• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  89%

Φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

«Η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν θα περάσει» - Στάση εργασίας την Πέμπτη στους δήμους

 • A-
 • A+

Η κλήση σε απολογία των 27 δημοτικών συμβούλων του Αγίου Δημητρίου επειδή... σεβάστηκαν τη Δικαιοσύνη, επέφερε την οργισμένη αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. 

Υπενθυμίζεται ότι το «αμάρτημα» των δικαστικών συμβούλων ήταν ότι σεβάστηκαν πρωτόδικη δικαστική απόφαση που δικαίωσε 34 «συμβασιούχους-Covid» για τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κάλεσε σε απολογία τους 27 (δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων) με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ στρέφεται ευθέως κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η τρομοκρατία «δεν θα περάσει». Χαρακτηριστική είναι η αναφορά πως οι εν λόγω σύμβουλοι βρίσκονται κατηγορούμενοι «γιατί χαλάνε τη... σούπα της ιδιωτικοποίησης που με μεγάλο κόπο και ιδρώτα προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Τονίζει επίσης πως η κυβέρνηση «παραποίησε τη λαϊκή εντολή, "κουρέλιασε" την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετέφερε κρίσιμες αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές που ελέγχει για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα των υπηρεσιών στα εργολαβικά συμφέροντα».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει πως «δεν πρόκειται να αποδεχθεί εκβιασμούς και τελεσίγραφα» και ζητά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να συγκαλέσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

«ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Δημητρίου που αποφάσισε κινητοποιήσεις προκειμένου να λυθεί οριστικά και θετικά το ζήτημα της μετατροπής των συμβάσεων τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων από Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).

Είναι πρωτοφανές, αυταρχικό και άκρως επικίνδυνο να καλείται σε απολογία σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προφανέστατα κατόπιν άνωθεν πολιτικήςκυβερνητικής εντολής, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, γιατί αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δύο (2) πρωτόδικων αποφάσεων και να αποδεχθεί την μετατροπή της σύμβασης των τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων από Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου.

Τέτοιου είδους πράξεις, που βρίσκουν πάτημα σε Νόμους εκτρώματα, όπως ο 4915/2022 (το άρθρο 37 προβλέπει την υποχρεωτική έφεση εκ μέρους των Δήμων), αποτελούν «νάρκη» στα θεμέλια της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γίνονται «όπλο» τρομοκράτησης και εκφοβισμού στα χέρια πολιτικών που κόπτονται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά αδιαφορούν πλήρως για τα συμφέροντα των πολιτών. Το έγκλημα στα Τέμπη είναι χαρακτηριστική περίπτωση.

Δεν νοείται Αιρετός και Δημοτικό Συμβούλιο που σκέφτηκαν και αποφάσισαν για το καλό της πόλης και των Δημοτών που τους εμπιστεύτηκαν, να βρίσκονται κατηγορούμενοι γιατί χαλάνε τη... σούπα της ιδιωτικοποίησης που με μεγάλο κόπο και ιδρώτα προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.). Τα έργα της μιλούν από μόνα τους. Παραποίησε τη λαϊκή εντολή, «κουρέλιασε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετέφερε κρίσιμες αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές που ελέγχει για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα των υπηρεσιών στα εργολαβικά συμφέροντα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ήταν και παραμένει κάθετα αντίθετη σε μεθοδεύσεις και νομικά τερτίπια που στόχο έχουν την υπονόμευση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καλεί τους Συλλόγους-Μέλη της και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και με το δυναμικό τους παρόν να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που έφτασε στο σημείο να ασκεί διώξεις σε Αιρετούς που δεν ακολουθούν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο για εκχώρηση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εν προκειμένω, η Ομοσπονδία αποφάσισε:

 • Καταγγέλλει ως εκφοβιστική και τρομοκρατική την ενέργεια της κλήσης σε απολογία Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διότι αποφάσισαν το καλύτερο για την πόλη που εκλέχθηκαν να υπηρετούν.
 • Ζητά από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. να συγκαλέσει άμεσα, σε δια ζώσης συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να ληφθούν αποφάσεις. 
 • Προκηρύσσει Πανελλαδική Στάση Εργασίας, από τις 11.00 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15), την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, στις 12:00 το μεσημέρι, καλώντας τους Συλλόγους-Μέλη της και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά.

Το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται και εγκαταλείπονται, είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Η παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επίσης επιβεβλημένη, όπως και οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των κενών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά μόνο σε διεκδικήσεις εργαζομένων την στιγμή που για κάθε διεκδίκηση ιδιώτη ή εργολάβου επιτρέπεται ο συμβιβασμός, ή κατάργηση δίκης και η μη άσκηση ένδικων μέσων, όπως επίσης και να ανακληθεί άμεσα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης Αιρετών που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν πρόκειται να αποδεχθεί εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Θα σταθεί ασπίδα σε όσους επιλέγουν να στηρίξουν ενεργά και αποδεδειγμένα τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κόντρα σε όσους θέλουν την απαξίωση τους και την εκχώρηση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα συνεχίσει να παλεύει για την αναβάθμιση του θεσμού και την ενίσχυση του με μόνιμο προσωπικό. 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προσεχή Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, για θέματα που απασχολούν τον κλάδο, με αιχμή την καταβολή του...
24ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
«Μόνιμη δουλειά ζητά η εργατιά». Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της χθεσινής κινητοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, μερίδα των οποίων θα επιστρέψει στον εφιάλτη της ανεργίας μετά...
Βγήκαν στον δρόμο για να μη βρεθούν στον δρόμο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται φόρμουλα για να τηρηθούν οι προθεσμίες
Τρόπο για την επίσπευση της διαδικασίας των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων αναζητεί το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όλα τα βήματα θα γίνουν εντός των προβλεπόμενων...
Ζητείται φόρμουλα για να τηρηθούν οι προθεσμίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβασιούχοι: Αναλώσιμοι εργάτες
Την ώρα που όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και κάποιοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται την πληρωμή μισθών σε συμβασιούχους των ΟΤΑ, ενώ έχει κριθεί αντισυνταγματική η αυτοδίκαιη παράταση των...
Συμβασιούχοι: Αναλώσιμοι εργάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας