• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.1°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 8.8°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  -1°C -0.6°C / 4.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.7°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 12.3°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 7.9°C
  4 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  93%

Συγκλονιστικά, αλλά αναμενόμενα είναι τα στοιχεία του κέντρου πρόληψης αυτοκτονιών «Κλίμακα», που τις χαρακτηρίζει ως μία από τις δραματικότερες εκφράσεις της κοινωνικής κρίσης (και) στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Θύματα της ανεργίας οι αυτόχειρες

 • A-
 • A+

H 10η Σεπτεμβρίου έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Μέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, σε μια εποχή που οι αυτοκτονίες αποτελούν αιτία θανάτου, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Σύμφωνα με το κέντρο πρόληψης αυτοκτονιών «Κλίμακα», η αυτοχειρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία από τις δραματικότερες εκφράσεις της κοινωνικής κρίσης. Τα στοιχεία -δε- που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κέντρο είναι αποκαλυπτικά.

Για το 2013 και το 2014, πρώτος παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα είναι η ανεργία και ακολουθεί η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων.

Ειδικότερα, το 67% των περιπτώσεων που πήραν τηλέφωνο στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) ανήκαν στον οικονομικά ανενεργό ή άνεργο πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι για το 2014 η τηλεφωνική γραμμή δέχτηκε συνολικά 11.206 κλήσεις, 6.577 με αίτημα επικοινωνίας και 2.144 με σαφές αίτημα άμεσης παρέμβασης (εντάσσονται στην κατηγοριοποίηση της αυτοκαταστροφικής-αυτοκτονικής συμπεριφοράς). Επίσης, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που έχουν καταγραφεί από την «Κλίμακα»:

■ 58% των κλήσεων στην 24ωρη γραμμή παρέμβασης έγινε από γυναίκες.

■ 45% των κλήσεων έγινε από άτομα που ανησυχούν για κάποιο κοντινό τους πρόσωπο.

■ Οι άνδρες διαχρονικά υπερεκπροσωπούνται στον πληθυσμό των αυτοχείρων.

■ Η Αττική και η Κρήτη εξακολουθούν να έχουν τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών.

■ Η κύρια μέθοδος αυτοκτονίας των ανδρών είναι ο απαγχονισμός, ενώ των γυναικών η πτώση.

■ Προκύπτει μια τάση σταθεροποίησης ή μικρής αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών μεταξύ των ετών 2013-2014.

■ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, συγκριτικά με το 2010, το 2013 σημειώνεται 41,4% αύξηση των αυτοκτονιών (533 έναντι 377).

Στην πραγματικότητα, οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Οι 533 αυτοκτονίες που επίσημα καταγράφηκαν για το έτος 2013 συνεπάγονται τουλάχιστον 8.000 απόπειρες αυτοκτονίας.

«Σώστε ζωές»

Το μήνυμα της «Κλίμακας», που είναι ο εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention-IASP), είναι «Προσεγγίστε και Σώστε Ζωές» και επικεντρώνεται στην προσέγγιση του ατόμου σε κίνδυνο και στην προσπάθεια στήριξής του, καθώς και στα προληπτικά εκείνα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τις ευάλωτες, σε αυτοκτονικές τάσεις, ομάδες πληθυσμού (π.χ. κρατούμενοι, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με σεξουαλική διαφορετικότητα κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εκτίμηση είναι συντηρητική και δεν αποδίδει τις συνολικές διαστάσεις του προβλήματος, δεδομένου του στίγματος που συνδέεται με την αυτοκτονία, της έλλειψης αξιόπιστων διαδικασιών καταγραφής των αυτοκτονιών, κ.ά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά ούτε μία εβδομάδα διακοπών σε κάποιο...
Οι Νεολαίες της Αριστεράς πάνε κάμπινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«33.508 επιπλέον θάνατοι, όσο η πόλη της Κέρκυρας, για το 2009-2014»
Τις συνέπειες των μνημονίων σε μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού καταγράφουν τα στοιχεία που παραθέτει στην «Εφ.Συν.» ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευγένιος Δαφνής, επικαλούμενος έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ...
«33.508 επιπλέον θάνατοι, όσο η πόλη της Κέρκυρας, για το 2009-2014»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οσο βαθαίνει η κρίση, τόσο αυξάνονται οι πολιτικές αυτοκτονίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΠΟΥ είναι ακριβώς τα ψυχικά ευάλωτα άτομα που οδηγούνται στην αυτοκτονία (70%), για να ακολουθήσουν άτομα που έχουν πρόβλημα με την κατάχρηση αλκοόλ (30%) ενώ η κρίση και η...
Οσο βαθαίνει η κρίση, τόσο αυξάνονται οι πολιτικές αυτοκτονίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, οι Ελληνες νιώθουν μοναξιά σε ποσοστό κοντά στο 10% και κοινωνική απομόνωση σε ποσοστό 43%, από τα υψηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Μόνοι τους στην κρίση οι Ελληνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο αντίκτυπος της κατάστασης της οικονομίας στα νοικοκυριά, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές, που φτωχοποιούνται με ισοπεδωτικούς ρυθμούς, γεγονός που μεταφράζεται στην...
Και οι έσχατοι έσονται... φτωχότεροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί ένα χρόνο «ξεσκονίζουν» την ΕΤΕΣΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει μπει εδώ κι έναν χρόνο η Εταιρεία Στατιστικής Ερευνας και Ανάλυσης (ΕΤΕΣΤΑ Α.Ε.) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με πλήθος...
Επί ένα χρόνο «ξεσκονίζουν» την ΕΤΕΣΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας