• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.7°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μηταράκης απαντά στον Κούλογλου κατηγορώντας την «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Ανακρίβειες στην απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.».

Ανορθόδοξα και με καθυστέρηση επέλεξε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να απαντήσει αναλυτικά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιο Κούλογλου για την επιστολή που έστειλε στις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, ζητώντας να διερευνήσουν αναθέσεις έργων με προκλητικό κόστος και άλλες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου.

Η επιστολή του ευρωβουλευτή στάλθηκε στις 31 Ιανουαρίου προς τη γενική εισαγγελέα της Ε.Ε., προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, και προς τη Europol. H «Eφ.Συν.» αναφέρθηκε την επομένη στην επιστολή, συνοψίζοντας το περιεχόμενό της, ενώ συμπεριέλαβε στο ρεπορτάζ την ολιγόλογη απάντηση του κ. Μηταράκη στο twitter («Κούλογλου εναντίον Μηταράκη», 1/2/2022).

Προκαλεί λοιπόν αίσθηση ότι χθες, δύο ημέρες μετά την επιστολή και μία μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», το υπουργείο έβγαλε μακροσκελή ανακοίνωση με τίτλο «Απάντηση Υπουργείου Μετανάστευσης σε δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”», που ξεκινά ως εξής: «Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδας των Συντακτών, που απλά αναμασά την επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου».

Είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο δεν απαντά απευθείας στον ευρωβουλευτή, αλλά σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το οποίο βέβαια δεν «αναμασά», αλλά ενημερώνει. Η ανακοίνωση του υπουργείου επιχειρεί να απαντήσει για κάθε μία από τις υποθέσεις τη διερεύνηση των οποίων ζητά ο ευρωβουλευτής. Θα φανεί αν οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρήσουν ικανοποιητικές τις εξηγήσεις αυτές.

Προκαλεί αίσθηση ότι το υπουργείο δεν απαντά στο αίτημα του ευρωβουλευτή προς τις ευρωπαϊκές αρχές να καλέσουν τον κ. Μηταράκη να τεκμηριώσει τις καταγγελίες που συνδέουν με παράνομα δίκτυα διακίνησης προσφύγων υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσους κατακρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης στα σύνορα. Ο λαλίστατος στο ζήτημα αυτό υπουργός φαίνεται ότι καταπίνει τη γλώσσα του. Προκαλεί επίσης αίσθηση ότι το υπουργείο αναφέρει ψευδώς πως η «Εφ.Συν.» παραλείπει από το ρεπορτάζ την καταγγελία για στενό συνεργάτη του υπουργού και μετέπειτα μετακλητό του υπουργείου, ο οποίος ζήτησε και πήρε επίδομα «απορίας» από τον δήμο κατοικίας του.

«Πιθανόν από αίσθημα ενοχής, καθώς ο εν λόγω υπάλληλος έχει ήδη υποβάλει μήνυση στην Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνει το υπουργείο. Αλλά το ρεπορτάζ αναφερόταν σε «στενό συνεργάτη του [υπουργού] και μετακλητό υπάλληλο, ο οποίος μάλιστα ζήτησε πρόσφατα “επίδομα απορίας” από τον δήμο της κατοικίας του». Καμία παράλειψη, καμία ενοχή. Καλό θα ήταν να μην καταφεύγει σε τέτοιες ανακρίβειες το υπουργείο, ιδίως όταν προσπαθεί ανεπιτυχώς να καταλογίσει ανακρίβειες στον Τύπο.

H απάντηση του υπουργείου έχει ως εξής:

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδας των Συντακτών, που απλά αναμασά την επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου.

Απάντηση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδας των Συντακτών, που απλά αναμασά την επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου.

Πρώτον, η κατασκευή των δομών Μαλακάσας το 2020 (όχι περίφραξη όπως γράφει η ΕφΣυν) και της δομής Σιντικής έγιναν με απολύτως νόμιμη διαδικασία (νόμος ΣΥΡΙΖΑ, άρθρο 96 του ν. 4368/2016, τον οποίον η Κυβέρνηση ΝΔ κατήργησε το 2021, μην επιτρέποντας πλέον απευθείας αναθέσεις στο μεταναστευτικό) και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (άρθρο 32.2.γ ν.4412/2016) μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020. Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαδικασία έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά, στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου έτους 2020, χωρίς παρατηρήσεις, καθώς και από ορκωτούς ελεγκτές. Ομοίως το έργο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την εκτέλεση της σύμβασης κατασκευής παρακολουθούν υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, κατά την πάγια διαδικασία (επιβλέποντες μηχανικοί, επιτροπές αφανών εργασιών, προσωρινής παραλαβής, οριστικής παραλαβής).

Δεύτερον, η αναφερόμενη σύμβαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών ασφαλείας υπηρεσιών της Υπηρεσίας Ασύλου, το 2020, έγινε από την Υπηρεσία Ασύλου, για άμεση ανάληψη υπηρεσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων συμφόρησης την περίοδο της έξαρσης του COVID-19. Το ζήτημα της συμφόρησης των Υπηρεσιών Ασύλου, έχει αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς πλέον με την χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών έχουν αποσυμφορηθεί οι υπηρεσίες. Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, έχει συνάψει πολυετείς συμφωνίες - πλαίσιο για την κάλυψη αναγκών φύλαξης και διαχείρισης πληθυσμού, τις οποίες έχει παρουσιάσει ο κος Μηταράκης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Διαδικασία που ουδέποτε ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τρίτον, είναι ψευδές ότι δόθηκαν 4.000 Ευρώ το μήνα για «απομαγνητοφώνηση ομιλιών και συνεντεύξεων του υπουργού». Ενώ η αναφερόμενη σύμβαση είχε συμβατική αξία 24.800€ με πρόβλεψη για πληρωμή δαπανών απολογιστικά, τελικά, αναλώθηκαν καθ' όλο το διάστημα της σύμβασης το ποσό των 6.782 €. Λόγω της περαιτέρω στελέχωσης του Γραφείου Ενημέρωσης & Επικοινωνίας δεν κατέστη απαραίτητη η υπογραφή νέας τέτοιας σύμβασης από το 2021 έως σήμερα.

Τέταρτον, είναι ψευδές ότι αγοράστηκαν μάσκες για τον κορονοϊό «σε τριπλάσια τιμή από αυτήν της αγοράς». Η πραγματικότητα είναι ότι η Υπηρεσία Ασύλου προμηθεύτηκε 10.000 υφασμάτινες μάσκες, με χρήση ευρωπαϊκών πόρων και έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μάσκες είχαν ειδικές προδιαγραφές για να καλυφθούν οι ανάγκες δημοσιότητας του έργου. Να σημειωθεί ότι με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου, καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες και για το προσωπικό και για τους αιτούντες άσυλο μέσω δωρεών από πλήθος φορέων. Τέλος, σημαντικό είναι πως το Υπουργείο αντιμετώπισε –επιτυχημένα – όλη την κρίση του COVID-19, παρά τις «Κασσάνδρες» που προμήνυαν καταστροφή.

Πέμπτο, είναι ψευδές ότι δόθηκαν με απευθείας ανάθεση ύψους 280 χιλιάδων ευρώ ενημερωτικής εκστρατείας σε Αφγανούς πολίτες. Διεξήχθη η προβλεπόμενη διαδικασία βάσει των άρ. 118 & 328 του ν. 4412/2016 ύψους 59.300€ πλέον ΦΠΑ. Παράλληλα, η Ελλάδα ήδη συμμετέχει και σε άλλα αντίστοιχα τέτοια projects σε συνεργασία με άλλα κράτη – μέλη και τον ICMPD με απευθείας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με σκοπό την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την ανάδειξη των κινδύνων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

Έκτο, δεν είναι εν γνώση του Υπουργείου καμία δικαστική εκκρεμότητα για υπόθεση διαφθοράς, που να εμπλέκει συνεργάτη του υπουργού όταν ήταν υφυπουργός Εργασίας και εν πάση περίπτωση δεν αναφέρθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του κ. Μηταράκη.

Έβδομο, αναφορικά με καταγγελίες για κύκλωμα καταγραφής Πακιστανών στην υπηρεσία Ασύλου Αττικής κατά προτεραιότητα μέσω φερόμενων ως πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, έχει διαταχθεί σχετική έρευνα. Όμως, το Υπουργείο σε κάθε περίπτωση έχει καταργήσει οριστικά εδώ και καιρό την εν λόγω διαδικασία, καθώς πλέον οι καταγραφές γίνονται αποκλειστικά με ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Τονίζεται επίσης ότι για τους αιτούντες άσυλο από τις εν λόγω καταγγελίες, δεν έχει προκύψει καμία προνομιακή μεταχείριση στην ουσία της απόφασης ασύλου, καθώς απλώς εξετάστηκε το αίτημά τους λίγους μήνες συντομότερα.

Όγδοο, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/12/2022, πραγματοποιήθηκε βάσει ανοικτής πρόσκλησης της Διαχειριστικής Αρχής προς κάθε τύπου παρόχους (Δήμοι, ΝΠΔΔ, ΜΚΟ, Ιδιωτικός τομέας) με προκαθορισμένες τιμές μονάδας ανά τύπο και ανά περιφέρεια. Υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές για την εκτέλεση του προγράμματος. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις έγιναν δεκτές από την Διαχειριστική Αρχή, και κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία επιλεκτική συμπεριφορά από πλευράς Υπουργείου προς οποιονδήποτε πάροχο.

Σημειωτέον πως το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών δεν αναπαράγει, ενώ το αναφέρει ο κ. Κούλογλου, το: «Νοέμβριος 2022: Εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο υπάλληλος, που είχε οριστεί επιβλέπων του έργου της κατασκευής δομής στην Μαλακάσα, στενός συνεργάτης του Υπουργού Μετανάστευσης και πρώην ιδιαίτερός του στο βουλευτικό γραφείο, έκανε αίτηση στο δήμο κατοικίας του και πήρε επίδομα «απορίας»».

Πιθανόν από αίσθημα ενοχής, καθώς ο εν λόγω υπάλληλος έχει ήδη υποβάλει μήνυση στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Επ΄ ευκαιρία, ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Κούλογλου ότι δεν υπήρξε ποτέ «η μικρή Μαρία», όπως αποκάλυψε ο κος. Μηταράκης στην Βουλή των Ελλήνων στις 30 Αυγούστου 2022.

Όπως του είπαν χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καιρός να ζητήσει συγνώμη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κούλογλου εναντίον Μηταράκη
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου σήκωσε το γάντι της επίθεσης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη εναντίον όσων αποκαλύπτουν και κατακρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης στα...
Κούλογλου εναντίον Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιγή για το κύκλωμα στην Υπηρεσία Ασύλου
Το δημοσίευμα του weresolomon.gr επισημαίνει έντονα ερωτήματα για τον ρόλο της διοίκησης του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής στη δράση του κυκλώματος.
Σιγή για το κύκλωμα στην Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
Επί των ημερών του κ. Κλιάρη, αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος.
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
Τους αναθέτουν τη βρώμικη δουλειά να οδηγούν τις βάρκες που επιστρέφουν τα θύματα στην τουρκική όχθη ή συχνά μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν για να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανηγύρισαν τη λήξη της εμπλοκής του στρατού στο προσφυγικό
Εκδήλωση με αφορμή τη λήξη της εμπλοκής του στρατού στη διαχείριση του προσφυγικού στο τέλος του 2021 διοργάνωσαν Νότης Μηταράκης και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πανηγύρισαν τη λήξη της εμπλοκής του στρατού στο προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης
Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνει για ένα έτος τη θητεία των μετακλητών υπαλλήλων και διευθυντών του υπουργείου, η οποία έληγε στο τέλος του 2020.
Διαμαρτυρία εργαζομένων στο υπουργείο Μετανάστευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας