Την σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακαίνιση των κτηρίων της Σχολής Δόκιμων Λιμενοφυλάκων στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευόμενοι νέοι Λιμενοφύλακες να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο ναυτικό οχυρό του Σκαραμαγκά, επισημαίνουν στην ερώτηση που κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέα Μιχαηλίδη προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι μετά από την διαπίστωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας για την ανάγκη εκτεταμένων επισκευών στα κτήρια της Σχολής, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος απευθύνθηκε στα τέλη του 2018 στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"’ προκειμένου το Ίδρυμα να αναλάβει το κόστος της ανακαίνισης/επισκευής της Σχολής.
Διευκρινίζεται ότι οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της εποχής εκείνης, αλλά και η αναγκαιότητα για την επίσπευση των διαδικασιών ανακαίνισης της Σχολής που επρόκειτο να φιλοξενήσει τους νέους Λιμενοφύλακες που θα εισάγονταν για πρώτη φορά στο Λιμενικό Σώμα με σταθερή ετήσια ροή, μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οδήγησε την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που έτυχε της έγκρισης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες και σχετικές επαφές με το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" έγινε τελικά αποδεκτό το αίτημα και με την από 04/07/2019 επιστολή του Ιδρύματος προς τον τότε Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος γνωστοποιήθηκε τόσο η αποδοχή του αιτήματός του, όσο και η έγκριση δωρεάς ύψους έως 260.000 ευρώ για την εκπόνηση τεχνικών μελετών σχετικά με την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Σχολής Λιμενοφυλάκων.
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους παραθέτουν αναλυτικά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην υλοποίηση του έργου κατά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ από το υπουργείο Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την αρχική δέσμευση για τη δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες για την επισκευή-ανακαίνιση της Σχολής.
Με βάση τα παραπάνω, και καθώς το έργο της ανακαίνισης εμφανίζεται λιμνάζον και με αβέβαιη έκβαση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνουν σειρά ερωτημάτων στον υπουργό Ναυτιλίας για τις αιτίες των τεράστιων καθυστερήσεων, τον πιθανό κίνδυνο ακύρωσης του κρίσιμου έργου, καθώς και για άμεσες ενέργειες που σχεδιάζει να αναλάβει άμεσα για να υλοποιηθεί η ανακαίνιση κτιρίων της Σχολής Δόκιμων Λιμενοφυλάκων.
Λίγες μέρες νωρίτερα, υπήρξε μία άλλη ακύρωση διαγωνισμού για δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σχετικά με την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων.
Όπως ήταν επόμενο, η ανακοίνωση του ιδρύματος προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση στα ερωτήματα που προκύπτουν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας