• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.0°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.3°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.5°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 23.8°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  90%

Άρτα: Παραιτήσεις ακαδημαϊκών του τμήματος Γεωπονίας

 • A-
 • A+

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε να υποβάλλουν όλοι τις παραιτήσεις τους στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου, εξ αιτίας της μη απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους της σχολής.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές της Γεωπονικής βρίσκονται εδώ και μέρες σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την νομοθετική αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

«Αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται» υπογραμμίζουν στην ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής.

Η ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας

Τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου.

Παρότι το αίτημά μας είναι απόλυτα δικαιολογημένο και αυτονόητο, καλό είναι να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι:

1.  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, διακριτός περιφερειακός πόλος αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η λειτουργία σε αυτό της Σχολής Γεωπονίας από το 2018 συμβάλλει στην ενίσχυση του κύρους και της αναγνωρισιμότητάς του, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

2.  Από το 2019, που η Σχολή Γεωπονίας υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημίου, οργανώνει ένα σύγχρονο πρόγραμμα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, το οποίο είναι πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ (τότε ΑΔΙΠ) και το οποίο κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ συμπεριλαμβάνει όλες τις σύγχρονες καινοτομίες και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης. Ταυτόχρονα, ως οφείλουμε, μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των σπουδών  των φοιτητών τεχνολογικής κατεύθυνσης, που κατά τη διαδικασία ένταξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σπούδαζαν στη Σχολή, οι οποίοι όμως αποφοιτούν λαμβάνοντας πτυχίο τετραετούς τεχνολογικής κατεύθυνσης (ΤΕΙ), χωρίς να έχουν καμία συσχέτιση με τους φοιτητές πενταετών γεωπονικών σπουδών. Άλλωστε, οι τελευταίοι (απόφοιτοι ΤΕΙ) απολαμβάνουν αναγνωρισμένα από την Πολιτεία επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989.

3. Από το 2019, η Πολιτεία, μέσω της εθνικής διαγωνιστικής διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, επιλέγει υποψήφιους φοιτητές και τους αποστέλλει στη Σχολή μας για να σπουδάσουν τη Γεωπονική Επιστήμη, αποκρύβοντάς τους όμως ότι εισέτι δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο μόνο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα.

4. Είναι πρόδηλο, ότι η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής μας αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της, παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία  του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή, το επικαιροποιημένο  πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει, τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με επιστημονικές υποδομές αιχμής που διαθέτει, τα σύγχρονα θερμοκήπια και το αγρόκτημα που διαχειρίζεται στην πανεπιστημιούπολη της Άρτας.

Το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι μας διακηρύσσουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια.

Χθες, κατατέθηκε το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοιμε την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων.Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται. 

Tη στήριξή της στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει έδρα την Άρτα,  έχει εκφράσει η γραμματέας της Κ.Ο και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα για την «Εργασιακή απορρύθμιση» στο Πάντειο
Με αφορμή δύο εξαιρετικές μελέτες, το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει την Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 19.00 επιστημονική ημερίδα.
Ημερίδα για την «Εργασιακή απορρύθμιση» στο Πάντειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον ανακριτή ο τραγικός πατέρας του πεντέμισι μηνών κοριτσιού στην Άρτα
Σε εξέλιξη η νεκροψία - νεκροτομή στο βρέφος που πέθανε ξεχασμένο για ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς αρκετό οξυγόνο.
Στον ανακριτή ο τραγικός πατέρας του πεντέμισι μηνών κοριτσιού στην Άρτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον πατέρα του βρέφους που πέθανε στην Άρτα
Ανείπωτη τραγωδία με το 5,5 μηνών παιδί να πεθαίνει κλεισμένο μέσα στο αυτοκίνητο για ώρες. Φρουρούμενος και σε καταστολή νοσηλεύεται ο πατέρας. Σε καταστολή και η 27χρονη μητέρα.
Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον πατέρα του βρέφους που πέθανε στην Άρτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγωδία με νεκρό βρέφος στην Άρτα - Το ξέχασαν μέσα σε αυτοκίνητο
Το 5,5 μηνών βρέφος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο αυτοκίνητο των γονιών του. Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας.
Τραγωδία με νεκρό βρέφος στην Άρτα - Το ξέχασαν μέσα σε αυτοκίνητο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας