Συνάντηση για θέματα της πόλης με τους μικρούς δημότες του Πειραιά είχε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά την επίσκεψή του στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά και στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Στα δύο σχολεία βρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης Ασπασία Αλιγιζάκη.
Οι μαθητές αξιοποιώντας την εκπαιδευτική ρομποτική παρουσίασαν στον δήμαρχο εργασίες για τα προβλήματα που εντόπισαν στον Πειραιά, τα οποία και ερεύνησαν, τις ιδέες που κατέγραψαν και τις καινοτόμες λύσεις τις οποίες και ανέπτυξαν με τα εργαλεία εκπαιδευτικής ρομποτικής που έχουν στη διάθεσή τους.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 1.279 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Ο Δήμος Πειραιά αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BluAct, υλοποιεί το πρωτοποριακό πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα BluAct 2nd Wave για τη Γαλάζια Οικονομία σε 7 δημόσια Δημοτικά σχολεία και σε 7 Γυμνάσια της πόλης.
Στα πλαίσια αυτά εξόπλισε τα 14 σχολεία που συμμετέχουν με 140 πλήρη σετ εκπαιδευτικής ρομποτικής, για να μπορούν οι μαθητές να προχωρήσουν στη δημιουργία πραγματικών τεχνολογικών λύσεων συνδυάζοντας Μηχανική και Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Στην πρώτη φάση της υλοποίησης του προγράμματος επιμορφώθηκαν 42 εκπαιδευτικοί στη μεθοδολογία διδασκαλίας της Γαλάζιας Οικονομίας, σε μεθόδους ορισμού και ανάλυσης προβλημάτων, καταγραφής ιδεών και επιλογής λύσεων, στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch, σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και στη χρήση εξοπλισμού ρομποτικής.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, αλλά και η βιωματική ευαισθητοποίηση ως υπεύθυνων και ενεργών πολιτών του αύριο.
«Όταν έχεις επαφή με τα παιδιά, τα οποία είναι πάντα ειλικρινή και δεν έχουν δεύτερες σκέψεις, ακούς ενδιαφέρουσες απόψεις» ανέφερε ο Γ. Μώραλης και τόνισε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BluAct, οι μαθητές κατέγραψαν υπαρκτά προβλήματα της πόλης και έδωσαν λύσεις μέσω της ρομποτικής. «Η εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις και οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και σκοπό προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε.
Ο Δ. Καρύδης ανέφερε πως «αν προσφέρουμε τις δυνατότητες στους δασκάλους και στα παιδιά μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα σε υπαρκτά προβλήματα στον δήμο μας και σε λύσεις που μπορεί να δώσουν ναι μεν με το παιδικό τους μυαλό, αλλά εύστοχες γιατί ζουν τα προβλήματα της πόλης».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας