Οι πέντε νέες ποινικές διώξεις κατά στελεχών του ΟΣΕ για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που άσκησε την περασμένη Πέμπτη ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ανέσυραν από τη μνήμη το όνομα του Ζαχαρία Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Το όνομα του Ζαχαρία Στουρνάρα, νυν διευθυντή της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης στον ΟΣΕ, έγινε γνωστό στις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του σταθμάρχη Λάρισας σχετικά με την ύπαρξη τηλεδιοίκησης στον σταθμό. Τότε ο σταθμάρχης κατέρριπτε σε ζωντανή μετάδοση το κυβερνητικό αφήγημα για τη δήθεν λειτουργία της τηλεδιοίκησης –που στην πραγματικότητα ήταν ο πίνακας τοπικού χειρισμού στη Λάρισα– και μετά από νεύμα του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο κ. Στουρνάρας διέταξε φανερά εκνευρισμένος να σταματήσει τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Τέλος».
Ο ίδιος όμως μονοπώλησε ξανά το ενδιαφέρον όταν εμφανίστηκε και πάλι on camera περίπου ως ένας «τυχαίος» επιβάτης που πήρε από τους πρώτους το τρένο για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης εκείνον τον καιρό. Τότε, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αίσθημα ασφάλειας στο τρένο, απαντούσε με ενθουσιασμό, χωρίς να δηλώνει την ιδιότητά του: «Βεβαίως. Πολλή ασφάλεια τα τρένα, παιδιά. Τώρα πάω μέχρι Οινόη. Το παίρνω άνετα».
Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για το δυστύχημα των Τεμπών, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις, με τη λίστα των διωκόμενων πλέον να ανέρχεται στους 12. Πρόκειται για διευθυντικά στελέχη (διευθυντές του ΟΣΕ και των συστημάτων ασφαλείας από το 2017 έως σήμερα) που αντιμετωπίζουν διώξεις για τα αδικήματα της διά παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας, διά παραλείψεως ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, διά παραλείψεως βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.
Είναι τα ίδια αδικήματα –αλλά τελούμενα διά παραλείψεως– με αυτά των προφυλακισμένων κατηγορουμένων: δηλαδή, του 59χρονου σταθμάρχη που ήταν μόνος του στη βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και του επιθεωρητή που είχε σπεύσει να πάρει αναρρωτική άδεια ενός μήνα αμέσως μετά το δυστύχημα.
Παρά το γεγονός ότι είναι διά παραλείψεως τα αδικήματα, πρόκειται για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και τα πέντε διοικητικά στελέχη αναμένεται να βρεθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας τις επόμενες μέρες για να απολογηθούν, ώστε να φανεί η διάσταση των διοικητικών ευθυνών για τη μετωπική σύγκρουση τρένων από την οποία χάθηκαν 57 άνθρωποι. Πάντως, από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται πως οι κατηγορούμενοι για το πολύνεκρο δυστύχημα κατά τις απολογίες τους στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη επιδίδονται σε μετάθεση ευθυνών.