• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.6°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.3°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.8°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 8.4°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 7.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 10.4°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 8.8°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.2°C / 10.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  55%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράθυρο» αδιαφάνειας στη «Διαύγεια»

 • A-
 • A+
Υποπτη διατύπωση σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε, ενώ το πληροφοριακό σύστημα βρισκόταν εκτός λειτουργίας, δρομολογεί τους όρους ώστε οι αποφάσεις της διοίκησης να ισχύουν από τη στιγμή που εκδόθηκαν και όχι αφότου αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» ● «Κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια σε βάρος του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση» επισημαίνεται από την Κουμουνδούρου.

Αφησαν τη «Διαύγεια» του Δημοσίου επί μήνες να καταρρέει και τώρα ανοίγουν το «παράθυρο» να την ακυρώσουν στην πράξη. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την ώρα που η «Διαύγεια» παρέμενε κλειστή μέχρι χθες στις 2 μ.μ., υπήρχε μια εξαιρετικά ύποπτη διατύπωση βάσει της οποίας η καθυστέρηση στην ανάρτηση μιας πράξης (απόφασης υπουργού, γραμματέα, δημάρχου, ΔΕΚΟ κ.λπ.) «δεν επηρεάζει την ισχύ ή εκτελεστότητα των πράξεων».

Παραβιάζεται έτσι μια από τις βασικές αρχές πάνω στην οποία «χτίστηκε» η «Διαύγεια» από το έτος 2010, που ορίζει ότι μια πράξη της διοίκησης ισχύει από την ανάρτησή της εκεί και όχι από την ώρα που την υπέγραψε οποιοσδήποτε διοικητικός παράγων. Αυτό όριζαν ο «ιδρυτικός» νόμος της «Διαύγειας» (3861/2010) αλλά και ο νόμος 4727 του Κ. Πιερρακάκη τον Σεπτέμβριο του 2020, με μόνη εξαίρεση τις αποφάσεις που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ.

«Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις σημαντικές παρακαταθήκες προοδευτικών κυβερνήσεων στην ψηφιοποίηση του κράτους, όπως η “Διαύγεια”, και να μην την γκρεμίσει και αυτήν όπως έκανε με άλλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Προφανής στόχος αυτής της αρχής ήταν να δημιουργηθεί ένα «κεκτημένο διαφάνειας» αλλά και ισονομίας των πολιτών έναντι της διοικητικής δράσης, ανεξάρτητα από το αν κάποιος διαθέτει ή όχι προσβάσεις στην εξουσία, ώστε να μαθαίνει γρήγορα τις αποφάσεις και να κινείται αναλόγως. Η ύποπτη αναφορά στα ψιλά του «πεσμένου» διαδικτυακού τόπου της «Διαύγειας» γινόταν μέσα σε μια ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του όλου συστήματος.

Στο χθεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα αυτά που οφείλονται στην αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φέρει εις πέρας έναν διαγωνισμό για την αναβάθμιση της «Διαύγειας». Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 1,33 εκατομμυρίου ευρώ, ακυρώθηκε δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δόθηκαν έργα άνω των 8 δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις και διαδικασίες «κατά παρέκκλιση».

Μόνον από τις επίσημες ανακοινώσεις προκύπτει ότι η «Διαύγεια» έπαψε να λειτουργεί στις 23 Δεκεμβρίου, 18 Νοεμβρίου, 9 Νοεμβρίου, 21 Σεπτεμβρίου, 19 Αυγούστου, 25 Ιουλίου και 23 Ιουνίου του 2022. Πρόσφατα, όμως, υπήρξαν και μεγάλα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια των οποίων η «Διαύγεια» συνέχιζε να λειτουργεί για ανάρτηση πράξεων αλλά είχε «κλείσει» το εργαλείο αναζήτησης πράξεων με λέξεις-κλειδιά – αναζήτηση που έχει επιτρέψει να αποκαλυφθεί πλήθος μικρών και μεγάλων σκανδάλων της «αριστείας» Μητσοτάκη.

Τι ακριβώς ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση όμως; Απαντούσε σε ερωτήματα και διευκρίνιζε –ορθώς– ότι «πράξεις οι οποίες τυχόν εκδοθούν κατά το διάστημα στο οποίο το σύστημα δεν βρίσκεται σε λειτουργία αναρτώνται στο Πρόγραμμα “Διαύγεια” αμέσως μετά την επαναλειτουργία του συστήματος».

Πρόσθετε, όμως, ότι «η ανωτέρω καθυστέρηση στην ανάρτηση δεν παραβιάζει την υποχρέωση για αμελλητί ανάρτηση στο διαδίκτυο, ούτε επηρεάζει την ισχύ ή εκτελεστότητα των πράξεων, καθώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν οφείλεται σε υπαίτια καθυστέρηση των οργάνων που τις εξέδωσαν. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επίμαχες πράξεις ισχύουν από την ημερομηνία της έκδοσής τους και όχι της ανάρτησής τους».

Υπάρχει έρεισμα σε νόμο για μια τέτοια ερμηνεία; Πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικαλούνται αορίστως πρακτικές που ακολούθησαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι λογικό κάθε τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται στην κυβερνητική αβελτηρία να αντιμετωπίζεται με κάμψη των προβλέψεων του νόμου;

Ποιες αποφάσεις εκδόθηκαν από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής μέχρι χθες το μεσημέρι, πότε θα αναρτηθούν (χθες αναρτήθηκαν μόλις 9.462 έναντι 41.711 της περασμένης Δευτέρας 16/1) και τι θα συμβεί εάν κάποιοι προσφύγουν στη Δικαιοσύνη;

Ενας από τους κεντρικούς χειριστές της δημόσιας διοίκησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, λέει στην «Εφ.Συν.» ότι «η συγκεκριμένη διατύπωση προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της».

«Η επίκληση τεχνικών προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε όλο τον χρόνο για να τα αντιμετωπίσει. Η “Διαύγεια” αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια σε βάρος του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση και της διαφάνειας της διοικητικής δράσης».

Αμεση θεραπεία και αναβάθμιση της «Διαύγειας» ζητά με δική του δήλωση ο Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τονίζει ότι η «Διαύγεια» «έπεσε θύμα της εντυπωσιοθηρίας που χαρακτηρίζει την πολιτική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επί Ν.Δ. και Κ. Πιερρακάκη, που χαρακτηρίζεται από εύκολες και μικρές νίκες, αφήνοντας τις μεγάλες υποδομές και μεταρρυθμίσεις να κωλυσιεργούν».

«Παρ’ όλο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη διαφάνεια έχουν τόση σχέση όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο, να σεβαστεί τις σημαντικές παρακαταθήκες προοδευτικών κυβερνήσεων στην ψηφιοποίηση του κράτους, όπως η “Διαύγεια”, και να μην την γκρεμίσει και αυτήν όπως έκανε με άλλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο Μ. Κάτσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς προστασία και ο Θερμαϊκός Κόλπος
Η ώρα της κατάργησης έφτασε και για τους ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου, Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης.
Χωρίς προστασία και ο Θερμαϊκός Κόλπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα δεκάδες εργαζόμενοι
Το καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τις περιοχές προστασίας Natura μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει επτά φορείς αναδεικνύουν με ερώτηση 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αέρα δεκάδες εργαζόμενοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλωτός σταθμός LNG στον Βόλο: Ποιος είναι αρμόδιος για την αδειοδότησή του;
Ερώτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσα στο λιμάνι του Βόλου.
Πλωτός σταθμός LNG στον Βόλο: Ποιος είναι αρμόδιος για την αδειοδότησή του;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίχως voucher 83.000 παιδιά
Η δικαιολογία ότι απορρίφθηκαν 83.000 παιδιά λόγω υπέρβασης εισοδηματικών κριτηρίων είναι αστεία και αβάσιμη τονίζει η Θεανώ Φωτίου.
Δίχως voucher 83.000 παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλείνει» με εκατομμύρια τρύπες το Κτηματολόγιο
Τεράστιες εκκρεμότητες με ακίνητα που κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και με δημόσιες εκτάσεις που διεκδικούνται από ιδιώτες. Σύγχυση και με τους δασικούς χάρτες
«Κλείνει» με εκατομμύρια τρύπες το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβό φιάσκο με τα λεωφορεία
Σε προμήθεια νέων οχημάτων με κόστος πάνω από μισό εκατομμύριο το ένα οδηγεί το κυβερνητικό φιάσκο με την απόκτηση μισθωμένων αστικών λεωφορείων λόγω των βλαβών τους.
Ακριβό φιάσκο με τα λεωφορεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας