Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα στην Αθήνα και την Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της φεμινιστικής απεργίας για την 8η Μάρτη, λίγες ώρες μετά τις λαμπρές στιγμές της μεγαλειώδους απεργιακής διαδήλωσης των δεκάδων χιλιάδων που «έπνιξαν» σαν χείμαρρος το κέντρο της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας.
Φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις, εργατικά σχήματα, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να φωνάξουν για τα γυναικεία δικαιώματα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και να διατρανώσουν την εναντίωσή τους στην πατριαρχία. Σημαντική πλευρά της διαδήλωσης ήταν και το αντικυβερνητικό πλαίσιο για το έγκλημα στα Τέμπη με τα συνθήματα για δικαιοσύνη, για κυβερνητική και εταιρική ευθύνη, καθώς και κατά των ιδιωτικοποιήσεων να διαδέχονται τα φεμινιστικά συνθήματα.
«Καπιταλισμός και πατριαρχία μας δολοφονούν» φώναξαν οι φεμινιστικές συλλογικότητες. «Ούτε δούλα ούτε και κυρά, πάντα φεμινίστρια και πάντα αντιφά», «Σε αυτή την κοινωνία την πατριαρχική χαίρομαι που έχω εσένα για αδερφή», Στο δρόμο στην δουλειά και στο λεωφορείο όποιος απλώνει χέρι θα φεύγει με φορείο», Με τις μετανάστριες είμαστε μαζί επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί», «Κανένας δεν ρωτάει ποτέ τον βιαστή τι φόραγε αν έβγαινε και αν έπινε πολύ», «Ακόμα και αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο όταν λέω όχι σημαίνει ότι δεν θέλω» είναι μερικά από τα συνθήματα που αντήχησαν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.
Τουλάχιστον 5.000 άτομα ξεκίνησαν από το Σύνταγμα και διέσχισαν την οδό Πανεπιστημίου με τη διαδήλωση να κατευθύνεται προς το Σταθμό Λαρίσης. Φυσικά, δεν έλειψε η προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής με πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ να ακολουθούν μαζί με την Αύρα σε απόσταση αναπνοής τα μπλοκ των διαδηλωτριών.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η φεμινιστική διαδήλωση χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής στο Μεταξουργείο, με αποτέλεσμα να διαλυθεί και να μην καταφέρουν οι διαδηλώτριες να φτάσουν στον Σταθμό Λαρίσης.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έγιναν 2 συλλήψεις και 5 προσαγωγές.
Σείεται εδώ και 24 ώρες η Θεσσαλονίκη ενάντια στην κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή, μετά τις δεκάδες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν το πρωί με πρωτοφανή μαζικότητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πληροφορίες κάνουν λόγο για 25.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες στην απεργιακή φεμινιστική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, με πλήθος φοιτητών, μαθητών και πολιτών να δίνουν το παρών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την οργή τους για το έγκλημα στα Τέμπη.
Στη διαδήλωση συμμετέχουν και εκατοντάδες διανομείς από το σωματείο της efood με τα μηχανάκια τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας