• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 27.8°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 29.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 27.8°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  89%

Ο Πάνος Σκουρλέτης καλεί την «Ελληνικός Χρυσός» να συμμορφωθεί με τις συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να άρει τη διαθεσιμότητα που επέβαλε στους εργαζομένους

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Τηρήστε τις υποχρεώσεις σας»

 • A-
 • A+

Ανοιχτός σε διάλογο με την «Ελληνικός Χρυσός» δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, θέτει όμως προϋποθέσεις την άμεση συμμόρφωση της εταιρείας στις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την άρση του καθεστώτος διαθεσιμότητας που έχει επιβάλει στους εργαζομένους.

Την καλεί να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί, διευκρινίζοντας ότι η αναστολή δεν αφορά το σύνολο των εγκαταστάσεων αλλά μόνον υποέργα των Σκουριών και εν μέρει της Ολυμπιάδας. Με τη χθεσινή επιστολή του ο υπουργός Περιβάλλοντος απαντά σε ανακοινώσεις τής «Ελληνικός Χρυσός» και αναφέρεται στους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση ανάκλησης ορισμένων αδειών. Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

• Η εταιρεία με βάση τη σύμβαση του 2003 είχε αναλάβει να υποβάλει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, με βάση τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών κινδύνων.

• Στρατηγική επιλογή του επενδυτικού σχεδίου ήταν η χρήση της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting), γιατί συνδέεται με τα τεχνικά, κοινωνικά, γεωγραφικά, μορφολογικά και αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής. Επιπλέον εγγυάται τον πληρέστερο και πλέον ασφαλή τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής.

• Με την απόφαση της 19ης Αυγούστου καλείται η εταιρεία να υλοποιήσει μέσα σε έναν χρόνο τις υποχρεώσεις της και να πραγματοποιήσει επιτόπιες ημιβιομηχανικές δοκιμές που θα αποδείξουν ότι οι προτεινόμενες μέθοδοι είναι εφαρμόσιμες και οι πλέον πρόσφορες.

«Οι νόμιμες και αυτονόητες για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος ενέργειες δεν υποδηλώνουν ούτε μπορούν να εκλαμβάνονται από οποιονδήποτε ως εκδήλωση μιας εκ προοιμίου αρνητικής τοποθέτησης της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου», επισημαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης και προσθέτει ότι είναι υποχρέωση του Δημοσίου η διασφάλιση του περιβάλλοντος.

Αναφέρει μάλιστα ότι η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την εταιρεία ως νομικό έρεισμα για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και κυρίως ως προς τους εργαζομένους.

Οι προϋποθέσεις

Στη γραπτή απάντησή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρόπουλος διαβεβαιώνει ότι η «Ελληνικός Χρυσός» θα εκπληρώσει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της και υποστηρίζει ότι έχει αποδείξει πως είναι πάντα πρόθυμη για παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία με το υπουργείο.

Εμμέσως αποδέχεται ότι οι υπόλοιπες εργασίες μπορούν να εκτελεστούν, θέτει όμως προϋποθέσεις που αφορούν την «απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση» του νόμου και των αποφάσεων του ΣτΕ, καθώς και την ανάκληση της απόφασης αναστολής εργασιών, την οποία χαρακτηρίζει «αναίτια».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
Παραβιάσεις και άλλων περιβαλλοντικών όρων έχουν γίνει από την «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από νεότερες αυτοψίες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι αναμένεται...
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»
Ορθάνοιχτος μοιάζει πλέον ο δρόμος για την καταγγελία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» και παράλληλα τη δικαίωση των κατοίκων που αγωνίζονται επί σειρά ετών ενάντια στην καταστροφική επένδυση, ύστερα από...
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκουριές: η ώρα της απόφασης
Eνας πολυεθνικός Γολιάθ, αναρίθμητοι αποφασισμένοι Δαβίδ και στο βάθος η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΥΠΕΝ για την εξόρυξη χρυσού. Ενώ μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το υπερταμείο, πολύ σύντομα η...
Σκουριές: η ώρα της απόφασης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κουβέντα να γίνεται...
Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και των εργαζομένων στα μεταλλεία. Οι δύο πλευρές, εν αναμονή...
Κουβέντα να γίνεται...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μεταλλεία χρυσού στην κορυφή της ατζέντας Σκουρλέτη
Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πάνω από όλα είναι η το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των νόμων απηύθυνε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος...
Τα μεταλλεία χρυσού στην κορυφή της ατζέντας Σκουρλέτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας