Τη δική τους μάχη μαζί με άλλα σωστικά συνεργεία, κατοίκους και συγγενείς εγκλωβισμένων δίνουν τα στελέχη της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, εν μέσω αγωνίας για την μεγάλη καταστροφή.
Μέχρι στιγμής το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έχει ανασύρει ζωντανά τέσσερα άτομα, όμως και άλλα τρία που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.
Σήμερα το πρωί ανέσυραν ζωντανό ένα ακόμα παιδί, περίπου 15 ετών, από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι της Τουρκίας τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασώσει μέχρι στιγμής στους τέσσερις, ενώ και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχωρεί αυτή την ώρα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες.
Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.
Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία, αναχωρεί με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από 15 μέλη της Β' ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το C-130 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, καθώς μετά την απογείωσή του από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή βλάβη με αποτέλεσμα η αναχώρηση να καθυστερήσει περίπου μία ώρα.
Την ομάδα συνοδεύουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.
Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.
Παράλληλες ιστορίες στη σκιά της τραγωδίας
Ένας από τους διασώστες της 7χρονης στη Χατάι είναι γιος του πυροσβέστη που έβγαλε ζωντανό τον 11χρονο Ανδρέα από τα ερείπια στον σεισμό του Αιγίου.
Ο πατέρας του διασώστη είχε γίνει γνωστός το 1995, σώζοντας, από τα χαλάσματα κτιρίου που είχε πέσει από τον σεισμό στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο.
Πρόκειται για τον πυραγό Κώστα Νίκα, τον αξιωματικό- επιστήμονα της ελληνικής αποστολής, πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στην κατάρρευση κτιρίων από φυσικές καταστροφές, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της ομάδας, μελετώντας τους χώρους και δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι του, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ζωή και των ανθρώπων που εντοπίζονται στα χαλάσματα.
Η είδηση «διέρρευσε» από την ανάρτηση ενός άλλου μέλους της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, ο οποίος έγραψε με συγκίνηση και καμάρι για την προσφορά του συναδέλφου και φίλου του, θυμίζοντας την ηρωική πράξη του πατέρα του, Παναγιώτη Μίχα, το !995 στο Αίγιο.
«Ο Τάκης θα καμαρώνει το γιό του από ψηλά», λένε πυροσβέστες που ήξεραν καλά τον πατέρα του Κώστα Νίκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας πριν από λίγα χρόνια, όταν ήταν Διευθυντής της Περιφέρειας Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας