Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, τα ζητήματα ασφάλειας δεν είναι πια φιλολογική συζήτηση. Την αφύπνιση προσπαθούν να αξιοποιήσουν, προλαμβάνοντας το κακό, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μετακίνηση των παιδιών και προσδοκούν ότι πλέον οι αρμόδιοι θα δουν τα αιτήματά τους και θα λύσουν τα προβλήματα. Την αρχή κάνουν οι γονείς μαθητών/τριών του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραιδεστού.
Ο σύλλογος γονέων του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, που βρίσκεται εκτός αστικού ιστού, οργανώνει την Κυριακή ανοιχτή συνέλευση στο προαύλιο του σχολείου, καλώντας μεταξύ άλλων τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, τον δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕΘ Γιάννη Τόσκα.
Η πρόσκληση γίνεται επιπλέον μετά τις επίσημες απαντήσεις που έλαβαν -με πλήθος εγγράφων που διαθέτει η «Εφ.Συν.»- από τους αρμόδιους «μετά το ατύχημα με τη δημόσια συγκοινωνία (7/11/2022) των μαθητών του σχολείου (που είναι και το μοναδικό μέσο πρόσβασης στο σχολείο) και την ανάδειξη των θεμάτων ασφαλείας». Θυμίζουν ότι στις 7/11/22 υπεράριθμοι μαθητές επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ και σε ξαφνικό φρενάρισμα του οχήματος τραυματίστηκαν δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, που κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας για πρώτες βοήθειες.
Μετά το ατύχημα οι γονείς έστειλαν επιστολή στις 20/12/22 στους αρμόδιους, ζητώντας δρομολόγηση ειδικών λεωφορείων για τα παιδιά του σχολείου που βρίσκεται «στο 18ο χλμ. της οδού Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας και σε αυτό φοιτούν παιδιά τα οποία προέρχονται από την Περαία, τους Νέους Επιβάτες και την Αγ. Τριάδα, περιοχές από τις οποίες, ειδικά τις 2 τελευταίες, το σχολείο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 και 6 χιλιομέτρων αντίστοιχα».
Οι απαντήσεις που έλαβαν -μία εβδομάδα μάλιστα πριν από την τραγωδία των Τεμπών- ήταν… λογιστικού περιεχομένου. Η Περιφέρεια έλεγε ότι «στην περίπτωση που αποφασιστεί έτερος τρόπος μεταφοράς, αυτός θα πρέπει να τεκμηριωθεί πλήρως ως προς την οικονομικότητά του (sic)» καθώς, όπως ανέλυε, η μεταφορά 50 μαθητών/μήνα με τον ΟΑΣΘ κοστίζει 750 ευρώ, ενώ με δημόσια σύμβαση κοστίζει 2.259,2 ευρώ!!! «Δεν είναι υπερβολή ούτε κινδυνολογία πως οι μαθητές του σχολείου μας διατρέχουν καθημερινά σοβαρούς κινδύνους και είναι θέμα τύχης το ότι δεν έχουμε θρηνήσει θύματα» μας λέει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Αλίκη Μαρτζοπούλου, και σήμερα τα λόγια της περικλείουν τη βαρύτητα της προειδοποίησης.
Η δεύτερη περίπτωση σχολείου μοιάζει απλούστερη αλλά κι εδώ η προειδοποίηση κρατά… 14 ολόκληρα χρόνια. Οι γονείς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού ζητούν «να τοποθετηθούν φανάρια που να λειτουργούν κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, να τοποθετηθούν μπάρες (στηθαία) κατά μήκος της εθνικής οδού στο σημείο που συνορεύει με το πάρκινγκ του σχολείου». Οπως λένε, υπάρχει μεγάλος καθημερινός κίνδυνος διότι τα παιδιά «βγαίνουν χωρίς ασφάλεια στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, στην οποία αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας