Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους Συλλόγους Εργαζομένων σε δήμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία ξεκινάει κύκλο επαφών με ΚΕΔΕ και υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας και να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα που θα βάλουν τέλος στα ατυχήματα εργατών των δήμων, από τα οποία ανέρχονται σε 64 οι νεκροί και πάνω από 100 βαριά τραυματίες από τον Ιούλιο του 2014 έως σήμερα.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στο χθεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας -που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση- θα κληθούν όλα τα κατά τόπους σωματεία να περιγράψουν εγγράφως την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους τους και να τεκμηριώσουν, αν υφίστανται, περιστατικά αδήλωτης εργασίας. Οπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», στην ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν φτάσει καταγγελίες για «μαύρη εργασία» σε πάνω από 10 δήμους.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα κοινοποιηθούν στην ΚΕΔΕ, από την οποία τα μέλη της Ομοσπονδίας ζητούν να παρευρεθούν στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο που θα πραγματοποιήσει η Ενωση -το σχετικό αίτημα αναμενόταν να αποσταλεί χθες-, αλλά και στον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, με τον οποίο αναμένεται συνάντηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι θα θέσουν σε δημάρχους και υπουργό όλο το «πακέτο» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ: από την έλλειψη μέσων προστασίας, προσωπικού και εξοπλισμού ώς και τις απαιτούμενες αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Μετά τις προαναφερθείσες επαφές, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καλέσει σε πανελλαδική σύσκεψη τους Συλλόγους Εργαζομένων, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η Ομοσπονδία θα αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.
✳ Επίσκεψη στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε χθες ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, με μέλη της δημοτικής κίνησης, μέλη της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΑΣΚ) του δήμου και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλο. Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν θέματα «για τους βαλτωμένους μισθούς που δεν βγάζουν τον μήνα, για την υποστελέχωση που αντιμετωπίζεται με επισφαλείς συμβάσεις και με εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, για τις ελλείψεις σε τεχνική υποστήριξη και μέσα ατομικής προστασίας, για την απουσία εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, για την ανάγκη δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης των υπαλλήλων, αλλά και για τις προοπτικές της ανακύκλωσης και τους κινδύνους που θέτει η προοπτική της καύσης», περιγράφει ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης» καταλήγοντας: «Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της καθαριότητας κράτησαν την πόλη όρθια σε πολύ δύσκολες μέρες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά. Συμφωνήσαμε μαζί τους ότι τα ραντεβού μας θα είναι τακτικά».