Με μια βραχύβια σύμβαση, που απέχει έτη φωτός από τις διεκδικήσεις των κατοίκων των Πατησίων, ο Δήμος Αθηναίων παραλαμβάνει στα χέρια του το «Κτήμα Δρακόπουλου» προκειμένου να το αναπλάσει και να το επιστρέψει… καλλωπισμένο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), προσπερνώντας έτσι επίμονα αιτήματα για απαλλοτρίωση της έκτασης και μετατροπή της σε ενιαίο χώρο υψηλού πρασίνου.
Το «Κτήμα Δρακόπουλου» αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πράσινους πνεύμονες στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των Ανω Πατησίων. Εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 9 στρεμμάτων, σε δύο οικοδομικά τετράγωνα επί της οδού Πατησίων. Το ένα (Πατησίων 356) αποτελεί οικοδομήσιμο χώρο. Το δεύτερο (Πατησίων 358) έχει χαρακτηριστεί χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και εντός του βρίσκονται οι δύο διατηρητέες «Βίλες Δρακόπουλου».
Η έκταση κληροδοτήθηκε στον ΕΕΣ το 1977. Στη δεκαετία του 2000 αναπτύσσονται σχέδια για κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, θεάτρου, πάρκινγκ - σε συνδυασμό πάντα με υποσχέσεις της δημοτικής αρχής Νικήτα Κακλαμάνη για διαβούλευση με την κοινωνία.
Παραμονές Δεκαπενταύγουστου του 2009 εμφανίζονται αιφνιδιαστικά μπουλντόζες στο σημείο και γκρεμίζουν τμήματα του παλιού εργοστασίου υφαντουργίας. Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι και σταματούν τις εργασίες. Η χρόνια εγκατάλειψη από πλευράς αρμοδίων οδηγεί τα ιστορικά κτίρια προς κατάρρευση. Μάλιστα, πέφτουν ακόμη και θύματα εμπρησμών.
Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν το «Κτήμα Δρακόπουλου» να αποδοθεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου στη γειτονιά, με παράλληλη αποκατάσταση των κτιρίων. Το αίτημά τους προϋποθέτει την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δημοτικές παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων αιτήματα για απαλλοτρίωση της έκτασης. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος σε επικοινωνίες με τον ΕΕΣ, έχει υποσχεθεί «πράσινη ανάπλαση» του χώρου, αλλά έχει αποφύγει επίμονα να τοποθετηθεί στο αίτημα για απαλλοτρίωση.
Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των επαφών μεταξύ δήμου και ΕΕΣ αποτυπώνεται σε σύμβαση που προωθείται προς έγκριση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο και θα προκαλέσει τουλάχιστον απογοήτευση στους κατοίκους των Πατησίων.
Η προωθούμενη σύμβαση προβλέπει τη δωρεάν παραχώρηση των 9 στρεμμάτων στον δήμο για 8 έτη, με μια αόριστη πρόβλεψη για δυνατότητα ανανέωσης. Ο δήμος -βάσει των εισηγητικών εγγράφων- θα αναλάβει την ανάπλαση του χώρου, ενισχύοντας το πράσινο και δημιουργώντας χώρους για θεατρικά δρώμενα, υπαίθρια αγορά, πάρκο σκύλων, υπαίθριο γυμναστήριο και παιδική χαρά – βεβαίως και τις απαιτούμενες δαπάνες συντήρησης. Τι γίνεται όμως με τα ιστορικά κτίρια;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα διατηρητέα θα έχουν να λάβουν… λαμαρίνες. Σύμφωνα με την προωθούμενη σύμβαση, για τα κτίρια «ρητά συμφωνείται ότι δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας παραχώρησης (…) ο δε Δήμος Αθηναίων ουδεμία δυνατότητα παρέμβασης θα έχει…».
Αποκλειστικά ο ΕΕΣ θα έχει την ευθύνη για την ανακατασκευή τους και, ως εκ τούτου, «αναλαμβάνει να προβεί στην περίφραξη και οριοθέτηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων με κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας προς αποφυγήν τυχόν ατυχημάτων…». Καμία αναφορά δεν υπάρχει για αλλαγή των χρήσεων γης και ειδικότερα για μετατροπή του οικοδομήσιμου χώρου σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου.
Με λίγα λόγια, με τη σύμβαση το «Κτήμα Δρακόπουλου» δανείζεται προσωρινά στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να το αναμορφώσει και μετά να το επιστρέψει στον ΕΕΣ, ο οποίος θα έχει μια «καλλωπισμένη αυλή» σε έναν χώρο που πιθανόν μελλοντικά να οικοδομηθεί περαιτέρω.
«Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί την απαίτηση των τοπικών συλλόγων και φορέων να έρθει ενιαία ο χώρος στην ιδιοκτησία του δήμου και να αξιοποιηθεί υπέρ των κατοίκων», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Δέσποινα Αλεβιζάκη. «Οι κάτοικοι δεν δέχονται τίποτε άλλο εκτός από έναν κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και μόνο αυτό.
Η “κόκκινη γραμμή” είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πρέπει να περάσει το κτήμα στην ιδιοκτησία του δήμου. Σε μια περιοχή όπου δεν παίρνεις ανάσα, τόσο πυκνοκατοικημένη όπως τα Πατήσια, δεν είναι δυνατό να αφήνεις έναν πνεύμονα να χαθεί. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο Δρακόπουλος όταν άφησε το κτήμα μίλαγε για κοινόχρηστες χρήσεις και μόνο», συμπληρώνει.
Οπως και επί δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, ουδεμία ανοιχτή διαβούλευση με τους κατοίκους προηγήθηκε της προώθησης της σύμβασης. Αλλωστε, η έλλειψη διαβούλευσης αποτελεί αναπόσπαστο θεμέλιο πολλών πρότζεκτ της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας