• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.4°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 15.5°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  83%
© Qtrix | Dreamstime.com

Υπηρεσιακές μετακινήσεις στο Δημόσιο με το «χέρι στην τσέπη» και... ατομική ευθύνη

 • A-
 • A+
6 ομοσπονδίες δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλουν πώς επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακινήσεων, την έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων ή οδηγών, τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πενιχρές αποζημιώσεις που λαμβάνουν εν μέσω κρίσης ακρίβειας • Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Κρίσιμες κρατικές λειτουργίες επαφίενται στο φιλότιμο και την «ατομική ευθύνη» των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και οδηγούνται έως και τη φτωχοποίηση. Αυτό είναι το συμπέρασμα των όσων ειπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν έξι Ομοσπονδίες δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα με τις υπηρεσιακές μετακινήσεις εκτέλεσης εξωτερικών εργασιών.

Οι Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν υπαλλήλους στις Περιφέρειες (ΟΣΥΑΠΕ), στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ΟΣΕΑΔΕ), μηχανικούς (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ), γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους (ΠΟΓΕΔΥ) και υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ), έχουν ξεκινήσει πολύμορφες κινητοποιήσεις για ένα χρόνιο μεν θέμα, που ωστόσο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Κινητοποιήσεις

Πέρα από στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έχουν αποφασίσει να σταματήσουν μέχρι τις 3 Μαρτίου κάθε χρήση Ι.Χ. οχήματος και κάθε προπληρωμή από την τσέπη τους των εξόδων κίνησης για την εκτέλεση εξωτερικών υπηρεσιών. Οι μόνες υπηρεσιακές μετακινήσεις που θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι μέσω υπηρεσιακών οχημάτων. Υπάρχει, ωστόσο, διάθεση περαιτέρω κλιμάκωσης και πλήρους αποχής από τις υπηρεσιακές (εντός ή εκτός έδρας) μετακινήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει να αδιαφορεί, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδίων, για την επίλυση των προβλημάτων.

Υπηρεσιακές μετακινήσεις απαιτούνται για ένα σύνολο ελεγκτικών διαδικασιών, σε έργα υποδομών, κατασκευές, επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις τροφίμων, καλλιέργειες, κοινωνικές δομές (γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς κ.ά.), την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την καταγραφή ζημιών, μεταξύ άλλων. Αυτές οι μετακινήσεις θα έπρεπε να γίνονται με υπηρεσιακά οχήματα (ενίοτε ειδικά οχήματα, που μπορούν να μεταβαίνουν σε δύσβατες περιοχές), τις οποίες οι δημόσιες υπηρεσίες είτε διαθέτουν σε κακή κατάσταση (περιγράφηκε χαρακτηριστικό παράδειγμα στη συνέντευξη Τύπου όπου μηχανικοί έμειναν στη μέση του πουθενά λόγω βλάβης του οχήματος και γύρισαν με… ωτοστόπ!), είτε δεν διαθέτουν καθόλου, είτε στερούνται οδηγούς. Το αποτέλεσμα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων να γίνονται με Ι.Χ. των υπαλλήλων.

Αποζημίωση για καύσιμα 15 λεπτά/χλμ

Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται αποζημίωση για τα έξοδα καυσίμων ύψους 0,15 ευρώ/χλμ, υπολογισμένη σε περιόδους που η τιμή της βενζίνης ήταν κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο. Το οικονομικό κόστος διογκώνεται σε περιπτώσεις που απαιτείται διαμονή σε «εκτός έδρας» υπηρεσιακές αποστολές. 

«Στον σεισμό που έγινε στην Κρήτη, δεκάδες συνάδελφοι μετακινήθηκαν για να καταγράψουν τις ζημιές. Πλήρωσαν από μόνοι τους ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ξενοδοχείο για μια εβδομάδα, διατροφή. Το κόστος έφτασε το ύψος σχεδόν ενός μισθού και οι συνάδελφοι κλήθηκαν να το καλύψουν από την τσέπη τους και περίμεναν μήνες για την αποζημίωση», περιέγραψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, Δ. Πετρόπουλος. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες με βάση το παράδειγμα που έθεσε η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος της ΠΟΜΗΤΕΔΥ: «Στον “Ιανό”, σε συνθήκες κόβιντ, οι συνάδελφοι έκαναν λόγω περιοριστικών μέτρων παραπάνω διαδρομές, δεν επιτρεπόταν να μπουν τέσσερις σε ένα Ι.Χ., οι μετακινήσεις ξέφευγαν από το ωράριο εργασίας και αποζημιώθηκαν μετά από δύο χρόνια!».

Ακόμη μεγαλύτερα έξοδα προκύπτουν για υπαλλήλους υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας που έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο «τιμές εξωτερικού» αλλά και μεγάλο κόστος διαμονής: «Αν ένας συνάδελφος από την Σύρο κληθεί να πάει στην Κάρπαθο δύο φορές για τον έλεγχο μιας καταγγελίας, θα πρέπει να δώσει όλο το μισθό του και να περιμένει να αποζημιωθεί μετά από μήνες», τόνισε ο γραμματέας της ΟΣΕΑΔΕ, Χ. Ζεπάτος.

«Απειλούνται οικογενειακοί προϋπολογισμοί»

«Πιστώνουμε στην ουσία το κράτος. Έχουμε περικοπές στον μισθό κατά 40%-50% από την εποχή των μνημονίων, αλλά στην πράξη θεωρούμαστε πιο πλούσιοι και από εφοπλιστές ή παραγωγούς ενέργειας», κατήγγειλε η Κατερίνα Γιαννούλια από την ΠΟΓΕΔΥ, εξηγώντας ότι η παραπάνω κατάσταση υφίσταται για χρόνια, «απλώς δίναμε τόπο στην οργή, μέχρι σήμερα που έχει ξεφύγει η ακρίβεια. Απειλούνται οικογενειακοί προϋπολογισμού στο βαθμό που ένας γονέας δεν θα έχει να δώσει γάλα στο παιδί του».

Η κυβέρνηση απέναντι στα παραπάνω «απαντά» διά της σιωπής, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών. «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» για την αύξηση των αποζημιώσεων, κατήγγειλαν ότι είναι η επίμονη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, Θ. Σκυλακάκη. «Δεν είναι θέμα δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι θέμα του εάν θες να γίνονται έλεγχοι ή όχι», υπογράμμισε ο Μπ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, εξηγώντας ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση εξωθεί την εκτέλεση ελέγχων έργων σε ιδιώτες.

Οι Ομοσπονδίες διεκδικούν μεταξύ άλλων:

 • Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης πάγιων οδοιπορικών και για μετακινήσεις κάτω των 50χλμ,
 • Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις χρήσης Ι.Χ. στα 0,40 ευρώ/χλμ (ποσό υπολογισμένο βάσει σχετικής μελέτης),
 • Αύξηση ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%,
 • Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές,
 • Μείωση της χιλιομετρικής απόστασης που αποτελεί προϋπόθεση για κάλυψη εξόδων διανυκτέρευσης στα 120 χλμ (από 160χλμ).

«Δεν ζητάμε “μπόνους ” ή κάποια προνομιακή μεταχείριση. Ζητάμε τα εχέγγυα για να τηρούμε το νόμο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», αποσαφήνισε η κ. Γιαννούλια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικές χάντρες 35 εκατ. ευρώ το πριμ σε δημόσιους υπαλλήλους
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση οικονομικών κινήτρων σε αποδοτικούς εργαζόμενους στο Δημόσιο μένουν αδιευκρίνιστα ο χρόνος εφαρμογής του, το εύρος των δικαιούχων και τα κριτήρια...
Προεκλογικές χάντρες 35 εκατ. ευρώ το πριμ σε δημόσιους υπαλλήλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπούλινγκ» σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών
Κατάσταση αφόρητης πίεσης με μπούλινγκ και απαγόρευση λήψης αδειών από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών καταγγέλλουν εργαζόμενοι.
«Μπούλινγκ» σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
Με εκπρόθεσμη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ένα βασικό κριτήριο συμμετοχής δημοτικών υπαλλήλων στο ενιαίο σύστημα μετατάξεων.
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «περισσευούμενοι» του Μάκη Βορίδη
Με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι η μείωση κατά 42% στον δημόσιο τομέα δεν έχει προκαλέσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους.
Οι «περισσευούμενοι» του Μάκη Βορίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξετάζει «μπόνους παραγωγικότητας» στο Δημόσιο ο Μ. Βορίδης
Πρόκειται για μία σκέψη που στο παρελθόν έχει συνδεθεί άμεσα με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση μισθών, όμως σήμερα το υπουργείο απορρίπτει το ενδεχόμενο μειώσεων.
Εξετάζει «μπόνους παραγωγικότητας» στο Δημόσιο ο Μ. Βορίδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας