Για τρίτη μέρα συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη το ασύλληπτο σε ανθρώπινες απώλειες ναυάγιο αλιευτικού σκάφους, με έως τώρα 78 νεκρούς, 104 διασώσεις και δυστυχώς εκατοντάδες - από 500 έως 650 - αγνοούμενους μετανάστες.
Στο σημείο επιχειρούν μία φρεγάτα κι ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τρία παραπλέοντα πλοία, με τις ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων να σβήνουν, καθώς γίνεται όλο και πιο πολύ πιστευτό το σενάριο ότι θάφτηκαν μαζί με το κουφάρι του πλοίου στα βάθη της θάλασσας.
Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές στη νέα ναυτική τραγωδία. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά στην παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα το Λιμενικό, το οποίο έφτασε στη σύλληψη των εννέα, με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε συνδρομή, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).
Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία ξεκίνησαν από την Καλαμάτα, προκειμένου να μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Ανάμεσά τους είναι και οκτώ ανήλικοι, που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.
Μαρτυρία επιζώντα καταρρίπτει εκ νέου τους ισχυρισμούς του Λιμενικού
Στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αλληλέγγυος, ο οποίος, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, έφερε σε επαφή έναν εκ των επιζώντων με θείο του στη Συρία που τον αναγνώρισε. Όπως μετέφερε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, ο 24χρονος διασωθείς, αριστούχος πτυχιούχος της οδοντιατρικής στη χώρα του, που η πολιτική κατάσταση και η ανέχεια εξώθησε σε μια από τις επικίνδυνες διαδρομές της ξενιτιάς, επιμένει ότι το Λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει με σχοινιά το μοιραίο αλιευτικό σκάφος.
Από την ίδια τηλεοπτική συχνότητα, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, είχε επαναλάβει τον ισχυρισμό του σώματος ότι δεν επενέβη σκάφος του και δεν προσέδεσε το αλιευτικό, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο, που τελικά ναυάγησε. «Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», σημείωσε ο κ. Αλεξίου.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλεόντων σκαφών του λιμενικού σώματος, έγινε όταν οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες, άγνωστο για ποιο λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση, αλλάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας και την πληροφορία ότι ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο.

| efsyn.gr - Kωνσταντίνος Βρεττός
«Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό»
Στην ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου στην Νέα Υόρκη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.
«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη ενωμένη να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, έτσι ώστε ένα τέτοιο ατύχημα να μην ξανασυμβεί ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτέρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας