• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικυρώθηκε και επισήμως το προαναγγελθέν... λουκέτο

 • A-
 • A+
Ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του ενεργειακού τομέα των ΕΛΤΑ έπειτα από τρία χρόνια απαξίωσης από τις διοικήσεις του επιτελικού κράτους ● Τρίβουν τα χέρια τους οι ανταγωνιστές.
Διακόπτουν οριστικά τις δραστηριότητές τους στον τομέα της Ενέργειας τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) τον ερχόμενο Μάιο. Ο κρατικός φορέας, που θα μπορούσε να παίξει ρόλο εξισορρόπησης στην «καυτή» αγορά του ηλεκτρισμού, καλεί τους πελάτες του να βρουν άλλον προμηθευτή, ύστερα από τρία χρόνια συνεχούς απαξίωσης προς όφελος του... ανταγωνισμού των ιδιωτών.

Τη διακοπή της λειτουργίας για την ΕΛΤΑ-Ενέργεια ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση του φορέα πριν από λίγες μέρες, απευθυνόμενη προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ).

Η «Εφ.Συν.» είχε ασχοληθεί αναλυτικά με την προδιαγεγραμμένη αποχώρηση της ΕΛΤΑ-Ενέργεια τον περασμένο Νοέμβριο, στη σκιά των σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει (Πάτσης, αναθέσεις εκατομμυρίων) και οδήγησαν στην απομάκρυνση της διοίκησης Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου και την αποστασιοποίηση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη που είχε ώς τότε τον πρώτο λόγο.

Προσωρινή διοίκηση

Ακολούθησε η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης από το Υπερταμείο, που δεν έδωσε σημεία αλλαγής πορείας και πρόσφατα απομακρύνθηκε για να τοποθετηθεί νέα. «Η ατελείωτη “αιμορραγία” των ΕΛΤΑ» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 9.11.2022 και περιέγραφε την πορεία της υπηρεσίας «ΕΛΤΑ-Ενέργεια» προς την εξαφάνιση, την ώρα που πλήθος εταιρειών εξασφαλίζουν τεράστια υπερκέρδη στη συγκεκριμένη αγορά:

● Τα ΕΛΤΑ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πάροχος ηλεκτρισμού το 2017. Με ένα δίκτυο γραφείων, πρακτόρων και διανομέων που φθάνει ώς το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, τα ΕΛΤΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να μπουν δυναμικά στην αγορά που απελευθερωνόταν βιαίως. Η πορεία δεν υπήρξε ομαλή, αλλά η τότε κυβέρνηση έδειχνε πως ήθελε να κρατήσει έναν κρατικό φορέα στο παιχνίδι την ώρα που οι δανειστές πίεζαν για περιορισμό της ΔΕΗ.

● Οταν ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ψήφισε στο τέλος του 2020 για τη «διάσωση» των ΕΛΤΑ, ενισχύοντας τον φορέα με 300 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Νωρίτερα, όμως, η τότε διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσιζε να βγει από την αγορά ενέργειας.

● Για την έξοδο αυτή, όμως, ο μόνος που εργάστηκε και εισέπραξε κέρδη ήταν οι εταιρείες συμβούλων. Αρχικά η PricewaterhouseCoopers (PWC) διαπιστώνει αρνητικό αποτέλεσμα και απουσία των προϋποθέσεων για την επιβίωση των ΕΛΤΑ στην αγορά ενέργειας. Δικηγορική εταιρεία γνωμοδοτεί και ξαναγνωμοδοτεί ότι δεν μπορεί να γίνει απόσχιση του κλάδου, ενώ θα είναι δυσχερής και η πώληση του πελατολογίου.

Το πελατολόγιο

Ξανά η PWC αναλαμβάνει να κάνει αποτίμηση του πελατολογίου και να οργανώσει την πώλησή του. Αλλη εταιρεία ορκωτών λογιστών (PKF) εκτιμά ότι η άμεση διακοπή της δραστηριότητας θα προκαλούσε ζημία 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η συμβουλευτική KPMG αποφαίνεται ότι δεν θα είναι βέβαιη η εύρεση επενδυτή για να γίνει πώληση της δραστηριότητας.

● Από το φθινόπωρο του 2021 ξεκινά η απογείωση για τις τιμές του ηλεκτρισμού με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα κέρδη αυξάνονται και το σχέδιο πώλησης της ΕΛΤΑ-Ενέργεια «παγώνει». Ακολουθεί όμως η άλλη «μεγάλη επιτυχία» τής τότε διοίκησης, με την κυβερνοεπίθεση από χάκερ τον Μάρτιο του 2022, την ώρα που ξεσπά η ουκρανική κρίση.

● Η κυβερνοεπίθεση διαλύει το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ και χάνονται όλα τα δεδομένα των πελατών και των τιμολογήσεων στον κλάδο Ενέργειας. Τον Ιούνιο του 2022, η διοίκηση αποφασίζει να διακόψει την ενεργειακή δραστηριότητα τον Δεκέμβριο. Είναι ακριβώς η στιγμή που «καταργείται» η ρήτρα και με το νέο σύστημα τα υπερκέρδη περνούν στις εταιρείες προμήθειας. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα φορολογήσει αυτά τα υπερκέρδη τα οποία στο μεταξύ συσσωρεύονται. Ομως, η ΕΛΤΑ-Ενέργεια χάνει και αυτό το τρένο…

● Λίγο πριν από την αποχώρησή της η διοίκηση Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου πληρώνει ακόμη 25.000 ευρώ σε δικηγορική εταιρεία για να λάβει γνωμοδότηση ότι δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία και παράβαση καθήκοντος λόγω των χειρισμών της στο θέμα τής ΕΛΤΑ-Ενέργεια. Πληρώνει επίσης χιλιάδες ευρώ από εκκρεμούσες οφειλές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα οποία περιλαμβάνονται και προσαυξήσεις λόγω καθυστερημένης καταβολής.

● Το πελατολόγιο έχει ήδη γίνει «φύλλο και φτερό» καθώς η διοίκηση δεν ασχολείται καν με τη διαμόρφωση των τιμών βάσει του ανταγωνισμού, ενώ έχουν καταργηθεί οι ρήτρες πρόωρης αποχώρησης. Επέρχεται έτσι μοιραία η ανακοίνωση της διακοπής δραστηριότητας και οι εναπομείναντες πελάτες θα πρέπει να έχουν συμβληθεί με νέο πάροχο ενέργειας μέχρι τις 8 Μαΐου 2023. Το επιτελικό κράτος στα καλύτερά του...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ατελείωτη «αιμορραγία» των ΕΛΤΑ
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ, που αποπέμφθηκε πρόσφατα, είχε αποφασίσει από το 2020 να βγάλει την επιχείρηση από την αγορά ενέργειας. Εκτοτε τα ΕΛΤΑ δαπανούν ποσά σε συμβούλους κι εταιρείες και πληρώνουν πρόστιμα
Η ατελείωτη «αιμορραγία» των ΕΛΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκρέκας: Στα ίδια επίπεδα και τον Μάρτιο η επιδότηση για το ρεύμα
Δεν αλλάζει ούτε αυτόν τον μήνα κάτι στην τιμή του μηνιαίου πακέτου στήριξης για τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπ. Ενέργειας.
Σκρέκας: Στα ίδια επίπεδα και τον Μάρτιο η επιδότηση για το ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με καθυστέρηση αποπέμφθηκε από τα ΕΛΤΑ η «πολυέξοδη διευθύντρια»
Δύο μέρες μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» ότι ανώτατη διευθύντρια των Ελληνικών Ταχυδρομείων χρέωνε, επί μήνες, χιλιάδες ευρώ ως «έξοδα υποδοχής» η διοίκηση προχώρησε στην αποπομπή της, μέσω εξωδίκου.
Με καθυστέρηση αποπέμφθηκε από τα ΕΛΤΑ η «πολυέξοδη διευθύντρια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος πληρώνει το... μαλλί στα ΕΛΤΑ
Χιλιάδες ευρώ σε ταβέρνες, μπαρ, μεζεδοπωλεία, ακόμα και σε... κομμωτήριο της Θεσσαλονίκης δαπανά περιφερειακή διευθύντρια μηνιαίως, καταχωρίζοντάς τα ως «έξοδα υποδοχής-φιλοξενίας».
Ποιος πληρώνει το... μαλλί στα ΕΛΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιωπή για το ψηφιακό φιάσκο στα ΕΛΤΑ
Τα ΕΛΤΑ έχουν μείνει με τα περισσότερα υπολογιστικά συστήματά τους μπλοκαρισμένα από το βράδυ της Κυριακής εξαιτίας επίθεσης που δέχτηκαν από άγνωστους «χάκερ».
Σιωπή για το ψηφιακό φιάσκο στα ΕΛΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρατικές ενισχύσεις 249 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΛΤΑ
Ερευνα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 249 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μέσα στο 2020 ανακοίνωσε πως ξεκίνησε η Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρατικές ενισχύσεις 249 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΛΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας