• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.7°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%

Συλλογή βοήθειας για Τουρκία από την πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο»

 • A-
 • A+

Έκκληση για τη συλλογή υλικών πρώτων βοηθειών για αποστολή στην Τουρκία απευθύνει η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο-Kasma birak-Don't Dig» που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 με αφορμή την ένταση στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Στο σχετικό κάλεσμά της, η πρωτοβουλία αναφέρεται στις κοινωνικοπολιτικές  συνθήκες οδήγησαν στις καταστρεπτικές συνέπειες του ισχυρού σεισμού στη γειτονική μας χώρα, κούρσα για την ανάπτυξη νέων εξορυκτικών σχεδίων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που έχουν μπει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, και για την ανάγκη της έμπρακτης αλληλεγγύης.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας:

Τα ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις βιάζονται να χαρακτηρίσουν κάθε τέτοια τραγωδία ως «φυσική καταστροφή», είτε πρόκειται για σεισμούς είτε για πυρκαγιές είτε για έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι χιλιάδες νεκροί όμως δεν σκοτώθηκαν από τον σεισμό αυτό καθ’ αυτό, αλλά κυρίως γιατί τα κτίρια ήταν σαθρά και ακατάλληλα. Σκοτώθηκαν από την αδιαφορία του τουρκικού κράτους να μεριμνήσει για τη στατική επάρκεια των κτιριακών υποδομών, δημόσιων και ιδιωτικών, πάνω σε γιγαντιαία ρήγματα, ενώ υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα για αναμενόμενους πολύ μεγάλους σεισμούς. Σκοτώθηκαν από κερδοσκοπικό μένος του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου που λυμαίνεται την περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, που εν ονόματι της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του, υποβαθμίζει την ποιότητα των κατασκευών, εν πολλοίς αυθαιρετεί και δεν σέβεται τα προβλεπόμενα για αντισεισμική θωράκιση. 

Σκοτώνονται επίσης, από αντιπεριβαλλοντικά φαραωνικά έργα όπως το φράγμα Ατατούρκ στη ΝΑ Τουρκία (το 3ο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο), για το οποίο εδώ και χρόνια, γεωλόγοι και σεισμολόγοι φώναζαν για την επαγόμενη σεισμικότητα που προκαλεί στην περιοχή. Συνεχίζουν να σκοτώνονται από την εγκληματική αδράνεια του κρατικού μηχανισμού και την ανυπαρξία πολιτικής προστασίας, που έχει αφήσει τους απλούς ανθρώπους αβοήθητους και εγκαταλελειμμένους.

Η περιοχή που ζούμε είναι σεισμογενής, και έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς ιστορικά. Ας θυμηθούμε μόνο τους σεισμούς του 1999 σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και τον σεισμό και στις δύο πλευρές του Αιγαίου τον Οκτώβρη του ’20. 

Το θέμα δεν είναι αν γίνονται σεισμοί, αλλά πώς προστατεύονται οι άνθρωποι από τις επιπτώσεις τους. Αντί να δίνονται λεφτά για ελέγχους στατικότητας και μέτρα ασφαλείας, δίνονται δισεκατομμύρια για Ραφάλ, F-16 και F-35. Αντί να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας, αντί να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και η επαρκής εκπαίδευση και στελέχωση του μηχανισμού έρευνας και διάσωσης, Ελλάδα και Τουρκία συναγωνίζονται στην αστυνομική καταστολή. 

Εξορύξεις και πυρηνικά

Και όχι μόνο αυτό. Οι δύο χώρες έχουν μπει σε μια κούρσα για την ανάπτυξη νέων εξορυκτικών σχεδίων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πέραν από το γεγονός ότι οι εξορύξεις και η καύση ορυκτών καυσίμων εντείνουν την κλιματική κρίση και τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες. Κατ’ αρχήν, οι εξορύξεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν σεισμικές δονήσεις, που μπορούν να πυροδοτήσουν νέους σεισμούς. 

Αλλά εκτός από αυτό, οι πλατφόρμες εξορύξεων σε περιπτώσεις μεγάλων σεισμών (ή άλλων ατυχημάτων) μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες οικολογικές καταστροφές. Μόλις τον Ιούλιο του ’21 είχαμε τη φωτιά πάνω στη θάλασσα που προκλήθηκε από ατύχημα σε αγωγό αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Αλλά ούτε εκεί σταματάει η καταστροφική πολιτική των δύο κυβερνήσεων. Στη σεισμογενή αυτή περιοχή σχεδιάζονται εξορύξεις χρυσού και άλλων ορυκτών μετάλλων. Οι υπαίθριες δεξαμενές με τα τοξικά απόβλητα, σε περιπτώσεις σεισμών, πλημμύρων ή άλλων ατυχημάτων, σχεδόν πάντα παρουσιάζουν διαρροές και το περιεχόμενό τους ρυπαίνει τεράστιες εκτάσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη διαρροή κυανίου στο Δούναβη από εξόρυξη χρυσού στην Ρουμανία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το Τσερνόμπιλ», αλλά και την πρόσφατη διαρροή κυανίου στον Ευφράτη στην Τουρκία. 
Για να συμπληρώσει την εικόνα, η τουρκική κυβέρνηση χτίζει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου, δίπλα στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει έμμεσα την κατασκευή νέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, με δεσμεύσεις για μακροχρόνια απορρόφηση της παραγωγής της. Ας θυμηθούμε πως το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα προκλήθηκε από σεισμό.

Δεν μένουμε άφωνοι

Για όλους αυτούς τους λόγους, στεκόμαστε κάθετα απέναντι στις εξορύξεις και σε κάθε περιβαλλοντοκτόνα πολιτική. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον τουρκικό λαό, στον αγώνα του για επιβίωση αυτή τη στιγμή, αλλά και γενικά στους αγώνες του ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και τον πόλεμο. Χτίζουμε κοινό μέτωπο με τα κινήματα της Τουρκίας και της Κύπρου, ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων μας, για μια ειρηνική και οικολογική ζωή. Δεν μένουμε άφωνοι, διεκδικούμε μια κοινή ζωή αξιοπρέπειας!

Έπειτα από επαφή με κινήματα της Τουρκίας και με τον Ιατρικό Σύλλογο η Πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο» δημοσιοποιεί λίστα με υλικά για τα οποία υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή:
 

 1. Νάρθηκες ακινητοποίησης για χέρια – πόδια
 2. Αερονάρθηκες
 3. Απλό σετ ραμμάτων, ράμματα προπυλενίου 3-0, 4-0, 5-0 
 4. Αντισηπτικές γάζες- αλοιφές 
 5. Αντισηπτικά και απολυμαντικά 
 6. Επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών (ελαστικοί και γάζες) 
 7. Νυστέρια 
 8. Σύριγγες – φλεβοκαθετήρες 
 9. Μάσκες προσώπου 
 10. Βελόνες – νήματα  
 11. Σεντόνια
 12. Αυχενικά κολάρα 
 13. Φακοί – μπαταρίες 
 14. Ψαλίδια 
 15. Θερμοφόρες 
 16. Παγοκύστες
 17. Ελαστικοί επίδεσμοι 5 cm

Για τη συλλογή και αποστολή των επικοινωνήστε είτε στην σελίδα της Πρωτοβουλίας στο facebook https://www.facebook.com/noextractionsnowar είτε στο e-mail [email protected] είτε στα τηλέφωνα 6977270790 για Αθήνα και 6932714175 για Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για «τρεις αγνοούμενους αγωνιστές» στην Τουρκία
Η συλλογικότητα «Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση» προχώρησε την Τετάρτη (22/02) στην καταγγελία πως «αγνοούνται στην Τουρκία τρεις αγωνιστές από την Ελλάδα» απαιτώντας «την άμεση γνωστοποίηση του...
Καταγγελία για «τρεις αγνοούμενους αγωνιστές» στην Τουρκία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικογενειακή υπόθεση ο εθελοντισμός στα χαλάσματα της Τουρκίας
Μπάμπης και Γιώργος Ασλανίδης μοιράζονται την εμπειρία τους, αλλά και τα συναισθήματα για τη μεταξύ τους συνεργασία, αφηγούμενοι στιγμές που τους σημάδεψαν κατά την αποστολή τους στη γειτονική χώρα. 
Οικογενειακή υπόθεση ο εθελοντισμός στα χαλάσματα της Τουρκίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση βοήθειας για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία
Η PASSPORT(Police Activists for Solidary Societies against POverty and Racist Threat), με αφορμή τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία προχωρά σε συγκέντρωση υλικών και χρημάτων.
Συγκέντρωση βοήθειας για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες ντροπής με πεταμένα ρούχα για σεισμόπληκτους
Στην καταγγελία της Ρ. Δούρου για «σκουπιδότοπο» ο Γ. Πατούλης λέει ότι ήταν σε κακή κατάσταση και εξαπέλυσε χυδαία επίθεση σε «επαγγελματίες αλληλέγγυους».
Εικόνες ντροπής με πεταμένα ρούχα για σεισμόπληκτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαρτυρίες από τα χαλάσματα
Σχεδόν δύο εβδομάδες από τον καταστροφικό σεισμό ο απολογισμός είναι τραγικός. Οι ιστορίες των διασωστών είναι συγκλονιστικές.
Μαρτυρίες από τα χαλάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βοήθεια σε Τουρκία-Συρία από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά
Η πρώτη αποστολή για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία αναχώρησε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, ενώ συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.
Βοήθεια σε Τουρκία-Συρία από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας