• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 23.0°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 18.7°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  0 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.6°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 23.0°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 19.4°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  89%
EUROKINISSI

«Φτάνει με τις δολοφονίες χαρακτήρα» - Η πρόεδρος της ΡΑΣ απαντά σε 3 ψέματα

 • A-
 • A+
Μεταξύ άλλων, τονίζει πως η ΡΑΣ έχει υποχρέωση να καταρτίσει τις διαδικασίες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, όμως την ευθύνη υλοποίησής τους την έχει ο ΟΣΕ.

«Φτάνει με τον διασυρμό, τα ψέματα και τις δολοφονίες χαρακτήρα», τονίζει η πρόεδρος της ΡΑΣ, Ιωάννας Τσιαπαρίκου, με σχετική της ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. 

Αναφορικά με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και αφορούν στα όσα «έπρεπε» να πράξει η ΡΑΣ, η κ. Τσιαπαρίκου δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις «στον ελληνικό λαό και πρωτίστως στις οικογένειες των θυμάτων» των Τεμπών. 

Μεταξύ άλλων, τονίζει πως η ΡΑΣ έχει υποχρέωση να καταρτίσει τις διαδικασίες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, όμως την ευθύνη υλοποίησής τους την έχει ο ΟΣΕ. Επισημαίνει επίσης πως η ΡΑΣ είναι υπεύθυνη μόνο για την εποπτεία και τη διεξαγωγή εξετάσεων των μηχανοδηγών, ενώ υπογραμμίζει πως όποτε εντόπιζε κινδύνους για την ασφάλεια χτυπούσε εγκαίρως το «καμπανάκι» προς όλους τους εμπλεκομένους.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή δημοσίευσε προ ημερών πόρισμα-φωτιά κατά της κυβέρνησης, καθώς εκθέτει τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για τα περί των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν επιτυχώς με τους σταθμάρχες με «μπλοκάκι», διαπιστώνοντας παράλληλα ενδείξεις παράβασης στην εκπαίδευση των σταθμαρχών 

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα τονίζει πως ο ΟΣΕ «δεν εξασφάλισε, ως όφειλε, πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού και των συστημάτων, τα οποία διασφαλίζουν ότι διατηρείται η επάρκεια προσόντων του προσωπικού και εκτελούνται αναλόγως τα σχετικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων σχετικά με την καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση». 

Σημειώνεται επίσης ότι διευθυντικό στέλεχος της ΡΑΣ δέχτηκε πρόσφατα επίθεση - μήνυμα προειδοποίησης και εκφοβισμού από άγνωστους τραμπούκους στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανάρτηση της Ιωάννας Τσιαπαρίκου

«ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟ, ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ»

Η απόφαση της ΡΑΣ και εμού προσωπικά να σεβαστούμε το θεσμικό ρόλο μιας ανεξάρτητης Αρχής και να εργαζόμαστε όπως επιτάσσει η νομοθεσία έχει εκληφθεί ως αδυναμία και ένδειξη ενοχής.
Επειδή οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις στον ελληνικό λαό και πρωτίστως στις οικογένειες των θυμάτων αποσαφηνίζουμε.

ΨΕΜΑ 1ο : Η ΡΑΣ είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών

ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η ΡΑΣ είναι υπεύθυνη απολύτως να επιβάλλει στον ΟΣΕ την υποχρέωση να καταρτίσει, να καταγράψει και να κοινοποιήσει τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Από τη στιγμή που οι ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ αυτές κατατεθούν στη ΡΑΣ, η ευθύνη υλοποίησης και απαρέγκλιτης εφαρμογής τους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΟΣΕ.

Την ίδια ευθύνη έχει η Hellenic Train και οι υπόλοιπες Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, μέσω του Σχεδίου Διαχείρισης Ασφαλείας της, με τη διαφορά ότι αυτό κατατέθηκε απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ΕΡΑ), ο οποίος ενέκρινε και την πιστοποίηση ασφαλείας, με 24 μάλιστα προβληματικά σημεία προς συμμόρφωση.

ΨΕΜΑ 2ο: Η ΡΑΣ είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση των Σταθμαρχών

ΑΛΗΘΕΙΑ:

Ν.4632/19 αρθ.65, παρ.6: «Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και ο διαχειριστής υποδομής ευθύνονται για το επίπεδο κατάρτισης και των προσόντων του προσωπικού τους που επιτελεί βασική εργασία ασφάλειας».

Η ΡΑΣ, σύμφωνα με το ν.3911/11 είναι υπεύθυνη ΜΟΝΟ για την εποπτεία και τη διεξαγωγή εξετάσεων των ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ και εκδίδει την ευρωπαϊκή άδεια μηχανοδήγησης.

ΨΕΜΑ 3ο: Η ΡΑΣ έπρεπε να εποπτεύει και να «χτυπήσει καμπανάκια»

ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η ΡΑΣ με 5 πιστοποιημένους επιθεωρητές Μηχανικούς, διεξήγαγε ποιοτικούς, δειγματοληπτικούς ελέγχους στον ΟΣΕ και τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, με τακτικούς και αιφνίδιους ελέγχους, κοινοποιούσε τις Μη Συμμορφώσεις και επέβαλε την άμεση αποκατάστασή τους. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων και η πρακτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όποτε εντόπιζε κινδύνους για την ασφάλεια χτυπούσε εγκαίρως το «καμπανάκι» προς όλους τους εμπλεκόμενους, ΟΣΕ, Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, Υπουργείο και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τόνους αλληλογραφίας σχετικής με κινδύνους ασφάλειας: κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας, κίνδυνοι πυρκαγιάς από πυκνή βλάστηση, κίνδυνοι ελλιπούς εκπαίδευσης, κίνδυνοι εργασιακής κόπωσης, κίνδυνοι υπέρβασης ταχυτήτων, κίνδυνοι σε ισόπεδες διαβάσεις, κλπ., κλπ., κλπ.

Αυτά για αρχή. Θα επανέλθουμε. Η Αλήθεια και το Δίκιο θα επικρατήσει.
 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι νέες διώξεις για τα Τέμπη και ο παλιός μας γνώριμος
Οι πέντε νέες ποινικές διώξεις κατά στελεχών του ΟΣΕ για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που άσκησε την περασμένη Πέμπτη ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ανέσυραν από τη...
Οι νέες διώξεις για τα Τέμπη και ο παλιός μας γνώριμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο της ΡΑΣ σε ΟΣΕ και Hellenic Train
Ελλειψη συντονισμού και ελλιπή τήρηση κανονισμών καταλογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στις δύο εταιρείες για ατύχημα που είχε προκληθεί τον Ιανουάριο του 2022 στην κακοκαιρία «Ελπίς».
Πρόστιμο της ΡΑΣ σε ΟΣΕ και Hellenic Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο εξοργιστικό φιάσκο: Μονή γραμμή στην «επανεκκίνηση» του ΟΣΕ 
Τμήμα 130 χλμ. του σιδηροδρομικού δικτύου από Λάρισα έως Πλατύ λειτουργεί σήμερα με μονή γραμμή λόγω απουσίας κλειδούχου. «Αν δεν ντρέπεται κι η ντροπή, ποιος ντρέπεται; Μονή γραμμή γιατί έγινε ένα...
Νέο εξοργιστικό φιάσκο: Μονή γραμμή στην «επανεκκίνηση» του ΟΣΕ 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καταπέλτης» οι μηχανοδηγοί για την τραγική κατάσταση 
Δεν έχουν καν συμπληρωθεί δυόμιση μήνες από το έγκλημα με τους 57 νεκρούς και οι καταγγελίες των εργαζομένων για την κατάσταση στο δίκτυ και τα τρένα, αλλά και για τις συνθήκες εργασίες τους σοκάρουν.
«Καταπέλτης» οι μηχανοδηγοί για την τραγική κατάσταση 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίσω από κλειστές πόρτες η διερεύνηση για τα Τέμπη
Με τον... αραμπά και πίσω από κλειστές πόρτες εξελίσσονται οι διαδικασίες της ουσιαστικής διερεύνησης για το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και οι διαβουλεύσεις με τη «σιδηροδρομική τρόικα» για το μέλλον των...
Πίσω από κλειστές πόρτες η διερεύνηση για τα Τέμπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΣΕ: Ακυρώθηκε το δρομολόγιο με τις δεκάδες αφύλαχτες διαβάσεις - Αρνήθηκε ο μηχανοδηγός
Δεν πραγματοποιήθηκε το δοκιμαστικό δρομολόγιο μετά από την άρνηση του μηχανοδηγού να εργαστεί σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας με δέκα διαβάσεις που είτε δεν φυλάσσονται είτε το σύστημα που τις μπάρες δε...
ΟΣΕ: Ακυρώθηκε το δρομολόγιο με τις δεκάδες αφύλαχτες διαβάσεις - Αρνήθηκε ο μηχανοδηγός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας