• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 28.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  76%

Οι θεματικές ενότητες και οι ερωτήσεις ήταν εκ των προτέρων γνωστές γεγονός που οδήγησε τη συζήτηση να έχει «προκάτ» χαρακτηριστικά

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε από την ΚΕΔΕ

 • A-
 • A+

Μπορεί για την κοινή γνώμη ο ρυθμός της χθεσινής ημέρας να καθορίστηκε από το ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο μια πρώτη νότα προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης ήχησε στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Παρότι θεματική η συζήτηση, στην οποία η Ενωση κάλεσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παρουσιάσουν το περίγραμμα των προγραμματικών τους θέσεων για αυτοδιοικητικά ζητήματα, δεν έλειψαν οι αιχμές κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Οι θεματικές ενότητες και οι ερωτήσεις εκ των προτέρων γνωστές. Γεγονός που οδήγησε τη συζήτηση να έχει «προκάτ» χαρακτηριστικά και τους εκπροσώπους των κομμάτων να απαντούν σε πολλές περιπτώσεις μέσα από γραπτά κείμενα. Αν κάποιος αναζητούσε έναν «κερδισμένο» από το θεματικό ντιμπέιτ, θα κατέληγε στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Γκοτσόπουλο.

Πιο συγκεκριμένες οι απαντήσεις του και με το αβαντάζ ότι μπορούσε να επικαλεστεί τα «πρώτα δείγματα γραφής» της απερχόμενης κυβέρνησης, στο περασμένο 7μηνο. Ανάμεσά τους πρωτοβουλίες, που αν και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τομές και δεν πρόλαβαν να περάσουν στη Βουλή, συνάντησαν θετικές αντιδράσεις. Από εκεί και πέρα:

■ Από πλευράς Ν.Δ., ο Γ. Γεωργαντάς εμφανίστηκε ουσιαστικά να υιοθετεί τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ στο συνέδριο της Χαλκιδικής για οικονομικά ζητήματα και «έκλεισε» το μάτι στην Ενωση για ενισχυμένη συμμετοχή στις αποφάσεις, μετεκλογικά.

■ Αντιμνημονιακή η στάση της εκπροσώπου της Λαϊκής Ενότητας, Στ. Συράκου, η οποία έθεσε τρία προαπαιτούμενα για μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση: σταθερή χρηματοδότηση ΟΤΑ, ενίσχυση και ανανέωση του προσωπικού και ανατροπή του «Καλλικράτη».

■ Οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου του Ποταμιού, Κ. Χαρακίδη, συνοψίστηκαν στο σύνθημα «Αυτονομία, Αυτοχρηματοδότηση, Αυτοέλεγχος της Αυτοδιοίκησης».

■ Προβλέποντας καινούργια οικονομική σφαγή των δήμων, ο Ν. Σοφιανός -που εκπροσώπησε το ΚΚΕ- κάλεσε σε κίνημα διεκδικήσεων και απειθαρχίας στα νέα μέτρα.

■ Σε σύνθημα συνοψίστηκαν και οι τοποθετήσεις του Π. Κουκουλόπουλου, από το ΠΑΣΟΚ: «Απλούστευση, Επικουρικότητα, Αξιολόγηση».

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Γκοτσόπουλο, να αποτελέσει ο θεσμός πυλώνα ενός ισχυρού διοικητικού και πολιτικού συστήματος της χώρας. «Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Στο 7μηνο έγιναν βήματα: Καταργήθηκαν οι “γκαουλάιτερ” γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ο έλεγχος που ασκούσαν στους ΟΤΑ. Καταργήθηκε το Οικονομικό Παρατηρητήριο και αντικαταστάθηκε από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας», περιέγραψε.

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της αποκέντρωσης, οργανωτικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δήμων με επιχειρησιακό σχέδιο και μέτρα χρηματοδοτούμενα μέσω «πακέτου Γιούνκερ», υποσχέθηκε ο κ. Γεωργαντάς.

«Δεν θα διαφωνήσει κανείς με την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, όμως το τρίτο μνημόνιο συνιστά απορρύθμιση. Συνεχίζει μια πολιτική υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και συνιστά μια μεγαλύτερης έντασης στοχοποίηση των κοινωνικών ομάδων», αντέτεινε η κ. Συράκου.

Προτείνοντας ανεξάρτητους πόρους στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Χαρακίδης προανήγγειλε αλλαγή εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση. «Χωριστή λίστα για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους», είπε, θυμίζοντας σκέψεις που ήθελε να εφαρμόσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, και κινούνταν σε κατεύθυνση αποκομματικοποίησης των τοπικών εκλογών και δημιουργούσαν πρακτικά προβλήματα (π.χ. ψηφοδέλτιο-σεντόνι).

Λέγοντας ότι, «εμείς καταψηφίσαμε το Μνημόνιο, χωρίς να στηρίζουμε την κυβέρνησης μέχρι την παραίτησή της», ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι με την τελευταία συμφωνία σχεδιάζεται η μείωση της χρηματοδότησης και του προσωπικού των δήμων. «Ξέχασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να πει για τα αδιάθετα των δήμων που πήρε το κράτος», είπε σε αιχμηρούς τόνους.

«Τώρα που είμαστε σχεδόν όλοι μνημονιακοί, δηλαδή 4 στους 6 στο τραπέζι, και θέλουμε την Ευρώπη», ξεκίνησε ο κ. Κουκουλόπουλος, «είναι ώρα για αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε προτείνοντας στην ΚΕΔΕ να ξεκινήσει «αξιολόγηση δομών και κινητικότητα χωρίς απολύσεις».

«Καλλικράτης»

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε του «Καλλικράτη», ισχυριζόμενος ότι «χωρίς αυτόν η Αυτοδιοίκηση θα είχε καταρρεύσει την περίοδο του Μνημονίου. Το μέγεθος του εγχειρήματος μας υποχρεώνει να παρακολουθούμε την εξέλιξή του και να τον βελτιώνουμε», υποστήριξε. Στο επιχείρημα αυτό απάντησε ο κ. Γκοτσόπουλος, θυμίζοντας το «πλιάτσικο στα οικονομικά των ΟΤΑ», που ισοδυναμεί με το 65% περικομμένων πόρων την τελευταία 5ετία.

Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του «Καλλικράτη» και την αντικατάστασή με νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα ορίζει με σαφήνεια πόρους και αρμοδιότητες, θα ενισχύει ουσιαστικά τα συλλογικά όργανα και θα διασφαλίζει σταθερές εργασιακές σχέσεις. Προανήγγειλε ακόμη αλλαγή του εκλογικού συστήματος με εφαρμογή της απλής αναλογικής.

«Μιλάει για πλιάτσικο μια παράταξη που δέσμευσε τα ταμειακά των δήμων», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς. Αναφορικά με τον «Καλλικράτη», είπε ότι η Ν.Δ. δεν θα τον καταργήσει, αλλά θα προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και σκοπό τη συμπλήρωση και βελτίωση των διατάξεών του.

«Η εποχή των ψευδαισθήσεων πρέπει να λάβει τέλος», τόνισε η κ. Συράκου, σημειώνοντας ότι ο «Καλλικράτης» έχει φέρει συρρίκνωση των υπηρεσιών των δήμων, αύξηση γραφειοκρατίας, επιτροπεία των δήμων και αύξηση της αδιαφάνειας. «Αν ένας νομιμοποιείται για κατάργηση του “Καλλικράτη” είναι η ΚΕΔΕ. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώνει ότι πάμε ξαφνικά σε 380 δήμους», είπε ο κ. Χαρακίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ χωροταξικών αλλαγών, εφόσον τις προτείνει η ΚΕΔΕ. Το κόμμα του θεωρεί ότι ο «Καλλικράτης» μπορεί να αποτελέσει βάση για συνολική και ριζική μεταρρύθμιση.

Με τον «Καλλικράτη» και τις μνημονιακές πολιτικές, «η ουσία είναι ότι άλλαξε προς το αντιδραστικότερο το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση, με βασικό στοιχείο την αύξηση της φοροαφαίμαξης της λαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Σοφιανός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να φρενάρουμε αυτήν την πολιτική».

Οικονομικά των ΟΤΑ

Αναφορικά με τους οικονομικούς πόρους της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Γκοτσόπουλος υποστήριξε ότι με τη μείωση της υποχρέωσης της χώρας για πλεονάσματα, ανοίγει η δυνατότητα να παραμείνουν πόροι στους δήμους και να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησής τους με σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων.

Τάχθηκε υπέρ της της φορολογικής αποκέντρωσης στην Αυτοδιοίκηση, με την προϋπόθεση αυτή να προσδιορίζεται από το κεντρικό φορολογικό σύστημα και να έχει συγκεκριμένη αναπτυξιακή και κοινωνική στόχευση, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες από νέους φόρους. «Για παράδειγμα, ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να υπάρχει και χωρική δικαιοσύνη μεταξύ δήμων», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι βασική πηγή εσόδων των δήμων πρέπει να παραμείνουν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι.

Για πρόγραμμα σταδιακής απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων των δήμων, το οποίο θα είναι σε συνάρτηση και με την οικονομική πορεία της χώρας, έκανε λόγο ο κ. Γεωργαντάς.

Παράλληλα χαρακτήρισε λογική την πρόταση της ΚΕΔΕ για απόδοση στους δήμους του 10% του «πακέτου Γιούνκερ». Η χρησιμότητα του πακέτου αποδομήθηκε από τους κ. Σοφιανό και Κουκουλόπουλο.

«Με τα όσα ακούμε από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. βλέπουμε ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το “παλιό” που τάζει», σχολίασε ο κ. Κουκουλόπουλος. Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς πρότεινε σταδιακή μεταβίβαση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους, με δικλίδες ασφαλείας από την Κεντρική Διοίκηση στο πρώτο στάδιο, για την κάλυψη τυχόν ελλείψεων επίτευξης στόχων.

Την τήρηση του Συντάγματος, «που έχει αντικατασταθεί από τα Μνημόνια», επικαλέστηκε η κ. Συράκου για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ υπέρ της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, διαφωνώντας με τη μετατροπή των δήμων σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Υπέρ της φορολογικής αποκέντρωσης και κατά της επιβολής νέων φόρων και ο κ. Χαρακίδης. Πρότεινε τη μεταβίβαση του φόρου ακινήτων στους δήμους και τη διατήρηση του 12% του ΦΠΑ και του 25% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ ως τρίτη εκδοχή ανέφερε τον τοπικό αναπτυξιακό ανταποδοτικό φόρο, όπως για τις λαϊκές αγορές ή τη διέλευση δικτύων.

Ο κ. Σοφιανός επισήμανε τον κίνδυνο να μείνουν στον αέρα οι προϋπολογισμοί των δήμων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για διεκδίκηση πόρων, χωρίς να μετατίθενται τα βάρη στην πλάτη των πολιτών. Υποστηρίζοντας ουσιαστικά τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της απόδοσής του στην Αυτοδιοίκηση, καθώς και απόδοσης ρήτρας αποκέντρωσης για το ΕΣΠΑ.

● Στο ντιμπέιτ προφανώς και δεν προσκλήθηκε το νεοναζιστικό μόρφωμα. Μοναδική απουσία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αυτή των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Αθήνα χρυσαυγίτικο περίπτερο δεν χωρά
«Μπλόκο» στη μισαλλόδοξη ρητορική της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής έβαλε το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων στη χθεσινή συνεδρίασή του, αποφασίζοντας να μην παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι για εκλογικά περίπτερα στην...
Στην Αθήνα χρυσαυγίτικο περίπτερο δεν χωρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγινε της... ΚΕΔΕ
Η άρνηση της πλειονότητας των δημάρχων να αποδεχτούν τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε με το «Οχι» αλλά και η μετάλλαξη της ΚΕΔΕ σε ένα «σκαλοπάτι» ανέλιξης του προέδρου της στο πολιτικό προσκήνιο επιβεβαιώθηκαν...
Εγινε της... ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φοροαπαλλαγές μόνο για πλούσιους
Το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, απέρριψε τα φιλολαϊκά μέτρα του δημάρχου Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμου, επειδή «δεν είναι θεσμοθετημένα από τον νόμο».
Φοροαπαλλαγές μόνο για πλούσιους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
Προκειμένου να γλιτώσει τη δίωξη με την οποία απειλείται, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την πρακτική των «διά περιφοράς» σχετικών συνεδριάσεων.
Ζητά «γαλάζια» σανίδα σωτηρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αβάντα του δημάρχου Κρωπίας στους ναζί για χουντική φιέστα
Ο δήμαρχος Κρωπίας εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει δημοτικό χώρο στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής για τη φιέστα τους, ανήμερα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος της χούντας, την ερχόμενη Κυριακή 21 Απριλίου....
Αβάντα του δημάρχου Κρωπίας στους ναζί για χουντική φιέστα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας