• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.6°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.2°C
  6 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.3°C / 8.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 1.6°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.8°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  5 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.6°C
  6 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  78%

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σε παλαιότερη εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφισμα αλληλεγγύης υπέρ Μηταφίδη, Σακέττα, Γρίμπα

 • A-
 • A+
Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ψήφους της αντιπολίτευσης αλλά και από την παράταξη του δημάρχου Κ. Ζέρβα ενέκρινε ψήφισμα στήριξης στους τρεις αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, ζητώντας από τους απογόνους Χρυσοχόου να αποσύρουν τις αγωγές εναντίον τους. ● «Η Δικαιοσύνη να διαφυλάξει τις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία του λόγου», τονίζεται στο ψήφισμα.

Την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στους Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Σπύρο Σακέττα και Αλέκο Γρίμπα εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από τους απογόνους του Αθανάσιου Χρυσοχόου να αποσύρουν τις αγωγές εναντίον τους. Το ψήφισμα πέρασε στην προχθεσινή συνεδρίαση με ψήφους 17 έναντι 14 λευκών και 2 κατά.

Το ψήφισμα, που προέκυψε ύστερα από κοινή διαμόρφωση των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Μαζί» (Κατερίνα Νοτοπούλου), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Σωτήρης Ζαριανόπουλος) και «Οικολογία Αλληλεγγύη» (Μιχάλης Τρεμόπουλος) και υποστηρίχθηκε από την «Πόλη Ανάποδα» (Λουκία Αργυριάδου), υπερψηφίστηκε τελικά ακόμη και από συμβούλους της παράταξης του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα (μεταξύ αυτών οι Πέτρος Λεκάκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Σωκράτης Δημητριάδης).

Με το ψήφισμα υπενθυμίζεται ότι το 2018 το συμβούλιο με πλειοψηφία 34 συμβούλων «εκλεγμένων από διάφορες δημοτικές παρατάξεις, αφού έλαβαν υπόψη τα ιστορικά στοιχεία που προσκόμισε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και τις προηγηθείσες αποφάσεις αρμοδίων οργάνων (Επιτροπή Ανάδειξης Ιστορικής Μνήμης, συμβούλιο της Ε’ κοινότητας, επιτροπή του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης), αποφάσισε τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, ακυρώνοντας σχετική απόφαση του διορισμένου από τη χούντα δημοτικού συμβουλίου». Δηλαδή η «ευθύνη για τη λήψη της απόφασης ανήκει εξίσου σε όλα τα μέλη των παραπάνω οργάνων και του δημοτικού συμβουλίου».

Κι ενώ απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου, επαναφέρει την υπόθεση στα δημοτικά όργανα για την προσκόμιση συμπληρωματικών ιστορικών στοιχείων για την υπόθεση, οι Μηταφίδης, Σακέττας, Γρίμπας, «πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και δεσμώτες της χούντας, που υποστήριξαν τη μετονομασία (όπως τα μέλη των παραπάνω οργάνων), αντιμετωπίζουν αγωγές αποζημίωσης με απαιτήσεις ύψους 600.000 ευρώ από τους απογόνους του Χρυσοχόου».

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, «οι αγωγές αυτές εγείρουν καθ’ εαυτές θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατίας, αφού απαιτούν να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης πολιτικών και ιστορικών απόψεων», γεγονός που το συμβούλιο «θεωρεί αδιανόητο σε μια δημοκρατική κοινωνία», δηλαδή «να περιορίζεται η ελευθερία της έκφρασης και να τίθεται υπό την αίρεση αγωγών και δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν οικονομική αποζημίωση ή ακόμα και ποινική καταδίκη». Γι’ αυτό, «αναλαμβάνοντας την ευθύνη που διαχρονικά του ανήκει, ζητεί να αποσυρθούν οι αγωγές» και μάλιστα «σε κάθε περίπτωση ευελπιστεί ότι η Δικαιοσύνη θα διαφυλάξει τις δημοκρατικές αρχές και την ελευθερία του λόγου».

Ας σημειωθεί ότι οι απόγονοι Χρυσοχόου είχαν αποστείλει επιστολή διά του νομικού εκπροσώπου τους, Ηρακλή Σπανού, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι τρεις έχουν «εμμονή τους να πλήξουν 70 χρόνια μετά τον ιδεολογικό τους αντίπαλο, τον αντικομμουνιστή Αθανάσιο Χρυσοχόου» και ότι δεν «μηνύθηκαν για την πρωτοβουλία τους, αλλά διότι ποίκιλαν το εγχείρημά τους με ύβρεις και ψεύδη κατά του Αθανασίου Χρυσοχόου κατ’ εξακολούθηση», ταυτίζοντάς τον «με τα εγκλήματα του ναζισμού κατά τη διάρκεια της Κατοχής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η οδός «Μ. Σαχίνη» ακόμα περιμένει...
Με μια οργισμένη δημόσια επιστολή ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΣΦΕΑ 67-74 Αγάπιος Σαχίνης εκφράζει τη σφοδρή διαμαρτυρία του γιατί έχουν περάσει έξι χρόνια από την απόφαση ονοματοδοσίας οδού της...
Η οδός «Μ. Σαχίνη» ακόμα περιμένει...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει θέση για την αγωγή των κληρονόμων του γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά των αντιστασιακών Αλ. Γρίμπα, Σπ. Σακέττα και...
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να διορθωθεί το ατόπημα με τη «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη»
Δέσμευση για επανεξέταση της απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με την ονοματοδοσία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.
Να διορθωθεί το ατόπημα με τη «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή στη Θεσσαλονίκη για τη μη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη
Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας για την απόφαση της «Επιτροπής του άρθρου 8» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να μη μετονομασθεί η οδός Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.
Οργή στη Θεσσαλονίκη για τη μη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια
Συνεργεία εργολάβων σαρώνουν κυριολεκτικά τις φυλλωσιές των δέντρων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε μια επιχείρηση που καταγγέλλεται ως αντιεπιστημονική και καταστροφική.
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη πίσω σε σκοτεινές εποχές
Με μια διαδικασία-παρωδία ακυρώθηκε από το συμβούλιο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης η μετονομασία δρόμου από «Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτο Ναρ» ● Προσβολή χιλιάδων κυνηγημένων αντιστασιακών η...
Η Θεσσαλονίκη πίσω σε σκοτεινές εποχές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας