• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  7 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.0°C
  5 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.7°C
  6 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  5 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  4 BF
  50%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  2 BF
  79%
Photo 162723770 © Adam Melnyk | Dreamstime.com

Ο ΟΚΑΝΑ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι επιχειρήσεις - σκούπα της Αστυνομίας

 • A-
 • A+

Προβληματισμούς και ερωτήματα προς πάσα κατεύθυνση απευθύνει το Σωματείο Υποστήριξης 18 Άνω, με αφορμή την επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις «πιάτσες» ναρκωτικών της Αθήνας, τη σχετική ανάρτηση της ΠτΔ στα social media και την απουσία κάθε αναφοράς σε οποιονδήποτε άλλο οργανισμό που ασχολείται με εξαρτημένα άτομα, πλην του ΟΚΑΝΑ.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης 18 Άνω

Η επίσκεψη της προέδρου της  Δημοκρατίας στις «πιάτσες» του κέντρου της Αθήνας και οι γραπτές εντυπώσεις της στο facebook γεννούν πολλά ερωτηματικά.

 1. Παρουσιάζει το πρόβλημα των ναρκωτικών ως πρόβλημα που αφορά τα άτομα, τις «ανώνυμες σκιές», απενοχοποιώντας το κοινωνικό σύστημα, για τον ρόλο του στην εγκατάσταση και την αναπαραγωγή της εξάρτησης, ως έκφραση της κρίσης στην οποία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά η κοινωνία, η οικογένεια, ο πολιτισμός.
 2. Παρουσιάζει την περιθωριοποίηση των εξαρτημένων ατόμων ως περίπου φυσικό και αναπόφευκτο γεγονός, που μπορεί μόνο «να συγκλονίζει» τους ευαίσθητους ανθρώπους, συγκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τον ρόλο των κοινωνικών συντελεστών και των μηχανισμών καταστολής, που ωθούν όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 3. Δηλώνει ότι είμαστε «ανήμποροι» να βοηθήσουμε και ότι βοήθεια μπορεί να δώσει μόνο ο ΟΚΑΝΑ με τις υπηρεσίες του. Τα ίδια, περίπου, είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό, όταν επισκέφθηκε μια μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Είναι, όμως, γνωστό ότι ο ΟΚΑΝΑ παρέχει υπηρεσίες, μόνο στο πλαίσιο της «μείωσης της βλάβης» και όχι της θεραπείας απεξάρτησης. Οι υπηρεσίες αυτές είναι, χωρίς αμφιβολία, αναγκαίες, αφού βοηθούν τα εξαρτημένα άτομα να κρατηθούν στη ζωή. Λειτουργούν, όμως, στο πνεύμα της συντήρησης της εξάρτησης, ως τρόπου ζωής. Αντίθετα, τα στεγνά προγράμματα, στα οποία δεν κάνει καμία αναφορά η πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποβλέπουν στη ριζική αλλαγή του εξαρτημένου ατόμου και του τρόπου ζωής του και στην ισότιμη επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στα προγράμματα του 18 Άνω, ούτε στο ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές κοινότητες; Μήπως ο στόχος εξαρχής ήταν η προβολή του ΟΚΑΝΑ και η προώθηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής «μείωσης της βλάβης», ως μόνης εναλλακτικής στα ναρκωτικά και την εξάρτηση; Μήπως έτσι επιχειρείται να δικαιολογηθούν και να γίνουν ανεκτά τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και των διαρκών περικοπών στα δημόσια και δωρεάν προγράμματα του 18 Άνω; Μήπως, τελικά, όλα υποτάσσονται στις ανάγκες της βιοπολιτικής, που έχει ανάγκη τα ναρκωτικά, ως μέσον κοινωνικού ελέγχου των πιο ανήσυχων κομματιών της νεολαίας;
 4. Η επίσκεψη αυτή προετοιμάστηκε από μια εκτεταμένη επιχείρηση - σκούπα της Αστυνομίας στα στενά και τις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας. Αλλά και αφού ολοκληρώθηκε η επίσκεψη και γράφτηκαν οι εντυπώσεις, το πογκρόμ των εξαρτημένων ατόμων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες. Μήπως, λοιπόν, η επίσκεψη αυτή λειτούργησε ως αρωγός στον Δήμαρχο της Αθήνας και στην επιχείρηση «εξευγενισμού» (gentrification) του κέντρου της πόλης, εκκαθάρισης του από τα κοινωνικά σκουπίδια, τους περιθωριοποιημένους τοξικομανείς, άστεγους, πρόσφυγες και άλλους φτωχοδιάβολους, για να βρουν χώρο οι νέοι περίπατοι και τα νέα ξενοδοχεία για τους τουρίστες, που ονειρεύεται να προσελκύσει ο Μπακογιάννης;

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 Άνω και τα μέλη τους που δίνουν «καθαροί» τη μάχη για την ισότιμη επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, παρά τα εμπόδια, θεσμικά και άλλα, που συναντούν στο δρόμο τους, απευθύνονται στα εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται ακόμα στις πιάτσες και λένε, μέσα από τη δική τους προσωπική εμπειρία, ότι μπορούν να κόψουν τα ναρκωτικά και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, αρκεί να πάρουν την απόφαση και να ενταχθούν σε ένα στεγνό, θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Έτσι θα αρχίσουν να κάνουν όνειρα, σαν μαχητές της ζωής.

                                                                                                                                           4-2-2023

                                                              ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 18 ΑΝΩ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΑΑ: «Στη φυλακή οι μεγιστάνες του ναρκεμπορίου, όχι τα θύματά τους»
«Η τοξικοεξάρτηση, εκτός από φόντο για τις φωτογραφίες της προέδρου της δημοκρατίας, είναι και αποτέλεσμα των πολιτικών που στηρίζει», αναφέρει η δημοτική παράταξη.
ΑΑΑ: «Στη φυλακή οι μεγιστάνες του ναρκεμπορίου, όχι τα θύματά τους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
Ομόφωνο ψήφισμα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ, επικρίνοντας παράλληλα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πόρισμα σας διαψεύδει, κ. υπουργέ
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Βασ. Κικίλιας για να στηρίξει τις επιλογές του στο ΚΕΘΕΑ και αναφέρεται σε διαλεύκανση σχετικών καταγγελιών.
Το πόρισμα σας διαψεύδει, κ. υπουργέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στηρίζουν το έργο του ΚΕΘΕΑ, ζητούν συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα επιδιώξουν οι εκπρόσωποι των συλλογών οικογενειών του ΚΕΘΕΑ από όλη την Ελλάδα την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει ακόμα κατανοήσει την κρισιμότητα...
Στηρίζουν το έργο του ΚΕΘΕΑ, ζητούν συνάντηση με τον Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα πολλά πρόσωπα της εξάρτησης
Το ΚΕΘΕΑ αποκαλύπτει ότι αντίστοιχα αυξάνεται ο αριθμός των νέων που ζητούν βοήθεια λόγω χρήσης καναβης και η τάση των εξαρτημένων από τα οπιοειδή. Επίσης 1 στους 5 είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Τα πολλά πρόσωπα της εξάρτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας