Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.7° 21.9°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
24.6° 20.8°
4 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
25.4° 19.9°
2 BF
71%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.9° 20.9°
3 BF
52%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
23.0° 20.1°
2 BF
46%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
0 BF
40%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
41%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.2° 23.3°
5 BF
46%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.0° 23.9°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.6° 20.8°
5 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 21.8°
3 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
83%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
25.2° 21.9°
2 BF
60%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.5° 22.5°
2 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.8° 22.7°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.4° 21.0°
2 BF
44%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.3° 20.5°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.7° 20.8°
2 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
3 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ktimatologio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εικόνα διάλυσης στο Κτηματολόγιο

Το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο και αντί να στελεχωθεί, έφυγαν και οι 45 υπάλληλοι που εργάζονταν εκεί υπαγόμενοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης ● Η «λύση» βρέθηκε με δανεικό - εργολαβικό προσωπικό ● Απίστευτη ταλαιπωρία με ουρές 12 ωρών και χαρτάκια προτεραιότητας από τις... 2 το πρωί ● Τα Πιστοποιητικά Μεταγραφής βγαίνουν με τεράστια καθυστέρηση που απειλεί να τινάξει στον αέρα χιλιάδες συναλλαγές, ακόμη και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια.

Μακάρι το μόνο πρόβλημα στο Κτηματολόγιο να ήταν οι ουρές με αναμονή 12 ώρες και τα χαρτάκια προτεραιότητας από τις 2 το πρωί. Στην εποχή των υποτιθέμενων «ψηφιακών αλμάτων» της Ελλάδας, η διαδικασία της κτηματογράφησης εμφανίζει σημάδια πλήρους διάλυσης καθώς ανοίγουν γραφεία με δανεικό-εργολαβικό προσωπικό και τα Πιστοποιητικά Μεταγραφής βγαίνουν με τεράστια καθυστέρηση που απειλεί να τινάξει στον αέρα χιλιάδες συναλλαγές - ακόμη και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους και νέα ζευγάρια.

Επειτα από πολλές καθυστερήσεις, το Κτηματολογικό Γραφείο (Κ.Γ.) της Αθήνας άνοιξε την 1η Ιουλίου 2023, διαδεχόμενο το Υποθηκοφυλακείο. Αντί όμως να στελεχωθεί με προσωπικό, έφυγαν και οι 45 υπάλληλοι που εργάζονταν εκεί υπαγόμενοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι το Κτηματολόγιο υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει το γραφείο στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας με ελάχιστους υπαλλήλους που ήρθαν από τα κεντρικά γραφεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και κάποιους που μετακινήθηκαν από άλλα γραφεία και υποκαταστήματα, αφήνοντας εκεί μεγαλύτερα κενά.

Μοναδική «λύση» που βρέθηκε για να λειτουργήσει το Κ.Γ. Αθήνας, ήταν να προσλάβει 25 εργαζομένους με ετήσια σύμβαση ο ανάδοχος της κτηματογράφησης και να τους διαθέσει για να αντιμετωπίζουν τη σοβαρότατη πίεση που προκαλεί η κινητικότητα στην αγορά ακινήτων. Η κυβέρνηση δεν άκουσε καν τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες που εξέπεμψαν την περασμένη άνοιξη συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές όταν και πάλι καταγράφονταν ουρές αναμονής που κάλυπταν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Παρά την έλλειψη κάθε προετοιμασίας, πάντως, δέκα μέρες πριν, στις 25 Ιουλίου 2023, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πανηγυρικά «την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Υποβολή Συμβολαίων από Πολίτες και Νομικά Πρόσωπα», «βάζοντας έτσι τέλος σε φαινόμενα μεγάλης αναμονής έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία». «Είμαστε σήμερα από νωρίς το πρωί στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών. Εχουμε μιλήσει με αρκετό κόσμο, έχουμε μιλήσει με τους υπαλλήλους του Κτηματολογικού Γραφείου, έχουμε μιλήσει με τους προϊσταμένους και με απλούς πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται», δήλωνε στις 25 Ιουλίου ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης: «Θέλουμε να πούμε σε όλους ότι πλέον μπορούν να υποβάλλουν τα συμβόλαιά τους ψηφιακά στο ktimatologio.gov.gr. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουν στις ουρές, θέλουμε να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα ώστε και να απελευθερωθεί κόσμος από την εξυπηρέτηση κοινού και να προχωρούν και οι αιτήσεις πολύ πιο γρήγορα», έλεγε τότε υποσχόμενος να λύσει όσα προβλήματα προκύψουν.

Οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν φρούδες, με τεράστιες ουρές χθες και μάλιστα ο Κ. Κυρανάκης αναγκάστηκε να ακυρώσει την τηλεοπτική εμφάνιση που είχε προαναγγείλει για τις 11 π.μ. και να μεταβεί ο ίδιος στο Κ.Γ. Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της επίσκεψης αναζητήθηκαν κάποιες λύσεις αμέσου εφαρμογής. Η σκέψη να μετακινηθούν τα κομπιούτερ στο ισόγειο απορρίφθηκε ως ατελέσφορη. Μια άλλη ιδέα είναι να επιστρέψουν και πάλι στο Κ.Γ. Αθηνών οι 45 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που αποχώρησαν πριν από λίγες εβδομάδες. Πάντως, στο ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε αργότερα, ο υφυπουργός επιμένει ότι θα δοθεί λύση με την ψηφιακή υποβολή συμβολαίων και τη σωστή συνεργασία δικηγορικών και συμβολαιογραφικών συλλόγων...

Ασφάλεια συναλλαγών

Γιατί, τουλάχιστον, δεν βρίσκεται τρόπος να καταργηθούν τα ντροπιαστικά χαρτάκια προτεραιότητας που εμφανίζονται μέσα στη βαθιά νύχτα στο Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας αλλά και πολλά άλλα της περιφέρειας; Γιατί να μην υπάρχουν ψηφιακά ραντεβού και να γίνουν όλα «τάξη και αλφαδιά»; Σύμφωνα με το υπουργείο, «βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην ουρά». Ομως, το ψηφιακό ραντεβού δεν μπορεί να δώσει τη λύση διότι στις αγορές ακινήτων ισχύει η «αρχή της χρονικής προτεραιότητας» για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Εάν, για παράδειγμα, κάποιος απατεώνας πουλήσει ένα ακίνητο ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα άτομα, το κατοχυρώνει εκείνο που θα το δηλώσει πρώτο στο Κτηματολόγιο. Αυτό οδηγεί τους εμπλεκομένους να σπεύδουν για την κατάθεση των εγγράφων. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι εάν κάποιος στο μέλλον επιλέξει το ψηφιακό ραντεβού, μπορεί τελικά να χάσει το ακίνητο. Εάν, δηλαδή, το ραντεβού κλειστεί ψηφιακά μετά από κάποιες εβδομάδες, μπορεί άλλος ενδιαφερόμενος για το ίδιο ακίνητο να βρει τρόπο να το δηλώσει νωρίτερα και το πρόβλημα αυτό λύνεται μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το θέμα είναι ότι η αγορά των ακινήτων ζητά και πιέζει να εκδίδονται Πιστοποιητικά Μεταγραφής το πολύ σε 3 μήνες αλλά το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε διάστημα μικρότερο των 6-9 μηνών, ανάλογα με την περιοχή, λόγω έλλειψης προσωπικού, λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων του φορέα Θωμάς Καντερές: «Λειτουργούμε με το 54% των 1.100 οργανικών θέσεων καλυμμένες. Για την ακρίβεια, καλύπτονται 350 οργανικές θέσεις και 200 προσωποπαγείς. Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που το Κτηματολόγιο αποδίδει τεράστια έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο που θα πολλαπλασιάζονταν εάν υπήρχε επαρκές προσωπικό», τονίζει ο κ. Καντερές.

Μέσα στο 2022, το Κτηματολόγιο πραγματοποίησε έσοδα 250 εκατομμυρίων ευρώ με τάση ανόδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ολόκληρο το 2022 έγιναν στην Αθήνα 20.000 κτηματολογικές πράξεις, μόνον τον Ιούλιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 5.000. Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη στελέχωση, η ψηφιακή υποβολή δεν μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση: «Οταν γίνεται αυτοπρόσωπη υποβολή των δικαιολογητικών, ο υπάλληλος μπορεί να υποδείξει κάποιο έγγραφο που λείπει ή έχει πρόβλημα. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία στη συνέχεια, ακόμη και αν προκαλεί κάποια καθυστέρηση. Με την ψηφιακή υποβολή ο ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί πολύ αργότερα εάν υπάρχει έλλειψη στα δικαιολογητικά του».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των εργαζομένων προειδοποιεί ότι η συνολική δυσλειτουργία του Κτηματολογίου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ανακοινώθηκε πανηγυρικά στην προεκλογική περίοδο για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία νέοι ηλικίας 25-39 ετών. Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί να γίνει εκταμίευση εντός 3 μηνών αλλά αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο καθώς πρέπει να εκδοθεί Πιστοποιητικό Μεταγραφής του ακινήτου, για το οποίο όμως το Κτηματολόγιο χρειάζεται 6-9 μήνες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εικόνα διάλυσης στο Κτηματολόγιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας