Μια εκκρεμότητα μισού και πλέον αιώνα κλείνει. Ανοίγει μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία. Σε αυτό το δίπτυχο μπορούν να συνοψιστούν οι τελευταίες εξελίξεις στην πόλη του Χαλανδρίου, καθώς εγκρίθηκε και εκδόθηκε σε ΦΕΚ (Δ’ 420/24.05.2023) η πολεοδομική μελέτη του Δήμου για την ένταξη της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» στο σχέδιο πόλης. Ενα πολεοδομικό αδιέξοδο 52 ετών λαμβάνει -επιτέλους- τέλος!
Το «Πεύκο Πολίτη» αποτελεί μια περιοχή έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, ανάμεσα σε τέσσερις (!) σταθμούς του μετρό (Νομισματοκοπείο, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας) και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την Ομόνοια, η οποία έμενε μέχρι πρότινος εκτός σχεδίου πόλης.
Το αποτέλεσμα ήταν στην περιοχή -που αποτελεί το 10% της συνολικής έκτασης του Δήμου Χαλανδρίου- να σχηματίζονται εικόνες αγροικίας άλλης εποχής, με απουσία κάθε στοιχειώδους υποδομής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμος δεν είχε ούτε το δικαίωμα να ασφαλτοστρώσει. Παράλληλα, περίπου 1.180 μικροϊδιοκτήτες βρίσκονταν σε ένα καθεστώς «ομηρίας», αδυνατώντας να έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες παρακολουθούσαν να παρακμάζουν.
Ολα αυτά, ενώ η δημοτική αρχή Σίμου Ρούσσου, καταβάλλοντας από την αρχή της ανάληψης καθηκόντων της επίμονες προσπάθειες για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, τόνιζε προς κάθε αρμόδια αρχή ότι το «Πεύκο Πολίτη» μπορεί να αποτελέσει μια γειτονιά-υπόδειγμα, με μεγάλους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οπως περιέγραψε σε χθεσινή δήλωσή του ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσος, με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, «ο Δήμος θα αξιοποιήσει τα 30 στρέμματα του Νομισματοκοπείου που μας παραχωρήθηκαν με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, το 2016, μετά από εισήγηση του Δήμου». Περαιτέρω «θα γίνουν σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, πλατείες, χώροι πρασίνου και πολιτισμού».
Η πολεοδομική μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Χαλανδρίου και ενέκρινε ομόφωνα το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) έγινε δεκτή με μία, ωστόσο, κρίσιμη αλλαγή: το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να εξαιρέσει την έκταση των 35.000 τ.μ. του αμερικανικού κολεγίου ACS.
«Συνέπεια των παραπάνω», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Χαλανδρίου, «είναι, δυστυχώς, η αύξηση των εισφορών σε γη και χρήμα όλων των ιδιοκτητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο ισοζύγιο πρασίνου». Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι εισφορές που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες διαμορφώνονται ως εξής αναλογικά με την έκταση της ιδιοκτησίας:
● έως 500 τ.μ.: ποσοστό 12%
● 500-1.000 τ.μ.: ποσοστό 24%
● 1.000-2.000 τ.μ.: ποσοστό 36%
● 2.000-10.000 τ.μ.: ποσοστό 48%
● άνω των 10.000 τ.μ.: ποσοστό 50%.
Προκειμένου να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης το «Πεύκο Πολίτη», έπρεπε να ξεπεραστεί ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας. Η δημοτική αρχή Σ. Ρούσσου και οι δημοτικές υπηρεσίες ξεκίνησαν από το 2015 τις προσπάθειες ολοκλήρωσης της σύνταξης της πολεοδομικής μελέτης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και, αφού έμεινε στα συρτάρια της Περιφέρειας Αττικής επί 4 ολόκληρα χρόνια, εν τέλει εγκρίθηκε από το ΣΥΠΟΘΑ, τον Φεβρουάριο του 2022.
Εκκρεμούσε από το 1971
Η «πηγή» του προβλήματος εντοπίζεται στο 1971, όταν με το τότε Προεδρικό Διάταγμα το «Πεύκο Πολίτη» παρέμεινε ως περιοχή με «Ανοιχτά Οικοδομικά Τετράγωνα», εκτός σχεδίου πόλης. Το Διάταγμα όριζε ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο τον σχεδιασμό της Λεωφόρου «Ελευθέρας Πεντέλης», οδικού άξονα που βρισκόταν μεν στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλανδρίου, αλλά ο δήμος δεν είχε αρμοδιότητα να τον υλοποιήσει!
Η κατάργηση της συγκεκριμένης λεωφόρου επετεύχθη από τον Δήμο Χαλανδρίου το 2015. Με την προχθεσινή δημοσίευση του ΦΕΚ, η -βάθους 52 ετών υπόθεση- βρήκε αίσιο τέλος, και, όπως τόνισε ο κ. Ρούσσος, «μια νέα σελίδα ξεκινά για την πόλη. Θα τη γράψουμε μαζί!».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας