• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  75%
Εφ.Συν./ Μάριος Βαλασόπουλος

Απεργιακός ξεσηκωμός για το έγκλημα στα Τέμπη

 • A-
 • A+

Η λαϊκή οργή για το έγκλημα στα Τέμπη κλιμακώνεται και εκφράζεται την Τετάρτη 8 Μαρτίου με πανεθνική 24ωρη απεργία στο Δημόσιο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στάσεις εργασίας σε άλλους κλάδους, και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Κοινό αίτημα η ασφάλεια στις συγκοινωνίες.

Στην Αθήνα τα καλέσματα είναι για τις 12 και 12:30 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Αναλυτικά: στις 12 το μεσημέρι καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια οι φοιτητικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών. Στα Προπύλαια, στις 12:30, καλεί και το ΠΑΜΕ.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30 καλεί η ΑΔΕΔΥ και στις 12 το ΜέΡΑ25, ενώ στα κάλεσμα για συγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 12 το μεσημέρι απευθύνουν Πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες, καθώς και η Ενότητα Αντίστασης - Ανατροπής. Στις 13:00 στην Κλαυθμώνος καλούν συλλογικότητες και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και φεμινιστικές συλλογικότητες.

Παράλληλα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, στις 13:00.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Με αίτημα «σύγχρονες ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές για το λαό» το ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση, διαμηνύοντας: «Το αίτημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί».

«Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις. Την  άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και θα γίνει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 12:00.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ ΔΟΥ). Με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώνοντας τις φωνές τους με όλη την κοινωνία που απαιτεί να μπει τέλος στην Ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Υποδομών και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. «Να απαιτήσουμε να μπει τέλος στις πολιτικές που στο όνομα του κέρδους φτωχοποιούν, αλλά και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές», σημειώνει η ΠΟΕ ΔΟΥ.

Από την πλευρά της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), στο δικό της κάλεσμα αναφέρει μεταξύ ότι «εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις». Ανάλογο είναι και το κάλεσμα της ΟΛΜΕ.

Στον αγώνα ρίχνεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οποία «δεν δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας» καλώντας στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στις επάλξεις και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) με 24ωρη απεργία. 

Κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Αταλάντης απευθύνουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. «Σκουπίζουμε τα δάκρυα, σφίγγουμε τα δόντια και το στομάχι και σπάμε την σιωπή», λένε.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και διάφοροι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας. Κλειστά όλη μέρα, την Τετάρτη, τα φαρμακεία στον Πειραιά, στην Αθήνα δεν θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, καθώς συμμετέχουν με στάση εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη θα είναι κλειστά από τις 11:30 έως της 14:30 και στον Έβρο από τις 12.00 έως τις 15.00. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά».

24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά έχει ανακοινώσει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση με 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΠΕΝΕΝ, συμμετέχοντας στην παμπειραϊκή απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με σύνθημα «παλεύουμε για ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες στην ακτοπλοΐα, στον σιδηρόδρομο και σε όλα τα ΜΜΜ. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις».

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

 • 12-4 μ.μ. θα λειτουργεί το Μετρό
 • 11 π.μ.- 5 μ.μ. ο ΗΣΑΠ και το Τραμ
 • Ακινητοποιημένα λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα στον σιδηρόδρομο και στον Προαστιακό
 • Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Εμπόδια στους διαδηλωτές βάζει η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να δημιουργήσει ζώνη αποκλεισμού στο κέντρο της Αθήνας κλείνοντας σταθμούς του μετρό. 

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, θα συμμετάσχουν με πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί και έως τις 6 το απόγευμα, στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Στην Πάτρα διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 στην πλατεία Γεωργίου.

Στα Γιάννενα συγκέντρωση έχουν προγραμματίσει το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 11 το πρωί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανικός στην κυβέρνηση για τα συλλαλητήρια – Η ΕΛ.ΑΣ. κλείνει σταθμούς του μετρό
Υγειονομική ζώνη στο κέντρο των Αθηνών από την ΕΛ.ΑΣ.. Θορυβημένη η κυβέρνηση από την οργή του κόσμου για το έγκλημα στα Τέμπη.
Πανικός στην κυβέρνηση για τα συλλαλητήρια – Η ΕΛ.ΑΣ. κλείνει σταθμούς του μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία για τις ζωές μας
«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, οι ζωές μας έχουν αξία», θα φωνάξουν ξανά χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους όλης της χώρας, δύο εβδομάδες μετά το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.
24ωρη απεργία για τις ζωές μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποια απεργία βγήκε παράνομη; Προβοκάτσια από το ΥΠΕΣ καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ
Οργισμένη αντίδραση από την Ένωση η που καταγγέλλει παραπληροφόρηση από το υπουργείο Εσωτερικών και προβοκάτσια από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ποια απεργία βγήκε παράνομη; Προβοκάτσια από το ΥΠΕΣ καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρχεται απεργιακό κύμα στις 16 Μαρτίου
Πληθαίνουν τα καλέσματα για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 16 Μαρτίου, καθώς μετά και την ανακοίνωση για συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ μετατρέπεται σε γενική απεργία.
Έρχεται απεργιακό κύμα στις 16 Μαρτίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργιακός πυρετός την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Δεκάδες σωματεία εργαζομένων θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Μαρτίου, με επίκεντρο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Απεργιακός πυρετός την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας