Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εφυγαν καταγγέλλοντας το ξεπούλημα του Ελληνικού

Ο παραιτηθείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε για τη συμφωνία στις 3 Αυγούστου και αναφέρει ότι ώς τότε η κυβερνητική κατεύθυνση ήταν διαφορετική για τη μελλοντική εξέλιξη του Ελληνικού

EUROKINISSI

Εφυγαν καταγγέλλοντας το ξεπούλημα του Ελληνικού

  • A-
  • A+

Με σκληρή κριτική για την επιχειρούμενη υλοποίηση της συμφωνίας των 6.200 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικόν Α.Ε.» Στέφανος Πάντος-Κίκκος, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, που είχαν διοριστεί πριν από δύο μήνες στην επταμελή διοίκηση της εταιρείας, από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Αφορμή, σύμφωνα με την επιστολή του Στέφανου Πάντου-Κίκκου προς τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, ήταν η ενεργοποίηση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις 14 Νοεμβρίου 2014 ανάμεσα στην τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τον αντιπρόσωπο του επενδυτικού ομίλου με επικεφαλής τη Lamda Development, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στον διεθνή διαγωνισμό.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή εκπροσώπου των επενδυτών στις συνεδριάσεις της διοίκησης της «Ελληνικόν Α.Ε.», η οποία ανήκει σήμερα κατά 100% στο Δημόσιο, αλλά οι μετοχές της θα μεταβιβαστούν στους ιδιώτες έπειτα από μια διετία, οπότε προβλέπεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε για τη συμφωνία στις 3 Αυγούστου και αναφέρει ότι ώς τότε η κυβερνητική κατεύθυνση ήταν διαφορετική για τη μελλοντική εξέλιξη του Ελληνικού. Κάνει επίσης απολογισμό της θητείας του, η οποία σε αυτό το δίμηνο έδωσε έμφαση στη διάθεση χώρων σε δημόσιους και κοινωφελείς φορείς.

«Πήραμε αποφάσεις για άνοιγμα παραλιών, για παραχωρήσεις σε δήμους και για την εξυπηρέτηση κατοίκων στις περιοχές των στάσεων του μετρό», προσθέτει και ενημερώνει ότι είχε επίσης ξεκινήσει ο οικονομικός έλεγχος στα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων, καθώς και η προετοιμασία εκδηλώσεων για την παρουσίαση των προτάσεων που είχαν εκπονηθεί την τελευταία εικοσαετία για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Σημειώνει, τέλος, ότι από την αρχή της θητείας της, η νέα διοίκηση είχε αποφασίσει να λειτουργήσει χωρίς να λαμβάνει μισθούς, αποζημιώσεις και έξοδα παράστασης.

«Δεν έχει νόημα η συμμετοχή μου στο Δ.Σ.», αναφέρει στη λιτή δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης και προσθέτει ότι ο αγώνας συνεχίζεται για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας. Κάνει λόγο για «ξεπούλημα στον Λάτση μέσα από παράνομη και σκανδαλώδη διαδικασία» και κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου επανέφερε σε ισχύ τη σύμβαση πώλησης του Ελληνικού, «μετά από μια σύντομη περίοδο αμφισβήτησης».

Η σύμβαση

Η πολυσέλιδη σύμβαση για το Ελληνικό, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», προβλέπει μεταξύ άλλων:

■ Το τίμημα ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ και η πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί τον Νοέμβριο του 2016, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Με την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας κατατέθηκε εγγυητική επιστολή 30 εκατ. ευρώ, η οποία θα επιστραφεί αν δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε έξι δόσεις ώς το τέλος του 2026.

■ Ο ανάδοχος αναλαμβάνει να κάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 4,57 δισ. ευρώ, αλλά το Δημόσιο επωμίζεται το κόστος της μεταφοράς των δικτύων κοινής ωφέλειας ώς τα όρια του ακινήτου, καθώς και τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών και δομών που λειτουργούν σήμερα στο Ελληνικό. Υπολογίζεται ότι μόνον η μεταφορά του FIR Αθηνών θα κοστίσει ένα δισ. ευρώ.

■ Η τελική σύμβαση προβλέπεται να εγκριθεί από τη Βουλή, αφού προηγηθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος στο οποίο θα προσδιορίζεται η πολεοδομική ανάπτυξη του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων. Μέσα από αυτή τη ρύθμιση θα καθορίζονται οι οικιστικές ζώνες, που θα καλύπτουν το 30% του ακινήτου, και θα παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα στους επενδυτές. Η μεταβίβαση των μετοχών προβλέπεται να γίνει χωρίς την καταβολή φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων.

■ Σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες, τα προβλήματα θα επιλύονται μέσα σε 60 ημέρες (!) από το ειδικό γραφείο Ελληνικού, που προβλέπεται να δημιουργηθεί με ευθύνη του Δημοσίου. Μέσα από αυτή τη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για οικονομικές διεκδικήσεις των επενδυτών από το Δημόσιο, κατά τα πρότυπα των αυτοκινητόδρομων. Ορίζεται επίσης ότι το Δημόσιο θα είναι ο διαχειριστής του πάρκου και των υπόλοιπων ελεύθερων χώρων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα αρχαία δεν απειλούν την υλοποίηση της επένδυσης
Η πρωτοβουλία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού να οριοθετηθούν οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εντός του αεροδρομίου διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, ξεκαθαρίζοντας τους βασικούς κανόνες της...
Τα αρχαία δεν απειλούν την υλοποίηση της επένδυσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο μακρύς δρόμος ώς το... Ελληνικό
Η κυβέρνηση αυτοακυρώνεται ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σχετικά με το Ελληνικό καθώς από τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι και αυτό θα τηρηθεί.
Ο μακρύς δρόμος ώς το... Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τα ψέματα δεν γίνονται επενδύσεις
Η οριοθέτηση των χώρων αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος είναι ο πιο σύντομος και κυρίως ο πλέον ασφαλής δρόμος για να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Η...
Με τα ψέματα δεν γίνονται επενδύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το οικόπεδο επωλήθη, μαζέψτε τα...
Με επιστολή της, η διοίκηση της «Ελληνικόν Α.Ε.» καλεί την ΟΣΥ (αστικά λεωφορεία-τρόλεϊ) να... μετακομίσει έως τα μέσα Οκτωβρίου το μεγαλύτερο αμαξοστάσιό της κοντά στον τερματικό σταθμό του μετρό. Ομως δεν...
Το οικόπεδο επωλήθη, μαζέψτε τα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκληρή κριτική για το «μνημονιακό πάρκο»
Η «Ανοιχτή Πόλη», η παράταξη που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας, πρόσθεσε τις δικές της αντιρρήσεις στις τελευταίες πρωτοβουλίες του ΤΑΙΠΕΔ για ορισμό νέας διοίκησης στην εταιρεία...
Σκληρή κριτική για το «μνημονιακό πάρκο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο Δ.Σ. δείχνει «ξεπάγωμα»
Οι παραιτήσεις πέντε μελών της διοίκησης της «Ελληνικόν Α.Ε.», που ήταν αντίθετα με την ιδιωτικοποίηση του παλαιού αεροδρομίου, ερμηνεύονται ως επιτάχυνση της «επένδυσης» που σχεδιάζει η Lamda Development....
Το νέο Δ.Σ. δείχνει «ξεπάγωμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας