• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  75%

Εργαζόμενοι ΡΑΕ: Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν άκουσε ποτέ τις ενστάσεις μας για το ν/σ για το νερό

 • A-
 • A+

Έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Κώστας Σκρέκας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, δεν δέχθηκε ποτέ να τους συναντήσει, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Όπως τονίζει ο σύλλογος των εργαζομένων, ουσιαστικά δεν δέχθηκε ποτέ να τον ενημερώσουν για τις απόψεις τους σχετικά με το κρίσιμο νομοσχέδιο για το νερό που αφορούσε την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Αρχής στα ύδατα και στα απόβλητα.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ εκφράζει επίσης «την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ακυρώθηκε με ευθύνη του Υπουργείου, ραντεβού που είχε κλειστεί την ύστατη ώρα, δηλαδή κατά την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου».

Και επισημαίνει:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις των εργαζομένων και εξάντλησε κάθε μέσο: Απέστειλε επιστολές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, έκανε παρέμβαση στην ακρόαση φορέων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έδωσε συνέντευξη τύπου, προχώρησε σε στάση εργασίας και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή κατά την ημέρα ψήφισης του – ατυχέστατου για τη ΡΑΕ και τον κλάδο ενέργειας – νομοσχεδίου».

«Το πολυνομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε χωρίς να ενσωματωθεί καμία παρατήρηση του Συλλόγου Εργαζομένων και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού της Αρχής (ζητήματα υποστελέχωσης και υποαμοιβής) και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του Ρυθμιστή της Ενέργειας σύμφωνα με τις Οδηγίες 2019/944 και 2009/72», προσθέτουν οι εργαζόμενοι και τονίζουν ότι δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία «ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωση του Ρυθμιστή της Ενέργειας και στην απορρύθμιση του ενεργειακού κλάδου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, τονίζουν ότι θα προβούν άμεσα σε καταγγελία προς την Ε.Ε. για την παραβίαση της Οδηγίας της Ε.Ε.

«Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας με ευσυνειδησία και, προασπίζοντας την ιδιότητά μας και τον θεσμικό ρόλο της Αρχής, θα προβούμε άμεσα σε υποβολή καταγγελίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της Οδηγίας».

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας διατάξεων της Οδηγίας τις οποίες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στη ΡΑΕ, παραβιάζει ο πρόσφατος νόμος.

Οδηγία (ΕΕ) 2019/944

άρθρο 57 «Διορισμός και ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών»

Ψηφισθέν Νομοσχέδιο

5. Για να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ιδίως ότι:

[…] β) η ρυθμιστική αρχή διαθέτει όλους τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που χρειάζεται για να εκτελεί τα καθήκοντα και να ασκεί τις εξουσίες της κατά τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό·

Άρθρο 23 «Ενίσχυση του προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων»

 1. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ήδη δραματικά υποστελεχωμένη. Σήμερα, το ενεργό τακτικό προσωπικό αντιστοιχεί στο 22% (46/211) των προβλεπομένων από το οργανόγραμμα θέσεων.

Οι ΕΕΠ που απασχολούνται με τη βασική αποστολή της ΡΑΕ (Ρύθμιση, Εποπτεία, Προστασία Καταναλωτών) είναι μόνο το 19% των προβλεπομένων (23/120).

 1. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων (π.χ. με ειδική πρόσθετη αμοιβή, χορήγηση προσωπικής διαφοράς, κλπ.) ώστε να αμβλυνθεί το χάσμα μεταξύ της αμοιβής του προσωπικού της Αρχής και του αντίστοιχου προσωπικού των εποπτευόμενων φορέων και της αγοράς και να ανασχεθεί η περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού.

 2. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για θέσεις εργασίας στους νέους κλάδους υδάτων και αποβλήτων (πέραν των 3+3 θέσεων μετακλητών υπαλλήλων) ενδεικτικά με μεταφορά εργαζομένων από υπηρεσίες που ήδη ασκούν εποπτική αρμοδιότητα σε ύδατα και απόβλητα ή, έστω και μεταβατικά, με σύσταση θέσεων ορισμένου χρόνου.

 3. Αντιθέτως, η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 23 «Μεταβατικές Διατάξεις», αναφέρει ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίζει για την επαρκή στελέχωση της Αρχής ώστε να ασκηθούν οι νέες αρμοδιότητες στα ύδατα και απόβλητα, χωρίς να δεσμεύεται μάλιστα από τη γνώμη της –κατά τα άλλα– Ανεξάρτητης Αρχής.

γ) η ρυθμιστική αρχή διαθέτει χωριστές ετήσιες πιστώσεις του προϋπολογισμού με αυτονομία κατά την εκτέλεση του διατεθέντος προϋπολογισμού·

Άρθρο 20

Καμία πρόβλεψη για διακριτούς ανά κλάδο προϋπολογισμούς, ή έστω κατ’ ελάχιστον για τον κλάδο ενέργειας για τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας. Η διοχέτευση των πόρων του ρυθμιστή ενέργειας στους άλλους κλάδους παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο καθώς και την αρχή της ανταποδοτικότητας.

δ) τα μέλη του συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής ή, ελλείψει συμβουλίου, η ανώτερη διοίκηση της ρυθμιστικής αρχής, διορίζονται για ορισμένη θητεία πέντε έως επτά ετών, ανανεώσιμη άπαξ· […]

ζ) τα μέλη του συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής ή, ελλείψει συμβουλίου, η ανώτερη διοίκηση της ρυθμιστικής αρχής, μπορούν(εί) να απολυθούν(εί) μόνο βάσει διαφανών κριτηρίων.

Όσον αφορά το στοιχείο δ) του πρώτου εδαφίου, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν κατάλληλο σύστημα περιτροπής για το συμβούλιο ή την ανώτερη διοίκηση. Τα μέλη του συμβουλίου ή, ελλείψει συμβουλίου, η ανώτερη διοίκηση είναι δυνατόν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, διαρκούσης της θητείας τους, μόνον αν δεν πληρούν πλέον τους όρους που ορίζονται στο παρόν άρθρο ή εάν έχουν κριθεί ένοχα για σοβαρό παράπτωμα βάσει του εθνικού δικαίου.[…]»

Άρθρο 23, παρ. 2.

Με την έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τον ορισμό μελών της διευρυμένης Ολομέλειας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος Α΄ της ΡΑΕ απομακρύνονται αυτοδικαίως από τη ρύθμιση του κλάδου Ενέργειας για τον οποίο και επιλέχθηκαν το 2020 και πριν τη λήξη της 5 ετούς θητείας τους, απολύτως αδικαιολόγητα. Πρόκειται για αλλοίωση της σύνθεσης της Αρχής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ στη μάχη για το νερό
Με στάση εργασίας και παράσταση στη Βουλή θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ στη μάχη για το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ
Κινητοποιήσεις με αίτημα τις προσλήψεις και τη βελτίωση των αμοιβών ανήγγειλαν οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ, ζητώντας την ενίσχυση της Αρχής, εν όψει της επέκτασης των αρμοδιοτήτων της, που προβλέπονται στο...
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηχηρό «όχι» δεκάδων φορέων και συλλογικοτήτων στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού
Η Πρωτοβουλία για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την προσπάθεια δημιουργίας «αγοράς» για παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης με την Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων
Ηχηρό «όχι» δεκάδων φορέων και συλλογικοτήτων στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πυρά ομαδόν στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό
Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων σε υπηρεσίες ύδρευσης, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατακεραύνωσαν σε επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο Σκρέκα ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.
Πυρά ομαδόν στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένταση στη διαμαρτυρία εργαζόμενων του ΟΑΕΔ ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη
«Όχι στις διαγραφές των ανέργων» φώναξαν έξω από το κτίριο της διοίκησης οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο που θεσπίζει εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές του ΟΑΕΔ και αλλαγές...
Ένταση στη διαμαρτυρία εργαζόμενων του ΟΑΕΔ ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»
Αφότου έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ζήτησε ανάκληση των αδειών για ανεμογεννήτριες στα καμένα της Β. Εύβοιας, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη ΡΑΕ, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της...
Στ. Μπένος: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας