Καταβαραθρωμένη εμφανίζεται η χώρα μας στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της κοινωνίας των πολιτών στην ετήσια έκθεση για τον παγκόσμιο δείκτη για τις ελευθερίες του Πολίτη του ερευνητικού οργανισμού -παγκόσμιας εμβέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα- CIVICUS Monitor.
Συγκεκριμένα, η έκθεση μελετάει μία σειρά από χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η Ρωσία, η Βρετανία η Κύπρος, και η Ελλάδα (οι δύο τελευταίες είναι μέλη της ΕΕ). Το κοινό και των τεσσάρων αυτών χωρών είναι το «στένεμα» του πλαισίου δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών και η καταπάτηση των θεσμών του κράτους δικαίου με ποικίλους τρόπους.
Τι είναι το CIVICUS Monitor
Το CIVICUS Monitor είναι μια συνεχής ερευνητική συνεργασία μεταξύ της παγκόσμιας συμμαχίας της κοινωνίας των πολιτών CIVICUS και περισσότερων από 20 ερευνητικών οργανισμών εταίρων που έχουν συνδράμει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας παρέχοντας δεδομένα βάσει των οποίων καταρτίστηκε η έκθεση.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δημοσίευσαν συνολικά 493 παρατηρήσεις αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό στις εξεταζόμενες χώρες, από 1 την Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τη βάση για την ανάλυση που παρουσιάζεται στην έκθεση.
Η περίπτωση της Ελλάδας: Μεταναστευτικό, καταστολή και Predator
Η έκθεση της CIVICUS Monitor εκφράζει συγκεκριμένα ανησυχίες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των κατοίκων της Ελλάδας. Την επανειλημμένη στοχοποίηση από το κράτος της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων και ομάδων που εργάζεται με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. «Καμπανάκι» χτυπάει επίσης για την αυταρχική αντιμετώπιση των διαμαρτυριών, καθώς και τις συνεχείς διώξεις και νομικούς εκβιασμούς. Χαρακτηριστική είναι δε η αναφορά που γίνεται στην ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων, η φίμωση και παρακολούθηση των οποίων οδήγησε σε αλλαγή της κατάταξης της Ελλάδας από «περιοριστική» σε «παρεμποδισμένη».
Όπως αναφέρει η έκθεση, αρκετές ΜΚΟ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των μεταναστών έχουν μπει στο στόχαστρο. Μάλιστα, τέσσερις ΜΚΟ που αντέδρασαν και άσκησαν δημόσια κριτική στην κυβέρνηση για αρκετές περιπτώσεις επαναπροωθήσεων, τέθηκαν υπό έρευνα για «πιθανούς δεσμούς με παράνομη διακίνηση ανθρώπων», ενώ «ο ακτιβιστής Παναγιώτης Δημητράς κατηγορείται για “σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων χωρών”», τονίζει η CIVICUS Monitor. Από την έκθεση δε θα μπορούσε να λείπει και η περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν επί μήνες με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Μαζί του και «αρκετοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης», διαβάζουμε στην έκθεση.
Αντιδραστικοποίηση του πλαισίου στην Κύπρο
Στο μεταξύ, στην Κύπρο, η βαθμολογία της κοινωνικής πραγματικότητας στον τομέα των δικαιωμάτων έχει κατρακυλήσει από «ανοιχτή» σε «περιορισμένη». Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν τη συνεχή δικαστική διαμάχη γύρω από τη Δράση Υποστήριξης, Ισότητας και Αντιρατσισμού (ΚΙΣΑ), η οποία αφαιρέθηκε από το μητρώο σωματείων το 2020 και από τότε λειτουργεί υπό σημαντικούς περιορισμούς, αναφέρεται στην έκθεση. «Η οργάνωση συνεχίζει να αμφισβητεί νομικά τη διάλυσή της και πιστεύει ότι αυτός ο περιορισμός είναι μέρος της διευρυνόμενης καταστολής της κυβέρνησης κατά του κόσμου που εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο», σημειώνει η CIVICUS Monitor.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας