• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.5°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 20.4°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.1°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμαρτυρίες για τον θόρυβο που φτάνει από τις υπόγειες σήραγγες μέσα στα σπίτια

 • A-
 • A+

Για έντονο και ενοχλητικό θόρυβο από το υπόγειο μετρό στη νεότευκτη επέκταση προς Πειραιά διαμαρτύρονται εδώ και μήνες δεκάδες κάτοικοι από περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στους σταθμούς «Νίκαια» και «Μανιάτικα» και ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη αποφάσισε να ζητήσει επίσημα απαντήσεις από την Αττικό Μετρό.

Ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης κοινοποιεί την επιστολή του στους υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών και Ανάπτυξης-Επενδύσεων Κ. Καραμανλή και Αδ. Γεωργιάδη και την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τονίζοντας ότι τα προβλήματα δεν εμφανίστηκαν τώρα αλλά εδώ και αρκετό καιρό. Οπως σημειώνει, οι κάτοικοι συγκεκριμένων δρόμων διαμαρτύρονται για θόρυβο που εισχωρεί στα σπίτια τους μεταφερόμενος τόσο μέσω του εδάφους όσο και μέσω αέρος. Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει το παράδοξο αυτό πρόβλημα ως «μη συμβατό με το τεράστιο έργο κοινής ωφέλειας όπως το Μετρό» και ζητά γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση διότι έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα των κατοίκων.

Πάντως, το πρόβλημα του θορύβου που καταφέρνει να φτάσει από τις υπόγειες σήραγγες μέσα στα σπίτια των κατοίκων εντοπίζεται στην περιοχή πολύ καιρό πριν γίνουν τα πανηγυρικά εγκαίνια της επέκτασης, στις 10 Οκτωβρίου 2022. Υπάρχει κάτοικος από την οδό Πέντε Πηγαδιών (400 μέτρα από τη στάση «Μανιάτικα») που απευθύνθηκε πρώτη φορά στην Αττικό Μετρό τον Οκτώβριο του 2017, όταν γίνονταν ακόμη εργασίες διάνοιξης. Τότε η εταιρεία απάντησε ότι το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά «στην παρειά της σήραγγας» και ο θόρυβος ενδεχομένως προερχόταν από τα τρενάκια που μετέφεραν τα υλικά εκσκαφής, ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όταν ξεκινήσει η μόνιμη λειτουργία διότι οι σιδηροτροχιές και τα τρένα «είναι τελευταίας τεχνολογίας και δεν μεταδίδουν θορύβους στην επιφάνεια». Δυστυχώς, οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας δεν επιβεβαιώνονται.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, και ενώ γίνονται εντατικά τα δοκιμαστικά δρομολόγια, ο ίδιος κάτοικος επανέρχεται διαμαρτυρόμενος για θόρυβο «έντονο, επαναλαμβανόμενο και πολύ ενοχλητικό». Δύο μήνες αργότερα, διαμαρτύρεται και πάλι κοινοποιώντας τα παράπονα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Ο συρμός διέρχεται υπογείως και εμείς τον βιώνουμε σαν υπέργειο», σημειώνει και προσθέτει παρακάτω με πικρό χιούμορ: «Η μόνη μέρα που δεν ακούσαμε τον συρμό ήταν κατά τη διάρκεια της απεργίας», αναφερόμενος στην 9η Νοεμβρίου 2022.

Με τα δοκιμαστικά δρομολόγια τον Σεπτέμβριο τα παράπονα πυκνώνουν από κατοίκους σε διάφορους δρόμους (Εφέσου, Κύπρου, Αιτωλικού, Αμερικανίδων Κυριών) που βρίσκονται ανάμεσα στους σταθμούς «Νίκαια» και «Μανιάτικα». «Μας καταδικάσατε σε μόνιμη αϋπνία και ταραχή στο ίδιο μας το σπίτι», γράφει χαρακτηριστικά κάτοικος.

Αποδέκτες παραπόνων έγιναν και άλλοι συγκοινωνιακοί φορείς (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ) οι οποίοι παρέπεμπαν τα αιτήματα στην Αττικό Μετρό. «Ακούμε το μετρό συνέχεια λες και περνά μέσα από το σπίτι μας[...] εκτός από τον ύπνο είναι και σπαστικό να ακούμε αυτό το βουητό» γράφει κάτοικος.

Αλλοι ηχογραφούν τον θόρυβο με το κινητό και προσπαθούν να το στείλουν στην Αττικό Μετρό, ενώ η εταιρεία απαντά λέγοντας ότι ήρθαν υπάλληλοι που δεν άκουσαν τίποτε.

Σε άλλα παράπονα η εταιρεία υπόσχεται να επανέλθει με μετρήσεις θορύβου από εξειδικευμένα συνεργεία εκ μέρους της Αττικό Μετρό, αναφέροντας ότι άλλα συνεργεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας δεν διαπίστωσαν κάτι.

Εάν, πάντως, βρεθεί ποτέ λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει πώς πετύχαμε στην Ελλάδα να κατασκευάζουμε πανάκριβες υπόγειες σήραγγες μετρό (ώστε να μένει χώρος στο έδαφος για να χτίζονται ψηλότερες πολυκατοικίες και να κυκλοφορούν τα Ι.Χ.) και να μη γλιτώνουμε καν από τον θόρυβο των συρμών...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρατράγουδα από τα βιαστικά εγκαίνια του Μετρό Πειραιά
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει ένα στοιχείο που υπογραμμίζει τη βιασύνη της κυβέρνησης να γίνουν τα «πανηγυρικά εγκαίνια» χωρίς να υπάρχει η τυπική κάλυψη απέναντι σε τεχνικές αστοχίες.
Παρατράγουδα από τα βιαστικά εγκαίνια του Μετρό Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα είναι κλειστοί το Σαββατοκύριακο
Η ΣΤΑ.ΣΥ. εξέδωσε ανακοίνωση για έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη «Μπλε Γραμμή» του Μετρό, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού στον Πειραιά.
Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα είναι κλειστοί το Σαββατοκύριακο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
391 βλάβες και αστοχίες στη γραμμή 3 του μετρό
Υπηρεσιακά έγγραφα της ΣΤΑ.ΣΥ. εντοπίζουν εκατοντάδες κατασκευαστικά και λειτουργικά προβλήματα στη γραμμή που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά τον περασμένο Οκτώβριο.
391 βλάβες και αστοχίες στη γραμμή 3 του μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο «φως» το «μπάχαλο» στο Μετρό με ελλείψεις σταθμαρχών και θέματα ασφαλείας
Η άκρως προβληματική κατάσταση στο Μετρό της Αττικής για τη λειτουργία του δικτύου και την ασφάλεια των επιβατών αναδύεται με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.
Στο «φως» το «μπάχαλο» στο Μετρό με ελλείψεις σταθμαρχών και θέματα ασφαλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγή της ΣΤΑΣΥ για την απεργία στο Μετρό προτού κοπάσει ο θρήνος
Αγνοώντας τον θρήνο της κοινωνίας αλλά και ειδικότερα το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί στην κοινότητα των σιδηροδρομικών, η κυβέρνηση επέλεξε να προσφύγει κατά της χθεσινής απεργίας στο Μετρό της Αθήνας.
Προσφυγή της ΣΤΑΣΥ για την απεργία στο Μετρό προτού κοπάσει ο θρήνος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνε να βγάλουν παράνομη την απεργία στο Μετρό
Στα δικαστήρια «σέρνει» το σωματείο εργαζομένων η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ προκειμένου να βγει παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία, αναφέρει το ΠΑΜΕ, μία μόλις μέρα μετά το έγκλημα με τα τρένα στα Τέμπη.
Πάνε να βγάλουν παράνομη την απεργία στο Μετρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας