• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 29.7°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  63%

«Η γέφυρα των Σερβίων αφέθηκε στην τύχη της, δίχως να ληφθεί σχετική μέριμνα από την πολιτεία, παρόλο που τα προβλήματά της πλήθαιναν στην πορεία του χρόνου και πλέον φαίνονταν διά γυμνού οφθαλμού» επισημαίνουν οι μηχανικοί

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεχνικό SOS για κινδύνους σε νοσοκομεία και γέφυρες

 • A-
 • A+
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου εντοπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας σε κρίσιμες κρατικές υποδομές εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης που οφείλεται στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου, κρούοντας αλλεπάλληλα καμπανάκια κινδύνου για την τεχνική κατάσταση κρίσιμων δημόσιων υποδομών, όπως νοσοκομεία και γέφυρες της χώρας.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, η ΕΜΔΥΔΑΣ, η ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των μηχανικών που υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση, κάνει λόγο για τεράστια προβλήματα λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών των νοσοκομείων, για ελλιπή συντήρησή τους και για απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Καταγγέλλουν πως εξαιτίας της δεδομένης υποστελέχωσης σε τεχνικό προσωπικό, «συνάδελφοι εκτελούν βάρδιες με επαγγελματικές άδειες χαμηλότερης τάξης από τις απαιτούμενες, ή για να πάρει κάποιος ρεπό ή κανονική άδεια οι υπόλοιποι να πρέπει να κάνουν διπλοβάρδια ή και τριπλοβάρδια.

»Νυχτερινές ή απογευματινές βάρδιες μένουν κενές λόγω έλλειψης προσωπικού ή ένας τεχνικός καλύπτει όλες τις ειδικότητες [...] ενώ οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις προσωπικού αυξάνονται». Επισημαίνουν πως αντί να επιλυθεί το πρόβλημα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνεται εκχώρηση πρόσθετων υπηρεσιών μηχανικών σε ιδιώτες με ταυτόχρονη σπατάλη δημόσιου χρήματος.

Οσο για τις εγκαταστάσεις των νοσοκομείων, υπογραμμίζουν την ελλιπή συντήρησή τους λόγω περιορισμένων προϋπολογισμών και πως μεγάλα έργα, όπως η αντικατάσταση σωληνώσεων ύδρευσης-αποχέτευσης, ματαιώνονται, ενώ παραμένουν «επικίνδυνες εγκαταστάσεις με φιάλες υγραερίου στα εργαστήρια, δίκτυα ατμού σάπια, ανελκυστήρες χωρίς πιστοποίηση, δίκτυα ιατρικών αερίων άνω των 30 ετών, εκτός προδιαγραφών, και η λίστα δεν τελειώνει. [...]

»Μάλιστα υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία (και όχι μόνο τα μικρά, αλλά και η “ναυαρχίδα” του ΕΣΥ, ο “Ευαγγελισμός”) που λειτουργούν χωρίς να έχουν τους προβλεπόμενους από τον νόμο μηχανολόγους ή ηλεκτρολόγους μηχανικούς για την κάλυψη των ελάχιστων προϋποθέσεων λειτουργίας κρίσιμων εγκαταστάσεων (ηλεκτρικοί υποσταθμοί, εγκαταστάσεις κλιματισμού-θέρμανσης, εγκαταστάσεις ιατρικών αερίων κ.λπ.)», με αποτέλεσμα να εγείρονται θέματα επικινδυνότητας και σοβαρότατων ευθυνών για τη διοίκηση του κάθε νοσοκομείου σε περίπτωση ατυχήματος.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ΓΝΑ «Ελπίς» όπου από τις αρχές 2021, όταν και αποχώρησε η εργοληπτική εταιρεία που παρείχε διπλωματούχο ηλεκτρολόγο/μηχανολόγο μηχανικό, δεν έχει προσληφθεί μηχανικός αντίστοιχης ειδικότητας έστω από τις λίστες του επικουρικού προσωπικού, αν και υπήρχαν διαθέσιμοι.

«Το μόνο που έκανε η διοίκηση του νοσοκομείου ήταν να διενεργήσει διαγωνισμό για έξι μήνες μόλις πριν από λίγες ημέρες με σκοπό να μπει εργοληπτική εταιρεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με κόστος 2.106,76€ μηνιαίως. Η μέθοδος αυτή τελικά χρεώνει το νοσοκομείο με κόστος προφανώς μεγαλύτερο σε σχέση με τον μισθό του αντίστοιχου εργαζομένου, μόνιμου ή επικουρικού» σημειώνει η ΕΜΔΥΔΑΣ.

Οι αντοχές

Σχετικά με το κλείσιμο της υψηλής γέφυρας Σερβίων στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης για οχήματα και πεζούς λόγω εμφάνισης ρωγμών στους τένοντες της κατασκευής, η Ομοσπονδία Μηχανικών του Δημοσίου αναφέρει πως η «γέφυρα αφέθηκε στην τύχη της, δίχως να ληφθεί σχετική μέριμνα από την πολιτεία, παρόλο που τα προβλήματά της πλήθαιναν στην πορεία του χρόνου και πλέον φαίνονταν διά γυμνού οφθαλμού». Προσθέτουν την ανησυχία τους για την οριακή κατάσταση αντοχής και για τη γέφυρα Ρυμνίου η οποία χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ τονίζει σε επιστολή της προς τους υπουργούς Επικρατείας, Εσωτερικών και Οικονομικών πως η ευθύνη για τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την υλοποίηση του μέγιστης σπουδαιότητας εξειδικευμένου έργου της επισκευής της γέφυρας Σερβίων νομοτελειακά ανήκει στο κεντρικό κράτος (υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών, Οικονομικών κ.λπ.) που διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες μειώνουν την ασφάλεια και εκτινάσσουν το κόστος για τους πολίτες. Το ζούμε με τις Υποδομές και τις ΣΔΙΤ (οδικό δίκτυο, αεροδρόμια κ.λπ.), με την ενέργεια και την υπερδιόγκωση του κόστους της, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με τον σιδηρόδρομο» σημειώνουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων για τα μάτια του κόσμου
Επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποδεικνύονται οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το κρίσιμο θέμα του προσεισμικού και μετασεισμικού ελέγχου χιλιάδων δημόσιων κτιρίων.
Προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων για τα μάτια του κόσμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aγωγή ύψους 324 εκατ. κατά του Ερυθρού Σταυρού
Αγωγή αποζημίωσης ύψους πάνω από 324 εκατ. ευρώ κατατέθηκε εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον του σωματείου του Ερυθρού Σταυρού για τη βλάβη που υπέστη εξαιτίας της μη χρήσης για πάνω από 16 χρόνια.
Aγωγή ύψους 324 εκατ. κατά του Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς χθες, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, καθαιρέθηκε ύστερα από πρόταση μομφής ο μέχρι χθες πρόεδρος Νίκος...
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Δημόσιο μέσω Ωνασείου
Αγονες φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι επιθυμίες όσων δεν θέλουν να επιστρέψει το «Ντυνάν» υπό δημόσιο έλεγχο καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση των μετοχών της θυγατρικής «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.» κρίνεται γόνιμος ● Στα...
Στο Δημόσιο μέσω Ωνασείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμικά για το «Ερρίκος Ντυνάν» το «Ωνάσειο»
Με στόχο να αποκατασταθεί η βίαιη ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου που έγινε το 2014, το γνωστό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έχει καταθέσει μέχρι τώρα την πιο αξιόπιστη πρόταση, η οποία καλύπτει και την κυβέρνηση....
Δυναμικά για το «Ερρίκος Ντυνάν» το «Ωνάσειο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν να φάνε κομμάτι του δημόσιου νοσοκομείου!
Πώς το «Ερρίκος Ντυνάν» επιχειρεί επί 25 χρόνια να αποκτήσει έκταση, η χρήση της οποίας ανήκει στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού και στην οποία στεγάζονται δεκάδες κλινικές και νευραλγικά τμήματα. Οι...
Θέλουν να φάνε κομμάτι του δημόσιου νοσοκομείου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας