• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι Σκουριές είναι μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή»

 • A-
 • A+
Ευρύ και ενωτικό επέστρεψε το κίνημα στη Χαλκιδική ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Μεγάλης Παναγίας ● Ο αγώνας μαίνεται και στα δικαστήρια, αφού σήμερα είναι προγραμματισμένες δύο δίκες στη Χαλκιδική με κατηγορούμενους μέλη του κινήματος και μία στη Θεσσαλονίκη με κατηγορούμενους ανώτερα στελέχη της Eldorado Gold.

Το κίνημα ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα στη βορειοανατολική Χαλκιδική είναι ζωντανό και το απέδειξε, χθες, στην πρώτη, ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον κόμβο Μεγάλης Παναγίας.

Το κίνημα, μάλιστα, επέστρεψε ευρύ και ενωτικό, καθώς η κλήση έγινε από τη Συνέλευση Κατοίκων ενάντια στη Μεταλλευτική Δραστηριότητα στη βορειοανατολική Χαλκιδική, στην οποία έχουν συνενωθεί όλες οι επιτροπές που έχουν δραστηριοποιηθεί στον αγώνα.

Ο αγώνας, πάντως, μαίνεται κυριολεκτικά σε όλα τα επίπεδα, αφού για σήμερα είναι προγραμματισμένες τρεις δίκες: δύο στη Χαλκιδική με κατηγορούμενους μέλη του κινήματος και μία στη Θεσσαλονίκη με κατηγορούμενους ανώτερα στελέχη της Eldorado Gold.

«Οι Σκουριές είναι μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή και εμείς δεν θα περιμένουμε την τραγωδία να συμβεί», έλεγε στο κάλεσμά της η Επιτροπή και, όπως φάνηκε, «η συγκέντρωση ήταν μια καλή αρχή μετά από τρία χρόνια απουσίας από τους δρόμους», όπως είπε στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Καδόγλου, μέλος της Συνέλευσης Κατοίκων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «θέλαμε να κάνουμε γνωστό το ξεκίνημα και πάλι του αγώνα, ενωμένοι, ενάντια στα σχέδια της εταιρείας, η οποία ετοιμάζεται, όπως έχει προαναγγείλει, ότι θα ξεκινήσει το καλοκαίρι εργασίες στο μεταλλείο Σκουριών, ένα μεταλλείο που παραμένει κλειστό από το 2017».

Κάλεσμα συμπαράστασης

Κάλεσμα για συμπαράσταση σε αγωνιστές και αγωνίστριες που δικάζονται στον Πολύγυρο απευθύνει, στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, αναφέροντας ότι πρόκειται για δύο υποθέσεις που αφορούν «18 συν 3 αγωνίστριες και αγωνιστές, όπως και τις αλληλέγγυες και τους αλληλέγγυους που συμπαραστέκονται και συναγωνίζονται ενάντια στο εξορυκτικό ξεκοίλιασμα όλης της ΒΑ Χαλκιδικής, εδώ και 17 περίπου χρόνια».

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι «κατήγορος αυτή τη φορά δεν είναι η Εισαγγελία Πολυγύρου ή η Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά η ίδια η εταιρεία, που θα παραστεί και ως πολιτική αγωγή, επικαλούμενη και διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη». Η υπόθεση αφορά «γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο δάσος της Τσικάρας κατά το δίμηνο Απρίλης - Μάης του 2017 και που είχαν οδηγήσει στη ματαίωση του δειγματοληπτικού γεωτρητικού προγράμματος της Eldorado». Και, όπως η Επιτροπή σχολιάζει χαρακτηριστικά, «η Eldorado δικάζει την τοπική κοινωνία, δικάζει αυτό που βλέπουν τα μάτια μας».

Με πολύ ενδιαφέρον και μετά από διαδοχικές αναβολές αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη να ξεκινήσει η δίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός, που κατηγορούνται για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ, καθώς και του εκπροσώπου εταιρείας μεταφορών για άμεση συνέργεια στο αδίκημα.

Η κακουργηματική δίωξη των στελεχών της Ελληνικός Χρυσός αλλά και του εκπροσώπου μεταφορικής εταιρείας έγινε σε συνέχεια καταγγελίας από οκτώ πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη πριν από πέντε χρόνια αλλά και από την Πράξη Βεβαίωσης του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στις 18 Μαΐου του 2018, για παραβάσεις της νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας τόσο στη διαχείριση των αποβλήτων όσο και τις μεθόδους μεταφοράς τους από την Ολυμπιάδα στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είκοσι μία αθωώσεις αγωνιστών για τις εξορύξεις στις Σκουριές
Δύο δίκες σε μία μέρα για τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς στη Χαλκιδική που αντιδρούν στις εξορύξεις της εταιρείας χρυσού. Συνολικά 21 άτομα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να αθωωθούν τελικά...
Είκοσι μία αθωώσεις αγωνιστών για τις εξορύξεις στις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι απολύσεις φέρνουν κύμα διαμαρτυριών
Απολύσεις εργαζομένων δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη και διαδοχικές ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το αν τηρεί τις υποχρεώσεις της η «Ελληνικός Χρυσός» συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό εναντίωσης στις πρακτικές...
Οι απολύσεις φέρνουν κύμα διαμαρτυριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόντιος Πιλάτος νίπτει... την εξόρυξη στις Σκουριές
Εδώ και τώρα τις άδειες για το εργοστάσιο στις Σκουριές από την κυβέρνηση ζητά η Ελντοράντο μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, την οποία κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά: η εταιρεία και τα ΜΜΕ που...
Πόντιος Πιλάτος νίπτει... την εξόρυξη στις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει ξανά στους εκβιασμούς»
Την ώρα που στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επρόκειτο να διεξαχθεί (αναβλήθηκε) η πολύκροτη δίκη των Σκουριών, οι 21 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που κατηγορούνται για την επίθεση...
«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει ξανά στους εκβιασμούς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το χωριό που «ζει» στα δικαστήρια
Ιερισσός - το χωριό των υποδίκων! Δικαστήρια χωρίς τέλος για τους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού, 22 εκ των οποίων βρέθηκαν πάλι κατηγορούμενοι στο Πλημμελειοδικείο Πολύγυρου...
Το χωριό που «ζει» στα δικαστήρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας