τις ομάδες που έχουν πληγεί από την ανεργία και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας έως τα γεμάτα σκουπίδια ελληνικά Πανεπιστήμια».

Ο Μανώλης χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «κομβικό σημείο» της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης. «Αρχικά μου φάνηκε ορθή επιλογή, γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η ένστασή μου έγκειται στον -σε πολλές περιπτώσεις- υπερβολικό τρόπο που στηρίχθηκε το “όχι” από την πλευρά της τότε κυβέρνησης. Νομίζω ότι αποφάσεις, όπως αυτή της διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου, με το “όχι” να είναι τοποθετημένο πάνω από το “ναι”, μάλλον την οδήγησαν στο να χάσει -επικοινωνιακά τουλάχιστον- πόντους.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον πόλεμο κατά του “όχι” από την αντιπολίτευση και ορισμένων μέσων ενημέρωσης...», ενώ καταλήγει, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τη σκληρή διαπραγμάτευση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σίσσυ, 24 ετών, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, υποστηρίζει ότι η τωρινή εκλογική αναμέτρηση διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη. «Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και όλες μέχρι τώρα, γέννησε ελπίδες στον λαό. Ελπίδα ότι μπορεί να διαμορφώσει καταστάσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο αρκείται στο να συναινέσει σε προκαθορισμένες αποφάσεις. Θεωρώ μεγάλο λάθος ότι έβαλε έναν ολόκληρο λαό να σφαχτεί εν όψει του δημοψηφίσματος, διχάζοντας και προβληματίζοντας, παρά το γεγονός ότι είχε τόσο νωπή τη λαϊκή βούληση υπέρ της. Βέβαια αναγνωρίζω ότι έθιξε ζητήματα, όπως οι αμυντικές δαπάνες, οι άδειες των καναλιών, τα τραπεζικά δάνεια κ.ά.».

Η Σίσσυ είναι αποφασισμένη να ψηφίσει και λέει πως ελπίζει «με αυτές τις εκλογές να γίνει ένα μικρό έστω βήμα προόδου από μια, τόσο άδικα, παραδομένη στα συμφέροντα χώρα».

Ο Αλέξανδρος κάνει τη θητεία του στον στρατό. Είναι 26 ετών, μέχρι πρότινος δούλευε ως ραδιοφωνικός αρχισυντάκτης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και δηλώνει ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Δεν θα μπορέσει να ψηφίσει τώρα, αλλά δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα «το έριχνε» σε κάποιο κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και άρα απέτυχε συνολικά. Δυστυχώς, δεν περιμένω τίποτα ιδιαίτερο από αυτές τις εκλογές. Αν όντως κάνουν κάτι προοδευτικό, θα είναι έκπληξη» μας λέει και τολμάει μια πρόβλεψη: «Θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεργαστεί με το Ποτάμι. Ας με διαψεύσουν ευχάριστα...» . Από την επόμενη κυβέρνηση ζητά εξορθολογισμό της φορολογίας, πάταξη της φοροδιαφυγής, ορθότερη διαχείριση των πόρων στην υγεία και υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου στην Παιδεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτεύουσα των υψηλών προσδοκιών και του φόβου για το αύριο
Η πρώτη μέρα μιας νέας εποχής, με την Αριστερά -παρ’ ολίγον αυτοδύναμη- στην κυβέρνηση να συμπράττει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Κοντά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, αναζητήσαμε στη βροχερή Αθήνα...
Πρωτεύουσα των υψηλών προσδοκιών και του φόβου για το αύριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές
Δύο μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπ. Εργασίας, ο Γ. Βρούτσης κατάργησε διευκρινιστική εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή υπουργών και υφυπουργών και η οποία διευκόλυνε την απονομή ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών.
Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο μεν Κυριάκος πρόθυμος, οι δε γυναίκες... διστακτικές
Σε ερώτημα εκπομπής του BBC για τον αριθμό γυναικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός απάντησε πως «ζήτησε από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από τους άντρες».
Ο μεν Κυριάκος πρόθυμος, οι δε γυναίκες... διστακτικές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στόχος, οι προοδευτικές συγκλίσεις σε δήμους
Σε αναζήτηση συνεργασιών στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Αλλαγή προσανατολισμού, εν ολίγοις, σε σχέση με τις προηγούμενες...
Στόχος, οι προοδευτικές συγκλίσεις σε δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψάχνουν το «όχι» έναν χρόνο μετά
Με παλμό αλλά χωρίς μεγάλη μαζικότητα έγιναν πορείες διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ και οργανώσεων της Αριστεράς στην Αθήνα. Η απάντηση του λαού στις 5 Ιουλίου ’15 δεν ηττήθηκε, λένε συμμετέχοντες αναζητώντας...
Ψάχνουν το «όχι» έναν χρόνο μετά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την πολιτική διαφήμιση στη διαφήμιση της παρα-πολιτικής
Η «Εφ.Συν.» μίλησε με τους δημιουργούς των προεκλογικών σποτ των κομμάτων, αναζητώντας τα μηνύματά τους εν όψει κάλπης. Πώς στήθηκαν; Ποιοι τα δημιούργησαν; Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισαν τα επιτελεία που...
Από την πολιτική διαφήμιση στη διαφήμιση της παρα-πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας