ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Στέργιος Ζιαμπάκας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς συνέβη, ωστόσο συνέβη! Ενα ακόμα ατύχημα σε παιδική χαρά του Δήμου Αθηναίων έλαβε χώρα το βράδυ της Μ. Παρασκευής, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 10χρονου παιδιού. Με βάση τις περιγραφές του περιστατικού, το μοιραίο μοιάζει να αποφεύχθηκε από τύχη.

Το παιδάκι έπαιζε σε μια από τις κούνιες της παιδικής χαράς μεταξύ των οδών Χελντράιχ και Λαγουμιτζή (Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη) στον Νέο Κόσμο, όταν έσπασε και έπεσε στο κεφάλι του ένα ξύλινο δοκάρι που βρισκόταν στην κορυφή της κούνιας. Το ατύχημα έγινε περίπου στις 21.15. Κάτοικοι της γειτονιάς που βρίσκονταν στην περιφορά του επιταφίου άκουσαν έναν δυνατό κρότο κι έσπευσαν στην παιδική χαρά.

«Το κεφάλι του παιδιού αιμορραγούσε. Πόναγε φριχτά και λιποθύμησε», περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» μια κάτοικος της περιοχής. Η γειτονιά κάλεσε την αστυνομία και το ΕΚΑΒ, «το ασθενοφόρο είναι αλήθεια ήρθε πολύ γρήγορα», μας διηγήθηκε η κάτοικος, και το παιδάκι μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού».

Εκτός κινδύνου

Εχει διαφύγει τον κίνδυνο, δεν χρειάστηκε χειρουργείο, δεν διαπιστώθηκε κάποιο αιμάτωμα στο κεφάλι του, κινείται και τρώει κανονικά. Εμεινε στη ΜΕΘ για καθαρά προληπτικούς λόγους και σήμερα θα μεταφερθεί σε παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, για να δουν οι γιατροί πώς εξελίσσεται η κατάστασή του, ενημέρωσε την «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων), Νίκη Αραμπατζή.

Το ατύχημα συνέβη σε μια καινούργια παιδική χαρά. «Παραδόθηκε στον Δήμο Αθηναίων τον Οκτώβριο του 2020, με κανονική πιστοποίηση. Ελεγχοι γίνονταν κανονικά κάθε χρόνο. Οσον αφορά το συγκεκριμένο όργανο (σ.σ. την κούνια), οι εκθέσεις ελέγχου δεν ανέφεραν τίποτα ως προς τα δομικά στοιχεία του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει ζήτημα συντήρησης», διευκρινίζει στην εφημερίδα μας η κ. Αραμπατζή, παραδεχόμενη ωστόσο ότι «είναι δικαίως εξαγριωμένοι οι γονείς. Περιμένω από την εταιρεία εξηγήσεις και, εφόσον διαπιστωθεί οποιαδήποτε πλημμέλεια, ο Δήμος θα στραφεί κατά παντός υπευθύνου».

Πάντως, γονείς παιδιών που χρησιμοποιούν την παιδική χαρά, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», αμφισβητούν ότι γίνονταν τακτικοί έλεγχοι, ενώ το σπάσιμο της ξύλινης δοκού κατά την άποψή τους τεκμηριώνει ότι «κάτι δεν γινόταν σωστά». Αναφέρουν ότι είχαν απευθυνθεί στον Δήμο για πλήθος ζητημάτων της παιδικής χαράς, όπως βλάβες σε άλλα παιχνίδια, ζητήματα με τον φωτισμό στην αρχή της λειτουργίας της εγκατάστασης, χωρίς να υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση από πλευράς Δήμου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη κούνια (περιγράφηκε σαν μια κούνια-τραμπάλα, όπου τα παιδιά ανεβαίνουν τραβώντας ένα σχοινί) μητέρα εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι «εξαρχής επικίνδυνο, που πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είχε μπει».

Σύμφωνα με την κ. Αραμπατζή, πρόκειται για ένα όργανο με προδιαγραφές για παιδιά έως 14 χρόνων. Επικαλούμενη πληροφορίες από γονείς, ότι η κούνια χρησιμοποιούνταν και από μεγαλύτερα παιδιά, έως 18 ετών, καθώς και ότι το ξύλινο δοκάρι δεν εμφανίζει σημάδια φθοράς από καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή, υγρασία), η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ πιθανολογεί ότι μια εξήγηση «που μπορεί να δώσει ο μέσος νους» για το ατύχημα ίσως είναι η επιβάρυνση του οργάνου από την προαναφερθείσα χρήση του.

Στο μεταξύ, η γειτονιά στο Δουργούτι έχει κινητοποιηθεί και για την υποστήριξη της μητέρας του τραυματισμένου παιδιού. Εκτός από τον 10χρονο, η συριακής καταγωγής μητέρα μεγαλώνει μόνη της άλλα δύο μικρότερα παιδιά (το ένα βρέφος) και, σύμφωνα με περιγραφές κατοίκων, μένει σε «κακές συνθήκες, σε ένα σπίτι γεμάτο υγρασία, ακατάλληλο για παιδιά, που της έχει παραχωρηθεί από το κράτος». «Θα προσπαθήσουμε από αύριο (σ.σ. σήμερα) να της βρούμε ένα κανονικό σπίτι και, εφόσον το επιθυμεί και η ίδια, να μεταφερθεί εκεί. Ο Δήμος έχει ήδη βάλει μεταφραστή για τη διευκόλυνσή της», αναφέρει η κ. Αραμπατζή.

Διαμαρτυρίες δημοτών

Αν και το ατύχημα στην παιδική χαρά της οδού Χελντράιχ ήταν «κεραυνός εν αιθρία», σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων έχουν φτάσει ουκ ολίγες διαμαρτυρίες δημοτών για προβλήματα σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Στις 21 Φεβρουαρίου, στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη (Νεάπολη Εξαρχείων), υπήρξε «σοβαρός τραυματισμός παιδιού στο μάτι», όπως περιέγραψε η μητέρα του μιλώντας στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου. Στο ίδιο σημείο, τον Μάιο του 2022, είχε τραυματιστεί άλλο παιδί, όταν έπεσε πάνω του η καγκελόπορτα της παιδικής χαράς.

«Η συχνότητα των ατυχημάτων στις παιδικές χαρές της πόλης είναι ντροπή για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το ατύχημα στο Νέο Κόσμο, η «Ανοιχτή Πόλη», καλώντας τη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη «να στρέψει τις προτεραιότητές της, έστω και τώρα, στην καθημερινότητα των δημοτών που δοκιμάζεται». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Αραμπατζή στην «Εφ.Συν.», από τις 86 παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων, έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση των 59, σε 12 παιδικές χαρές τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός και απομένει να αναπλαστούν άλλες 15.