Ενώ ο πρωθυπουργός καθυστερεί την ανακοίνωση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ανυποχώρητη δείχνει η διάθεση του κόσμου να συνεχίσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας με στόχο να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και να ανατραπεί η κυβέρνηση.
Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας για ακόμα ένα συλλαλητήριο, στο οποίο καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ και πλήθος συνδικάτων και φορέων, λίγες μέρες μετά την ιστορική συγκέντρωση της προηγούμενης Τετάρτης και με το βλέμμα στη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Μαρτίου (στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος).
«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» και «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες στο Σύνταγμα, το οποίο πλημμύρισε από κόσμο όλων των ηλικιών, με τον τόνο να δίνει η νεολαία με πολλά ευρηματικά συνθήματα και πλακάτ.
«Γνωρίζουμε καλά ότι ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα», υπογράμμισε κατά τους χαιρετισμούς συνδικαλιστών πριν από την πορεία η Μυρτώ Μάτση, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, μεταφέροντας το αγωνιστικό κλίμα των μαθητικών πρωτοβουλιών στα σχολεία και στους δρόμους. «Ως εδώ η κοροϊδία τους. Ούτε λάθος ήταν ούτε ατύχημα. Ηταν τα κέρδη τους πάνω από τη ζωή μας. Δεν μπορούμε πια να ζούμε με επιδόματα και να πεθαίνουμε με εισιτήρια», σημείωσε η Δώρα Πορή, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στον χαιρετισμό του, ο μηχανοδηγός της Hellenic Train, Παναγιώτης Μπούρος, μίλησε για μεγάλες κινητοποιήσεις που σπάνε το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, προσθέτοντας πως «χρέος στους νεκρούς μας, η θλίψη και η οργή να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει». Τη μετατροπή του νερού, όπως και των δημόσιων συγκοινωνιών, σε εμπόρευμα, την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζει το προσωπικό,κατήγγειλε από την πλευρά του ο Μανώλης Χαρατσής, μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η πορεία, της οποίας το κύριο σώμα αποτελούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αφού πέρασε την Ομόνοια άρχισε να κατευθύνεται προς τον ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο, όπου υπήρξαν μικρής έκτασης επεισόδια, στα οποία η Αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών στην είσοδο του μετρό.
● Μαζικές ήταν για ακόμα μία μέρα και οι χθεσινές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας (Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά το μεσημέρι, Γιάννενα το απόγευμα).
● Στην Πλάκα, μετά το τέλος της πορείας παρέμβαση με τρικάκια και συνθήματα έξω από το σπίτι του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, πραγματοποίησαν μέλη του «Ρουβίκωνα».
● Λίγο πριν από το συλλαλητήριο, με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» πλήθος πολιτών (μαζί με τον Σύλλογο SOS-Tροχαία Εγκλήματα) πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για το τροχαίο έγκλημα έξω από τη Βουλή πριν από ακριβώς δύο χρόνια με θύμα τον 23χρονο Ιάσονα και θύτη αστυνομικό που οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας