Ενώ αύριο αναμένεται να συγκληθεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ προκειμένου να εκλέξει τον διάδοχο του Νίκου Παπαϊωάννου -υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή αφού συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.- τα σχόλια στο ίδρυμα κινούνται γύρω από το γεγονός ότι τελικά ο τέως πρύτανης είναι σε κατώτερη και μη εκλόγιμη θέση σε σχέση με την ηλικίας 31 ετών διαχειρίστρια κυλικείων στο Πανεπιστήμιο, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.
Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά λοιπόν ο κ. Παπαϊωάννου, καθώς «μπορεί σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο τέως πρύτανης να διατεινόταν ότι “έσπασε αυγά”, ωστόσο την ομελέτα την έφαγε άλλη», όπως σχολιάζουν σκωπτικά στο Πανεπιστήμιο -κι αυτό είναι από τα πλέον επιεική σχόλια- την ένατη θέση στο ψηφοδέλτιο του τέως πρύτανη και την 6η θέση, οριακά εκλόγιμη, της κ. Χατζηιωαννίδου, για την οποία δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες πέραν όσων η ίδια έχει γνωστοποιήσει. Δηλαδή ότι άνοιξε ένα κυλικείο στο ΑΠΘ το 2018 και λίγο αργότερα λειτούργησε και άλλο ένα (Νομικής και Φιλοσοφικής) και σταμάτησε να τα λειτουργεί το 2020, όταν έκλεισε το Πανεπιστήμιο λόγω Covid-19.
Η ίδια είναι απόφοιτος του ANATOLIA, πήρε πανεπιστημιακό πτυχίο από το Bocconi και αναφέρει σε ανάρτησή της: «Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι τόσο προσωπικά αλλά και ως κοινότητα των “Υπέροχων Γυναικών”, όπως η έμφυλη βία, η κακοποίηση των παιδιών, οι έμφυλες ανισότητες, ο ρατσισμός κ.ά. είναι υπερκομματικά, υπεράνω πολιτικής και παρατάξεων».
Αύριο λοιπόν η Σύγκλητος θα εκλέξει νέο πρύτανη ο οποίος λογικά θα εκτελεί χρέη μέχρι τις 31 Αυγούστου. Θα τον διαδεχτεί όποιος εκλεγεί από το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος που θα προκύψει από τις εκλογές στις 24 του μήνα για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών τα οποία - σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως- στη συνέχεια θα εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη για να αποφασίσουν όλοι μαζί ποιος θα είναι ο νέος πρύτανης.
Δύο εν ενεργεία αντιπρυτάνεις θα υποβάλουν υποψηφιότητα αύριο για την προσωρινή αναπλήρωση του κ. Παπαϊωάννου: ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης (αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων) και ο Δημήτρης Κωβαίος (αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας). Ο κ. Γιαννακουδάκης, που είναι ο αρχαιότερος (αφυπηρετεί μάλιστα στις 31 Αυγούστου), είναι και αναπληρωτής πρύτανης και φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο δεδομένου του νομικού κενού και του γεγονότος ότι ο κ. Κωβαίος είναι προτίμηση του κ. Παπαϊωάννου αναμένεται σκληρή μάχη η οποία θα σχετίζεται ευθέως και με τις υποψηφιότητες για τις εκλογές στις 24 Μαΐου.
Στις εκλογές για τα έξι μέλη του εσωτερικού συμβουλίου υπέβαλαν υποψηφιότητα οι: Κυριάκος Αναστασιάδης, Απόστολος Αποστολίδης, Αθανάσιος Κούγκολος, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Αγγελική Ζιάκα, Γιώργος Ζωγραφίδης, Ελευθερία Θανούλη, Αικατερίνη Κίτση, Γιώργος Λιτσαρδάκης, Γιώργος Παπαδέλης, Λίνα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Πατσαλάς, Παναγιώτης Σεφερλής, Ευστράτιος Στυλιανίδης, Χαράλαμπος Φείδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους προαναφερόμενους τη θέση του πρύτανη διεκδικούν οι κ. Αναστασιάδης, Ζαρωτιάδης και Φείδας.