• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 12.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 13.8°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 6.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 15.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  1 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 6.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά θάνατον εξορία στον Μίκη

 • A-
 • A+
Ανήκουστο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε την παράλληλη αίτηση τεσσάρων δήμων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη με το αστείο αιτιολογικό ότι η συχνή αλλαγή ονομάτων σε δρόμους και πλατείες «επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες».

Ο Μίκης Θεοδωράκης… «επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες»! Μόνο ως υπόδειγμα γραφειοκρατικής σκλήρυνσης και απόδειξη της λεξικογραφικής αναφοράς ότι η εφαρμογή του νόμου κατά γράμμα οδηγεί σε υπέρβαση της λογικής και της ηθικής τάξης μπορεί να ερμηνευτεί η ομόφωνη (!) απόφαση της «Επιτροπής του άρθρου 8» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να απορρίψει μία προς μία τις παράλληλες αιτήσεις τεσσάρων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που είχαν συνομολογήσει στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη.

Σε άλλη περίπτωση, θα έμοιαζε με κρύο πρωταπριλιάτικο αστείο, είναι όμως γεγονός και το επίσημο σκεπτικό, κοινό και για τις τέσσερις αιτήσεις -που είχαν κοινό αίτημα-, λέει στον κάθε δήμο χωριστά ότι επειδή η οδός ανήκει και στους άλλους τρεις, δεν δικαιούται -είναι «απαράδεκτο», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Και όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη ότι και οι άλλοι τρεις δήμοι καταθέτουν το ίδιο αίτημα, ίσα ίσα, απορρίπτει με το ίδιο σκεπτικό το αίτημα καθενός από αυτούς.

Το σκεπτικό απόρριψης της αίτησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποκάλυψε χθες η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία», είναι ένας φράχτης με… εγκυκλίους. Στην εγκύκλιο με αρ. 132 (ΑΠ: 89152/10.11.1983) και με αρ. 6 (ΑΠ: 8257/3.2.2020) του ΥΠΕΣ αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι μια μετονομασία «επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους» και πρέπει να γίνεται λελογισμένα «...διότι επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και στους πολίτες...».

Επιπλέον στην εγκύκλιο αρ. 132 (ΑΠ: 89152/10.11.1983) σημειώνεται πως «...οι συνεχείς μετονομασίες οδών, πλατειών και συνοικιών πρέπει να σταματήσουν. Μόνο για εξαιρετικούς λόγους και με πλήρη αιτιολόγηση μπορεί να γίνει μία μετονομασία» (σημ.: προφανώς οι λόγοι αυτοί συμπτωματικά [;] είναι σε ισχύ σε ό,τι αφορά τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά δεν αφορούν καθόλου την περίπτωση κεκοιμημένου μητροπολίτη Λαγκαδά στον οποίο πριν από μία εβδομάδα δόθηκε όνομα πλατείας του ομώνυμου δήμου, η οποία μετονομάστηκε στο πιτς φιτίλι).

Για το ιστορικό της υπόθεσης θυμίζουμε ότι μόλις τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη (2.9.2021) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε καταθέσει πρόταση για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά και είχε καλέσει σε σύσκεψη τους δημάρχους Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, και Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Ολοι δέχτηκαν αμέσως την πρόταση και όλα τα δημοτικά συμβούλια ψήφισαν ομοφώνως για τη μετονομασία.

«Θα επανέλθουμε»

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιτίθεται με δριμύτητα στην Αποκεντρωμένη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου το σκεπτικό αυτής της απόφασης, η οποία αποτελεί επιτομή της γραφειοκρατίας και των λογικών της.

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που μπορούν να λαμβάνουν τέτοια απόφαση για μια τέτοιου μεγέθους και ιδιαίτερου συμβολισμού απόφαση τεσσάρων δήμων και τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων που αποφασίζουν ομοφώνως;

Ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν τέτοια απόφαση η οποία αφορά τον μεγαλύτερο Ελληνα του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, με ακτινοβολία που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, τον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη;» Ο κ. Ζέρβας καταλήγει σημειώνοντας ότι «είναι σαφές πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και οι άλλοι δήμαρχοι θα επανέλθουμε».

Και ως προς αυτό ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έχει ήδη πρόταση «να προκαλέσουμε για πρώτη φορά κοινή συνεδρίαση και των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων με μοναδικό θέμα τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κυρίζογλου σημειώνει ότι «η Αποκεντρωμένη όφειλε στη συγκεκριμένη περίπτωση να σεβαστεί την κοινή βούληση των δήμων όπως αυτή εκφράστηκε στα δημοτικά συμβούλια με ομόφωνες αποφάσεις για δύο λόγους: πρώτον, χάριν της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων και, δεύτερον, επειδή πρόκειται για μια σημαντική και πολυσχιδή προσωπικότητα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να διορθωθεί το ατόπημα με τη «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη»
Δέσμευση για επανεξέταση της απορριπτικής απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με την ονοματοδοσία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.
Να διορθωθεί το ατόπημα με τη «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή στη Θεσσαλονίκη για τη μη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη
Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας για την απόφαση της «Επιτροπής του άρθρου 8» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να μη μετονομασθεί η οδός Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.
Οργή στη Θεσσαλονίκη για τη μη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η οδός «Μ. Σαχίνη» ακόμα περιμένει...
Με μια οργισμένη δημόσια επιστολή ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΣΦΕΑ 67-74 Αγάπιος Σαχίνης εκφράζει τη σφοδρή διαμαρτυρία του γιατί έχουν περάσει έξι χρόνια από την απόφαση ονοματοδοσίας οδού της...
Η οδός «Μ. Σαχίνη» ακόμα περιμένει...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποχαιρετισμός στον Κώστα Μπέσιο
Σήμερα, η κηδεία του μουσικού παραγωγού Κώστα Μπέσιου που μας συντρόφευσε χρόνια μέσα από τις εκπομπές του ή στο θρυλικό καφέ «Strettο» στην Καρόλου Ντηλ, που το έστησε το 1994.
Αποχαιρετισμός στον Κώστα Μπέσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια
Συνεργεία εργολάβων σαρώνουν κυριολεκτικά τις φυλλωσιές των δέντρων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε μια επιχείρηση που καταγγέλλεται ως αντιεπιστημονική και καταστροφική.
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας