• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 27.2°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.4°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 24.0°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.0°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  62%
Dreamstime

ΕΣΔΟΓΕ κατά της «χειραγώγησης της ελληνικής εκπαίδευσης» από τη Γερμανία

 • A-
 • A+

Το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κατηγορεί το γερμανικό κράτος για απόπειρα «ωμής παρέμβασης» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει και να απαιτήσει την καταβολή των «Γερμανικών Οφειλών, αίροντας, ταυτόχρονα, κάθε εσωτερικό νομικό εμπόδιο, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και συνολικά στον Ελληνικό Λαό, που υπέφερε όσο ελάχιστοι Λαοί στη διάρκεια της Κατοχής». 

Το ΕΣΔΟΓΕ αναφέρει ότι η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στα Χανιά στο πλαίσιο συνάντησης Ελλήνων με Γερμανούς εκπαιδευτικούς.

Η ανακοίνωση του ΕΣΔΟΓΕ

Αλήθεια, τι δουλειά μπορεί να έχουν Έλληνες και Γερμανοί καθηγητές στο «κακό πουλί» και σε άλλα ναζιστικά μνημεία στην Κρήτη;

Με αφορμή μία ακόμη απόπειρα ωμής παρέμβασης του Γερμανικού Κράτους στην Ελληνική Εκπαίδευση, που πρόκειται να λάβει χώρα τις επόμενες μέρες στο νομό Χανίων, καταθέτουμε κάποιες επισημάνσεις μας, που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς σκοπούς μία δήθεν «αθώας» συνάντησης Γερμανών και Ελλήνων εκπαιδευτικών: 

1. Σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο «Μνημείο Αλεξιπτωτιστών» στα περίχωρα των Χανίων. Θυμίζουμε ότι οι Χανιώτες, δικαίως, ονόμασαν το μνημείο αυτό και ολόκληρη την περιοχή «κακό πουλί», καθώς αναπαριστά έναν γερμανικό αητό με γαμψά νύχια, που εφορμά για να κατασπαράξει την Κρήτη. Πρόκειται για μνημείο μίσους, βαρβαρότητας και σκοταδισμού, που ανεγέρθηκε από τη Βέρμαχτ το 1941. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μνημείο επισκέφθηκε, τον Αύγουστο του 1942, ο κατοχικός «Πρωθυπουργός», επικεφαλής του δωσιλογικού - ναζιστικού εκτρώματος της «Ελληνικής Πολιτείας» Γεώργιος Τσολάκογλου, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων!..

2. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στα Φλώρια, ένα χωριό δίπλα στην Κάνδανο, όπου προφανώς θα επισκεφθούν οι εκπαιδευτικοί και το μνημείο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, που αναγέρθηκε το 1941. Στο μνημείο αυτό δεσπόζει η ναζιστική επιγραφή «Έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία»!.. Αλήθεια, έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την ιστορία της Κατοχής;

Είναι ντροπή τα μνημεία αυτά της ναζιστικής βαρβαρότητας που ανεγέρθησαν στην περίοδο της Κατοχής να υπάρχουν ακόμη στην Κρήτη, δίνοντας την ευκαιρία στο Γερμανικό Κράτους και Έλληνες που συνεργάζονται μ’ αυτό (π.χ. Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης) να συνδιοργανώνουν επισκέψεις σ' αυτά εκπαιδευτικών. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, μέσω εγκυκλίου της οργανωτικής συντονίστριας του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης - ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης Δρ. Σωτηρίας Μαρτίνου, συντονίστρια των σχολικών συμβούλων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης), καλεί και παροτρύνει τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Κρήτης να συμμετάσχουν σ' αυτή την εθνικά επιζήμια και ανιστόρητη εκπαιδευτική συνάντηση και να συμβάλουν, χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, στην πλαστογράφηση της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Για την Δρ. Μαρτίνου, μάλιστα, προκύπτει και μείζον ηθικό – δεοντολογικό και νομικό ζήτημα καθώς είναι η ίδια που ηγείται της επιτροπής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Κρήτης που έχουν θέσει υποψηφιότητα για διευθυντές σχολικών μονάδων!  

3. Τέλος, έχει προγραμματιστεί «Εισήγηση και συζήτηση: Ο ρόλος της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, προγράμματα για την διαχείριση της ιστορικής μνήμης, ανάπτυξη και παρόν των ελληνογερμανικών σχέσεων - Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών ή συζήτηση με την Γενική Πρόξενο και Διευθύντρια του Κέντρου Γκαίτε στα Χανιά». Ο τίτλος της ενότητας αυτής τα λέει όλα για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι το ρόλο της Γερμανίας στην Ελλάδα: ως επικυρίαρχου! Αντίθετα, απουσιάζει κάθε επαφή με εκπροσώπους του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Αποκαλύπτεται, ξεκάθαρα, η πραγματική στόχευση τέτοιων παρεμβάσεων, που δεν είναι άλλη από την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι τρέφουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στον γερμανικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου. Θεωρούμε όμως ότι η πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της ιστορικής Αλήθειας, του αμοιβαίου Σεβασμού και της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, η πολύχρονη υποστήριξη και ενεργός συμμετοχή Γερμανών δημοκρατών, συλλογικοτήτων και κομμάτων στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση απέναντι στις μεθοδεύσεις του Γερμανικού Κράτους, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αλληλεγγύης. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημοκρατικός, αντιφασιστικός αυτός κοινός μας αγώνας, ανοίγει μία ελπιδοφόρα προοπτική για την Ευρώπη!

Καλούμε λοιπόν τους Μαρτυρικούς Δήμους της Κρήτης και κάθε επίσημου φορέα καθώς και τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μην νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις μεθοδεύσεις του Γερμανικού Κράτους που στοχεύουν στη χειραγώγηση της Εκπαίδευσης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει τέλος σε κάθε διευκόλυνση ή ανοχή στις επονείδιστες αυτές προσπάθειες του Γερμανικού Κράτους.

Καλούμε, τέλος, την Ελληνική Κυβέρνηση, σεβόμενη την από 17.4.2019, ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, να απαιτήσει από τη Γερμανική Κυβέρνηση την καταβολή των Γερμανικών Οφειλών, αίροντας, ταυτόχρονα, κάθε εσωτερικό νομικό εμπόδιο, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και συνολικά στον Ελληνικό Λαό, που υπέφερε όσο ελάχιστοι Λαοί στη διάρκεια της Κατοχής. 

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντισυμβατικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Γερμανία
Υπάρχει ένα Λύκειο στο οποίο οι μαθητές πληρώνουν τους καθηγητές, φτιάχνουν το πρόγραμμα και διευθύνουν το σχολείο. Σε αυτό, δεν υπάρχει διευθυντής ούτε βαθμοί. Ο σκηνοθέτης του σχετικού ντοκιμαντέρ υπήρξε κι...
Αντισυμβατικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Γερμανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και τα θρησκευτικά θέλουν τον... Γερμανό τους
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στη χθεσινή εισήγησή του προς το σώμα της Ιεραρχίας της Ελλάδας, έθιξε όλα τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία, όπως η σχέση της με το ελληνικό κράτος και η εκκλησιαστική...
Και τα θρησκευτικά θέλουν τον... Γερμανό τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολείο, φύλο και νεοσυντηρητισμός – Μια συζήτηση με αφορμή την ταινία «Αγόρια στο ντους»
Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και η Συμμαχία των Φύλων οργανώνουν δημόσια προβολή της ταινίας και συζήτηση, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, στις 6.30 μ.μ. στο Ρομάντσο.
Σχολείο, φύλο και νεοσυντηρητισμός – Μια συζήτηση με αφορμή την ταινία «Αγόρια στο ντους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι στη χειραγώγηση της Ελληνικής εκπαίδευσης από το γερμανικό κράτος
Το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις γερμανικές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της Εκπαίδευσης και «σωφρονισμού της μνήμης».
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι στη χειραγώγηση της Ελληνικής εκπαίδευσης από το γερμανικό κράτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μποϊκοτάζ σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών προς την Ελλάδα καλεί τους εκπαιδευτικούς να απόσχουν από εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας με το ΕΛΓΙΝ.
Μποϊκοτάζ σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δωδεκάχρονος μαθητής νεκρός από έκρηξη λέβητα
Τραγωδία σε Δημοτικό Σχολείο στις Σέρρες ● Δύο ακόμα παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά ● Ο διευθυντής του σχολείου κατηγορεί τον δήμο και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δωδεκάχρονος μαθητής νεκρός από έκρηξη λέβητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας