• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%

Οι εταιρείες ερευνών, που παρουσιάζουν μικρές αλλά σημαντικές αποκλίσεις ως προς την πρόθεση ψήφου, συμφωνούν πως δεν υπάρχει καμία σιγουριά ότι θα έχουμε ντέρμπι για την πρωτιά

Γυναίκα, απογοητευμένη... ψάχνεται λίγο πριν την κάλπη

 • A-
 • A+

Γυναίκες, ηλικίας 35-50, με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, πιο πολλές ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του «όχι» στο δημοψήφισμα, με απολιτική κατά βάση συμπεριφορά, που θεωρούν ότι ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μεϊμαράκης είναι κατάλληλοι για πρωθυπουργοί.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σκιαγράφηση του συλλογικού πορτρέτου των αναποφάσιστων ψηφοφόρων μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, βάσει των σημείων στα οποία συγκλίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Οι εταιρείες ερευνών, που παρουσιάζουν μικρές αλλά σημαντικές αποκλίσεις ως προς την πρόθεση ψήφου, συμφωνούν πως δεν υπάρχει καμία σιγουριά ότι θα έχουμε ντέρμπι για την πρωτιά, επισημαίνουν όμως πως είναι δεδομένη η δυσκολία στην πρόβλεψη του αποτελέσματος.

Προσπερνώντας τη γενικευμένη δυσπιστία, δικαιολογημένη ή μη, απέναντι στις δημοσκοπήσεις, συζητάμε με τρεις δημοσκόπους, με στόχο να αναλύσουμε το δημοσιογραφικό κλισέ των ημερών, «για τους αναποφάσιστους που θα κρίνουν, όπως σχεδόν πάντα, το τελικό αποτέλεσμα»...

Γιάννης Κωνσταντινίδης, Pro Rata

Το 42% των αναποφάσιστων είναι πτυχιούχοι

«Το 57% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες, 62% ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα, 41% ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και μόλις 9% Ν.Δ., σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Prorata για την «Εφ.Συν.».

Αναλογική είναι η εκπροσώπηση των τριών διαφορετικών ηλικιακών ομάδων (34% για τις ηλικίες 18-34, 34% στην κατηγορία 35-54 και 32% για όσους είναι πάνω από 55 χρόνων.

Το 42% των αναποφάσιστων έχουν πτυχίο ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης, το 29% είναι απόφοιτοι Λυκείου και το 18% απόφοιτοι Γυμνασίου. Ενώ οι αγρότες φαίνεται να έχουν ήδη αποφασίσει (μόλις 2%), πιο πολύ φαίνεται να το σκέφτονται οι άνεργοι (16%), οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (16%), οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (17%).

Σαφές προβάδισμα για καταλληλότερος πρωθυπουργός για τους αναποφάσιστους έχει ο... κανένας (39%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ένα προβάδισμα της τάξης του 10% από τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη στο ίδιο ερώτημα.

Πάντως, οι έρευνες μας δείχνουν πως το 6% του εκλογικού σώματος, που δεν δηλώνει ακόμα τι θα ψηφίσει, είναι διεκδικήσιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα 3% τον έχει εγκαταλείψει, ενώ ένα άλλο 3% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα διατηρεί ακόμα πολύ θετική γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα».

Θωμάς Γεράκης, MARC

«Πολλοί θα αποφασίσουν την Κυριακή»

«Βρίσκουμε την αποχή επί αυτών που είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο περίπου 7%-8%. Υπάρχουν υποομάδες ανάμεσα στους αναποφάσιστους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές: η μια κατηγορία είναι κάποιοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του και υπάρχουν πολλοί άλλοι που ήταν η πρώτη φορά που τον ψήφισαν, χωρίς να είναι αριστεροί, άλλοι γιατί ήθελαν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός που έπαιρναν, άλλοι για να αλλάξει κάτι, άλλοι για να διαμαρτυρηθούν προς τα προηγούμενα κόμματα.

Αν καταφέρει ο κ.Τσίπρας να πείσει ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, που μέχρι τώρα καταγράφουμε μια δυσκολία ως προς αυτό, θα κερδίσει.

Πολλοί αναποφάσιστοι ουσιαστικά λένε “ό,τι και να ψηφίσω, αυτή η συμφωνία, το Μνημόνιο, καλό ή κακό, θα εφαρμοστεί, άρα μπορώ να επηρεάσω εγώ με την ψήφο μου τα πράγματα;”. Δεν είναι σίγουρο αν αυτοί θα σηκωθούν από τον καναπέ.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε -με 95% σιγουριά βάσει των μαθηματικών- είναι πως η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο δεν θα ξεπεράσει το 6%. Μπορεί να μη μας διαφωτίζει πολύ, αλλά αυτά είναι τα δεδομένα σήμερα.

Θεωρώ το πιο πιθανό πως πολλοί αναποφάσιστοι θα αποφασίσουν κυριολεκτικά την Κυριακή των εκλογών. Η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των μετρήσεών μας λένε πως 1 στους 3 ακόμα δεν έχει στ’ αλήθεια αποφασίσει, ακόμη και αν μας απαντά στην πρόθεση ψήφου».

Δημήτρης Μαύρος, MRB

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ένας στους τέσσερις αναποφάσιστους

«Βρίσκω το ποσοστό των αναποφάσιστων περίπου στο 16%-17%, ενώ δεν υπάρχει ένα κόμμα που να προηγείται ξεκάθαρα. Οι δημογραφικές σταθμίσεις, για να διορθώσουμε κάποια δείγματα μας δίνουν λίγο μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις βάλουμε πολιτική στάθμιση, προηγείται κατά ελάχιστα η Ν.Δ.

Ενας από τους τέσσερις αναποφάσιστους αυτή τη στιγμή προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως θα γυρίσει πίσω. Καταγράφεται μια συμπεριφορά περισσότερο κεντρώα μεταξύ των αναποφάσιστων και όχι αναγκαία κεντροαριστερή.

Ξεκάθαρα είναι αυξημένη η παρουσία των γυναικών ανάμεσα σε αυτούς που το σκέπτονται, πρόκειται βέβαια για πάγιο εύρημα. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία οι γυναίκες, και μάλιστα ανάμεσα στις ηλικίες 35-50, είναι αυτές που καθορίζουν το decision making ολόκληρης της οικογένειας, ορίζοντας την ηθική διάσταση του τι θα κάνει το νοικοκυριό.

Στο τρίγωνο μητέρα-παιδιά-σύζυγος, οι δύο πόλοι έδειξαν ξαφνικά προς τον άντρα -αυτό δεν το βγάζω από το κεφάλι μου, αλλά είναι ευρήματα ερευνητικών προγραμμάτων- λέγοντας προς τον άντρα ότι «εσύ φταις γι’ αυτό που αντιμετωπίζουμε τόσα χρόνια, τώρα πλέον θα με ρωτάτε όλοι τι γίνεται για να βγούμε από εδώ που βρισκόμαστε».

Αυτή τη στιγμή προκύπτει πως οι γυναίκες είναι λίγο παραπάνω κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, λιγότερο από ό,τι παλαιότερα. Οι περισσότεροι αναποφάσιστοι δηλώνουν πως οι χαρακτηρισμοί «κεντρώος, κεντροδεξιός, κεντροαριστερός» δεν τους λένε τίποτα. Αυτό δεν είναι ένα θετικό σημάδι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενας απολιτίκ παραδοσιακά πηγαίνει προς τα δεξιά. Πρόκειται για ένα κοινό που δεν είναι απαγορευτικό για τη Ν.Δ., χωρίς να σημαίνει ότι το παίρνει.

Στο σύνολο του πληθυσμού, αυτοί που δεν θα πάνε να ψηφίσουν καταγράφονται ως το 17,7%. Βέβαια στην πραγματικότητα το ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς στις προηγούμενες εκλογές η δηλούμενη πρόθεση αποχής ήταν 11%. Στην αδιευκρίνιστη ψήφο η δηλούμενη πρόθεση αποχής είναι στο 27%».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
Eκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν διαπιστευτεί στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου για να μεταδώσουν το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής. Μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη,...
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζια ασπίδα στον Καραμπίνη
Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στα οποία εμπλέκονται τουλάχιστον δύο πρυτάνεις (Θ. Καραμπίνης, Κ. Σιμόπουλος), τρεις βουλευτές της Ν.Δ....
Γαλάζια ασπίδα στον Καραμπίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εκλογές του ΤΕΕ, η Τράπεζα Αττικής και τα αντάρτικα
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών ο επί χρόνια συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης - Ο νυν πρόεδρος Γιώργος Στασινός, που θεωρείται «σκληρός...
Οι εκλογές του ΤΕΕ, η Τράπεζα Αττικής και τα αντάρτικα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΣΥΡΙΖΑ και twitter είναι οι νικητές στα social media, τα οποία κατά γενική ομολογία είχαν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά συμβολή στη σύντομη προεκλογική περίοδο. Εχει ενδιαφέρον ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι...
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
Εξώδικο του Ν. Παρασκευόπουλου στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανό, που υποστήριζε ψευδώς ότι ο βιαστής των Πετραλώνων είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας