• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.2°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.2°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  93%

Φωτογραφία από ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας» με φρεσκοσκαμμένο το απαλλοτριωμένο ακίνητο επί της οδού Ιφιγενείας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτικό μποστάνι σε δημοτικό χώρο

 • A-
 • A+
Το 2018 ο Δήμος Αθηναίων κατέβαλε 3,7 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση οικοπέδου 9,5 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος με σκοπό να διανοιχτούν οδοί ασφαλούς προσέγγισης στα γειτονικά σχολεία και να κατασκευαστούν παιδικές χαρές ● Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής, ωστόσο, επέτρεψε σε ιδιώτη να το καταπατήσει και να καλλιεργεί έκτοτε μαρούλια, λάχανα και λοιπά οπωροκηπευτικά.

Ηταν το 2018 όταν ο Δήμος Αθηναίων απαλλοτρίωσε μια έκταση περίπου 9,5 στρεμμάτων στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να κατασκευάσει υποδομές κοινόχρηστου χαρακτήρα και να διανοίξει δρόμους για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών σε δύο σχολεία. Κατέβαλε 3,7 εκατ. ευρώ για να περάσει το ακίνητο στην κυριότητά του, αλλά και στην… πλήρη αδιαφορία του.

Το αποτέλεσμα; Αυτόν τον δημοτικό χώρο σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την πλατεία Ομονοίας, ένας ιδιώτης τον μετέτρεψε χωρίς καμία άδεια σε μια οργανωμένη καλλιέργεια οπωροκηπευτικών προϊόντων («μαρούλια, λάχανα κ.λπ.», περιγράφεται σε έγγραφο των δημοτικών υπηρεσιών). Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων καλείται να εγκρίνει την αποβολή του ιδιώτη. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα, καθώς και καταγγελίες για «μπίζνες με πλάτες»…

Αυτή η απίστευτη υπόθεση έχει επίκεντρο ένα αδιαμόρφωτο οικόπεδο επί της οδού Ιφιγενείας –μεταξύ Λένορμαν και Ζηνοδώρου– στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η απαλλοτρίωσή του από τον δήμο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2018 και –σύμφωνα με τα εισηγητικά έγγραφα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση– οι δημοτικές υπηρεσίες ανταλλάσσουν τον επόμενο Ιούλιο αλληλογραφία που αναφέρεται στην ανάγκη περίφραξης και συντήρησης του δημοτικού, πλέον, ακινήτου.

Στον χώρο αυτόν, προβλέπεται να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις και δρόμοι που θα καθιστούν ασφαλή τη μετακίνηση προς το 162ο Δημοτικό Σχολείο και το 115ο Νηπιαγωγείο. Στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας τίποτα από όλα αυτά δεν κατασκευάζεται.

Στην τύχη της

Στις 28 Νοεμβρίου 2022, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, αφενός καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι έχει αφήσει την απαλλοτριωμένη έκταση στην τύχη της, αφετέρου θέτει το ερώτημα στον δήμαρχο: «Με ποιανού τις πλάτες σε αυτόν τον χώρο, στην καρδιά της Αθήνας, γίνονται μπίζνες;». Ο Κώστας Μπακογιάννης ουσιαστικά δηλώνει άγνοια και αναφέρει ότι θα διερευνήσει το θέμα άμεσα.

Σύμφωνα με τα εισηγητικά έγγραφα, η δημοτική αστυνομία επισκέφθηκε τον χώρο στις 6 Δεκεμβρίου και την επόμενη ημέρα κάλεσε τον καταπατητή να αποχωρήσει, απομακρύνοντας κάθε αντικείμενο. Ο ιδιώτης απευθύνθηκε με χειρόγραφη επιστολή στον δήμαρχο, δηλώνοντας ότι αγνοούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, αντιθέτως συνέχιζε να καταβάλλει ενοίκιο στην πρώην ιδιοκτήτρια –για την οποία υποστηρίζει ότι και η ίδια αγνοούσε την απαλλοτρίωση– στο πλαίσιο 10ετούς συμφωνίας (2014-2023). Μάλιστα, ζήτησε με την επιστολή του να συνεχίζει να μισθώνει το ακίνητο μέχρι το τέλος του 2024. Το αίτημά του απορρίφθηκε με μια συνοπτική επιστολή της Διεύθυνσης Δημοτικής Υπηρεσίας προς τον ίδιο στις 21 Μαρτίου, στην οποία επιπλέον αναφέρεται ότι ο κοινόχρηστος χώρος θα διαμορφωθεί «εντός του τρέχοντος έτους, χωρίς καθυστερήσεις».

Η υπό έγκριση αποβολή του ιδιώτη έγινε γνωστή μέσω χθεσινής ανακοίνωσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καταλογίζει ευθύνες στον δήμο. Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη, ο ιδιώτης είχε μια αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα «χωρίς ουσιαστική ενόχληση από τον δήμο», ενώ το θέμα είχε τεθεί 6 φορές στο δημοτικό συμβούλιο, με την αποβολή του καταπατητή να τίθεται προς έγκριση έπειτα από «προειδοποίηση για προσφυγή στον αρμόδιο εισαγγελέα».

«Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι το μένος της κυβέρνησης και της δημοτικής Αρχής για τις “καταλήψεις” δεν είναι ίδιο όταν πρόκειται για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας την τοπική κοινωνία «να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων και της νεολαίας ο χώρος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακουσαν ξανά υποσχέσεις
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών επανέλαβαν το αίτημα για άμεση μετακίνηση του σχολείου από τα «προσωρινά» κτίρια όπου βρίσκεται σήμερα.
Ακουσαν ξανά υποσχέσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τον Σεπτέμβριο αναβλήθηκε η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής των κατοίκων για το μετρό στα Εξάρχεια
Αναβολή για τις 27 Σεπτεμβρίου (αντί της 10ης Μαΐου) πήρε η εκδίκαση της προσφυγής κατοίκων των Εξαρχείων στο ΣτΕ κατά του έργου κατασκευής σταθμού Μετρό στην πλατεία.
Για τον Σεπτέμβριο αναβλήθηκε η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής των κατοίκων για το μετρό στα Εξάρχεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δασαρχείο κατά δήμου για τον Λόφο του Στρέφη
Αίτημα να «παγώσουν» οι εργασίες στον λόφο κατέθεσε το Δασαρχείο, ζητώντας απαντήσεις από τον Δήμο Αθηναίων για το αν παραβιάζονται τα όσα προβλέπουν οι μελέτες.
Δασαρχείο κατά δήμου για τον Λόφο του Στρέφη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φάντασμα» το σχολείο στην Αθήνα για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την απόφαση του Δήμου Αθηναίων και τρία χρόνια από το ΦΕΚ για την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ, ωστόσο τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
«Φάντασμα» το σχολείο στην Αθήνα για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» η πλατεία στη συμβολή Πειραιώς με την Ιερά Οδό
Το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων καλείται σήμερα να εγκρίνει την πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη για αλλαγή ονόματος του κοινόχρηστου χώρου κοντά στην «Τεχνόπολη».
Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» η πλατεία στη συμβολή Πειραιώς με την Ιερά Οδό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας