• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.2°C / 20.8°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.3°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 19.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.8°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.3°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.5°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  0 BF
  81%
EUROKINISSI/ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόστιμο 640.000 ευρώ για τις πλημμύρες στη Φθιώτιδα

 • A-
 • A+
Αστοχίες των οδικών έργων έχουν μεταβάλει τη μορφολογία της περιοχής γύρω από το χωριό Κόμμα, αποφάνθηκε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με αποτέλεσμα ο εγκλωβισμός τεράστιας ποσότητας υδάτων έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις να απειλεί τη ζωή των κατοίκων και του ζωικού κεφαλαίου τους. ● Η χρηματική ποινή καταλογίστηκε στην Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 640.000 ευρώ με σαφή αναφορά σε ποινικές και αστικές ευθύνες αποφάσισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εις βάρος της Ειδικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών (ΕΥΔΕ-ΚΣΕΣΠ) για την πλημμύρα στο χωριό Κόμμα Φθιώτιδας που συνδέεται με οδικά έργα της περιοχής.

Η «Εφ.Συν.» έχει ασχοληθεί σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα με τη μεγάλη πλημμύρα τον Δεκέμβριο του 2021 και τον δικαστικό αγώνα των κατοίκων από το χωριό Κόμμα που ζητούν να γίνουν αμέσως έργα απεγκλωβισμού των υδάτων του ποταμού Σπερχειού. Στο πρώτο από τα δημοσιεύματα («Τα όμορφα χωριά... όμορφα πνίγονται», 28/1/2023) αναφερθήκαμε εκτενώς στα επιχειρήματα των κατοίκων, που τονίζουν ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα εντάθηκαν μετά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ε65 και του Ανισόπεδου Κόμβου Λαμίας από την παραχωρησιούχο «Κεντρική Οδό», δηλαδή τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Τα έργα αυτά υλοποιήθηκαν πάνω σε αναχώματα που εμποδίζουν την ομαλή ροή των υδάτων ενώ από την ίδια περιοχή περνά ο αυτοκινητόδρομος προς Θεσσαλονίκη που στηρίζεται σε υποστυλώματα και δεν προκαλεί αντίστοιχο πρόβλημα. Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων που εποπτεύει την Κατασκευή Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης (ΕΥΔΕ-ΚΣΕΣΠ) είχε ήδη πάρει θέση από τον Μάιο του 2022, απαλλάσσοντας από ευθύνες τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και λέγοντας ότι για την πλημμύρα έφταιγε... η «υπέρμετρη ποσότητα ομβρίων υδάτων».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνέστησε στις 4/11/2022 μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) με σκοπό τη διενέργεια έκτακτης αυτοψίας για τον μερικό έλεγχο τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την αντιπλημμυρική προστασία του έργου: «Οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) τμήμα Λαμία - Μακρυχώρι».

Οπως αναφέρεται στην Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (16/2/2023), «οι υποδομές των οδικών έργων έχουν μεταβάλει τη μορφολογία της περιοχής, καθώς η ανύψωση των αναχωμάτων του έργου και η μείωση των φυσικών και τεχνικών εξόδων εκτόνωσης της εγκλωβισμένης ποσότητας των υδάτων προκαλούν μεν τη μείωση της επιφάνειας των πλημμυρισμένων περιοχών, αλλά δευτερευόντως προκαλούν άνοδο της στάθμης του νερού στις εναπομείνασες πλημμυρισμένες περιοχές, γεγονός επικίνδυνο για τις κτηριακές υποδομές του οικισμού, αλλά κυρίως για τη ζωή κατοίκων και ζώων».

Προσφυγή 50 κατοίκων

Μετά την κατάθεση των απόψεων και της ΕΥΔΕ-ΚΣΕΣΠ, η Περιφέρεια αποφάσισε την επιβολή δύο προστίμων ύψους 320.760 ευρώ το καθένα. Το ένα αφορά τη «μη εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας/θωράκισης των κείμενων περιοχών» και το άλλο τη «μη εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των επιφανειακών υδάτων». Το συνολικό ποσό των 641.520 ευρώ θα πληρωθεί εάν το αποφασίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας.

Η ΕΥΔΕ-ΚΣΕΣΠ καλείται να συμμορφωθεί με τη λήψη διορθωτικών μέτρων, χωρίς αυτό να την απαλλάσσει «από τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες», καθώς «δεν δικαιολογεί τη λειτουργία έργων ή δραστηριοτήτων χωρίς τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις».

Την περασμένη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Λαμίας και η προσφυγή των 50 κατοίκων του χωριού Κόμμα. Οπως οι ίδιοι μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.», εκεί ακούστηκε ότι μόνη «λύση» είναι να βγαίνει ειδοποίηση και να απομακρύνονται οι κάτοικοι από το Κόμμα όποτε υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Φθιώτιδας ο Δημ. Κουτσούμπας
Μπροστάρης στον αγώνα των πλημμυροπαθών από το χωριό Κόμμα Φθιώτιδας δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που βρέθηκε κοντά στους κατοίκους.
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Φθιώτιδας ο Δημ. Κουτσούμπας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση των πλημμυροπαθών στο χωριό Κόμμα Φθιώτιδας
Δικαιωμένοι δηλώνουν οι πλημμυροπαθείς από το χωριό Κόμμα Φθιώτιδας, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας επί της προσφυγής τους κατά του ελληνικού Δημοσίου και της παραχωρησιούχου του αυτοκινητόδρομου...
Δικαίωση των πλημμυροπαθών στο χωριό Κόμμα Φθιώτιδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα όμορφα χωριά... όμορφα πνίγονται
Οι κάτοικοι στο Κόμμα Φθιώτιδας ζουν εδώ και 13 μήνες με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κατά της «Κεντρικής Οδού» και του Δημοσίου για ακατάλληλα έργα.
Τα όμορφα χωριά... όμορφα πνίγονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ στην Αττική Οδό εν αναμονή κρίσιμων πορισμάτων
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε χθες δύο πρόστιμα του 1 εκατ. ευρώ στην παραχωρησιούχο εταιρεία και στην Αττικές Διαδρομές Α.Ε.
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ στην Αττική Οδό εν αναμονή κρίσιμων πορισμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νόμος και τάξη και στους δρόμους
Περισσότερα πρόστιμα για οδηγούς που παραβιάζουν τον ΚΟΚ και κρατικό φορέα που θα διασφαλίζει την είσπραξή τους, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια.
Νόμος και τάξη και στους δρόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας