Απάλειψη των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοτική αστυνομία, που δίνουν στο συγκεκριμένο σώμα κατασταλτικές αρμοδιότητες σύλληψης, καταδίωξης και άσκησης σωματικής βίας, ζητά η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με μια ανακοίνωση η οποία ασκεί πολύπλευρη κριτική στην κυβερνητική «προτίμηση» υπέρ των σωμάτων ασφαλείας και της καταστολής.
Με τις προωθούμενες διατάξεις, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ θα φέρουν χειροπέδες και κλομπ. Παράλληλα οποιαδήποτε μορφή αντίστασης από πλευράς πολιτών θα επισύρει κυρώσεις περί απείθειας.
Εν ολίγοις η δημοτική αστυνομία μετατρέπεται σε έναν εισπρακτικό και κατασταλτικό μηχανισμό, ενισχυμένη με αρμοδιότητες που «αλλοιώνουν τη φύση της υπηρεσίας, δυναμιτίζουν τη σχέση εγγύτητας που οφείλουν να έχουν οι δημοτικοί αστυνομικοί με τις τοπικές κοινωνίες, θέτουν εν αμφιβόλω την ουσιαστική προστασία της αξιοπρέπειας, της σωματικής ακεραιότητας, της προσωπικής ελευθερίας αλλά και την ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, όπως είναι οι άστεγοι, οι χρήστες/τριες ψυχροδραστικών ουσιών, οι μικροπωλητές και οι Ρομά» εξηγεί η ΕλΕΔΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι νέες αρμοδιότητες «δύναται να πλήξουν την αξιοπιστία των δημοτικών αστυνομικών για άλλη μια φορά και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα».
Το συμπέρασμα από την ανακοίνωση της Ενωσης είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση ακόμη ενός σώματος στρατιωτικού χαρακτήρα με ένα νομοθέτημα «πλήρες» ως προς το δόγμα «νόμος και τάξη», αλλά ελλιπέστατο ως προς τις αρχές ενός κράτους δικαίου: η δημοτική αστυνομία -επισημαίνει η ΕλΕΔΑ- «δεν διαθέτει ειδικό κώδικα δεοντολογίας και ειδική εκπαίδευση», αλλά με το νομοσχέδιο αποκτά αρμοδιότητες όπως άσκησης σωματικής βίας και σύλληψης «χωρίς να προκύπτει από το εν λόγω σχέδιο νόμου ούτε καν το επόμενο της σύλληψης διαδικαστικό βήμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζονται εξ ορισμού τα δικαιώματα του συλληφθέντος προσώπου» τονίζει η ΕλΕΔΑ.
Η Ενωση στηλιτεύει την «παρατηρούμενη προτίμηση της Πολιτείας στη δημιουργία συνεχώς νέων σωμάτων ασφαλείας», αλλά και την ενίσχυση της «επιβράβευσης της καταστολής». Αναφερόμενη στην τροπολογία για το επίδομα 600 ευρώ στους ένστολους η ΕλΕΔΑ τονίζει:
«Η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης συλλήβδην στο εν λόγω προσωπικό, ακόμη και σε όσους/ες διενεργείται εις βάρος τους Ενορκη Διοικητική Εξέταση, χωρίς καμία πειστική αιτιολογία, αποτελεί αν μη τι άλλο σαφή και αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, που εγείρει σοβαρές υπόνοιες για αδικαιολόγητη ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων σωμάτων ασφαλείας».
«Είναι δε απορίας άξιον ότι η επιλογή αυτή γίνεται σε μια συγκυρία όπου ως αναγκαιότητα προκρίνεται η πειστική διερεύνηση ευθυνών εμπλεκόμενων αστυνομικών σε πρόσφατο, εν δυνάμει θανατηφόρο συμβάν, με ανήλικο θύμα» καταλήγει η ΕλΕΔΑ αναφερόμενη στον πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας