Πειραματικά με το «έτσι θέλω» και με βιαστικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να προσπεράσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Μία ημέρα μετά τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας που έκανε δεκτές τις αιτήσεις των Συλλόγων Γονέων για ακύρωση της υπουργικής απόφασης που χαρακτήριζε ως Πειραματικά το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, έφτασε στα δύο σχολεία διαβιβαστικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αίτημα την ταχύτατη αποστολή στοιχείων που θα συμπληρώσουν τον φάκελο για τον επαναχαρακτηρισμό τους ως Πειραματικών. Στόχος είναι να εκδώσει το υπουργείο νεότερη απόφαση χαρακτηρισμού των σχολείων ως Πειραματικών, με τρόπο που, σύμφωνα με εμπλεκόμενες στη διαδικασία πηγές, θα εκμαιεύει τη συναίνεση των δύο σχολικών μονάδων.
Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.», την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη μετατροπή των δύο σχολείων σε Πειραματικά, κρίνοντας ότι η διαδικασία, αντί να ακολουθήσει έναν συγκροτημένο τρόπο, έγινε με απλή υποβολή αίτησης του οικείου προϊσταμένου εκπαίδευσης. Το υπουργείο ενημέρωσε την εφημερίδα μας ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νεότερη απόφαση του χαρακτηρισμού των δύο σχολείων, με βάση νέα απόφαση-πλαίσιο που είχε εκδώσει από τις 10 Φεβρουαρίου.
Προκειμένου να συμπληρωθεί ο σχετικός προβλεπόμενος φάκελος, την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο ζήτησε από τα δύο σχολεία να αποστείλουν τα απαιτούμενα στοιχεία μέχρι τη Δευτέρα 6 Μαρτίου. Τα στοιχεία εστάλησαν, σύμφωνα με πηγές μας. Η διαδικασία που ζητήθηκε να ακολουθήσουν τα δύο σχολεία βασιζόταν σε πρόσκληση που είχε εκδώσει το υπουργείο τον Φεβρουάριο για την υποβολή αιτήσεων σχολείων για τον χαρακτηρισμό τους ως Πειραματικών. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε στις 25 Φεβρουαρίου.
Οταν επισημάνθηκε ότι όποια στοιχεία σταλούν θα είναι εκ των πραγμάτων εκπρόθεσμα, η απάντηση που δόθηκε στα σχολεία από αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου ήταν «για εσάς δεν υπάρχει προθεσμία», σύμφωνα με καταγγελία που δέχτηκε η «Εφ.Συν.». Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας επισημαίνουν ότι με την αποστολή των στοιχείων, τα σχολεία εμφανίζονται να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση, άρα ακολούθως το υπουργείο θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ο επαναχαρακτηρισμός γίνεται με τη συναίνεση των δύο μονάδων. Αποψη που υποστηρίχθηκε από εμπλεκόμενα στη διαδικασία μέλη ήταν να μη σταλούν στοιχεία.
Ειδικά για την περίπτωση του 26ου Γυμνασίου, το υπουργείο ουσιαστικά επιμένει να αφήνει μια ολόκληρη γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου χωρίς ελεύθερα προσβάσιμο δημόσιο σχολείο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των γονέων μαθητών σχολείων της γειτονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, στη σύνοψη της απόφασής του, είχε αφήσει κατά του υπουργείου υπαινιγμούς για… ρουσφέτι, τονίζοντας ότι η ένταξη ενός σχολείου στο δίκτυο των Πειραματικών πρέπει να γίνεται με βάση επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και όχι με ρυθμίσεις «περιστασιακές, αποσπασματικές και εξυπηρετικές άλλων σκοπών».
Αν και το υπουργείο έχει αντιτείνει ότι θα προχωρήσει στον επαναχαρακτηρισμό των σχολείων με τρόπο που ταυτόχρονα θα συμμορφώνεται στην απόφαση του ΣτΕ, μοιάζει να προχωρά εκ νέου σε αποσπασματικές κινήσεις, αγνοώντας τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας